Documente

The Risk & Compliance Platform Europe, oferă o bază de date calitativă on-line cu lucrări, studii de caz și articole despre buna practică privind riscurile și conformitatea. Această informație gratuită este folosită de mulți profesioniști pentru a informa și a orienta o posibilă achiziție sau o decizie .

Dacă doriți să publicați articolul dumneavoastră sau documente /studii de caz/articole cu privire la cele mai bune practici pe Platforma Risc & Conformitate Europe , pur și simplu trimiteți un e-mail la info@riskcompliance.nl , inclusiv detaliile dvs. de contact și un scurt rezumat al articolului propus. Personalul nostru editorial vă va contacta cât mai repede posibil pentru a discuta despre opțiunile de publicare a documentului / articolului dvs. <

Vizitatorii Platformei Risc & Conformitate Europe, pot descărca gratuit orice document/studiu de caz/articol de bună practică. Acest serviciu este destinat celor care au un interes profesional în ceea ce privește riscul și / sau conformitatea.  

Whitepaper

ECIIA

Risk in Focus 2024

06 octombrie 2023

Incertitudinea economică a condus furtuna perfectă de riscuri interconectate descrisă în Risk in Focus de anul trecut în noi direcții în 2023. Organizațiile se confruntă acum cu o policriză care a urmat – cu mai multe evenimente catastrofale care au loc simultan. În condițiile în care cea mai mare economie din Europa, Germania, intră în recesiune după șocul prețului energiei de anul trecut, unele organizații se confruntă cu solduri de numerar în scădere și datorii nete mai mari. Organizațiile se pregătesc pentru posibile probleme în viitor – și să facă un salt înainte când condițiile se îmbunătățesc.

În ultimii opt ani, Risk in Focus a căutat să evidențieze domeniile cheie de risc pentru a-i ajuta pe auditorii interni să-și pregătească munca independentă de evaluare a riscurilor, planificarea anuală și definirea auditului. Îi ajută pe directorii executivi de audit (CAE) să înțeleagă modul în care colegii lor văd peisajul riscului de astăzi, în timp ce își pregătesc planurile de audit viitoare pentru anul următor. În acest an, noul raport identifică principalele riscuri pentru organizații în 2024 ca: securitatea cibernetică și securitatea datelor și capitalul uman, diversitate, managementul talentelor și retenția.

Risk in Focus 2024 a implicat o colaborare între 16 institute europene de auditori interni, care acoperă 17 țări, inclusiv Austria, Belgia, Bulgaria, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Norvegia, Polonia, Spania, Suedia, Elveția , și Marea Britanie și Irlanda – cel mai mare număr de țări europene implicate până acum.

Sondajul a obținut 799 de răspunsuri de la CAE din întreaga Europă. Simultan, au fost organizate cinci mese rotunde cu 46 de CAE pe fiecare dintre domeniile de risc acoperite în raport. În plus, am desfășurat, de asemenea, 11 interviuri individuale cu experți în domeniu, care au inclus CAE, președinți ai comitetelor de audit și experți din industrie, pentru a oferi o perspectivă mai profundă asupra modului în care se manifestă și se dezvoltă aceste riscuri de top.

Această nouă carte albă poate fi descărcată gratuit prin intermediul platformei noastre.

Continuă sa citesti

Whitepaper

Hyarchis

Prognoze în domeniile KYC și AML pentru 2030

20 iunie 2023

O analiză recentă a arătat că numărul de angajați cu normă întreagă (FTE) implicați în procesul de verificare a clienților în cadrul celor trei bănci de top din Olanda este estimat acum la 15% din totalul personalului. Volumul spălării banilor și al altor infracțiuni financiare crește la nivel mondial, iar tehnicile folosite pentru evitarea detectării acestora devin din ce în ce mai sofisticate. Acest lucru a determinat o reacție viguroasă din partea Instituțiilor Financiare, care investesc colectiv miliarde de dolari în fiecare an pentru a-și îmbunătăți apărarea împotriva infracțiunilor financiare. În plus, reglementatorii exercită o presiune tot mai mare asupra instituțiilor financiare. Atunci când reglementatorii impun sancțiuni mai aspre, amenzile rezultate în urma nerespectării conformității cresc de la an la an. Lupta împotriva spălării banilor reprezintă o problemă constantă pentru departamentele de conformitate, monitorizare și gestionare a riscurilor, deoarece abordările tradiționale ale băncilor bazate pe reguli și scenarii pentru combaterea infracțiunilor financiare par a fi întotdeauna cu un pas în urma organizațiilor criminale. Legislația privind prevenirea spălării banilor și cerințele KYC trebuie să avanseze în același ritm cu finanțele digitale, dar regulamentele AML au fost în mod tradițional în urma comportamentului ilegal din trecut. Afacerile ar putea observa în curând o schimbare în acest sens. La sfârșitul lunii martie 2023, Bruxelles-ul a aprobat reguli mai stricte pentru a închide lacunele existente în combaterea spălării banilor, finanțării terorismului și evitării sancțiunilor în UE.

Care sunt cele mai probabile scenarii pentru dezvoltarea KYC-ului digital și a conformității AML în viitor? Cum va ajuta tehnologia să deschidă calea înainte? În acest raport de piață marca Hyarchis, lansat la Amsterdam, se oferă previziuni în domeniul KYC și AML pentru 2030, prezentate de lideri de opinie și de pionieri ai industriei. Hyarchis este principalul furnizor de soluții de conformitate alimentate de inteligență artificială pentru înrolarea, monitorizarea și remedierea clienților pentru instituțiile financiare din Olanda.

Continuă sa citesti

Whitepaper

Hyarchis

Trenduri de top în RegTech – Conturarea Serviciilor Financiare Prin Tehnologii de Reglementare

29 septembrie 2022

Se estimează că banii proveniți din activități ilegale reprezintă între 2% și 5% din economia globală. Aceste procente reprezintă sute de miliarde de euro anual. În lupta împotriva spălării de bani, corpurile de reglementare naționale și internaționale impun din ce în ce mai multe reguli instituțiilor financiare și băncilor, cu scopul îngreunării acestui proces. Totuși, aceste reguli vin și cu un set de dezavantaje, anume îngreunarea serviciilor pentru utilizatorii onești prin cerințe constante și repetitive prin care aceștia să își dovedească identitatea sau sursa banilor. Domeniul RegTech își propune să vină cu soluții pentrua aceste dezavantaje.

În ultimul studiu de la Hyrachis sun vizate și discutate în detaliu cele mai importante trenduri din acest domeniu. Primul din cele cinci trenduri discutate este Customer Due Dilligence, unde există riscul de amenzi ridicate dacă procesul nu este executat corect. Al doilea subiect este monitorizarea tranzacțiilor, proces în care Inteligența Artificială și Machine Learning-ul joacă un rol important. Al treilea trend menționat de Hyrachis este fenomenul de Platformificare, prin care infrastructura prezentă este conservată și în același timp flexibilă pentru integrarea unor produse noi de la furnizori de servicii externi. Al patrulea subiect este Securitatea în Cloud, iar al cincelea este Raportarea Reglementară, unde obligațiile de raportare integrate impuse devin o provocare pentru instituții.

Pentru aprofundarea acestor subiecte, puteți descărca studiul Hyrachis gratuit de pe platforma noastră.

Continuă sa citesti

Whitepaper

Diligent

5 riscuri ale schimbării climatice despre care probabil nimeni nu vorbește… (deși ar trebui)

31 mai 2022

Susținerea pentru soluțiile de mediu nu a fost niciodată asa ridicată precum în prezent iar companiile simt presiunea mai mutlor părți pentru a acționa în acest context: nu numai din partea investitorilor, dar și din partea clienților și a angajaților. Criza climatică are un mare impact asupra afacerilor – iar în timp ce implicațiile pe termen lung pot fi evidente, există un număr de operațiuni specifice și riscuri de afacere pe care organizația ta poate nu le-a luat în considerare. În noul lor studiu, Diligent conturează cinci riscuri cheie ale schimbării climatice – care pot avea consecințe semnificative dacă sunt trecute cu vederea – alături de beneficiile adresării lor în mod proactiv.

*Risc de tranziție – cu toții suntem familiarizați cu riscurile fizice adiacente afacerii care vin odată cu schimbarea climatică. Totuși, organizațiile trebuie sa ia in serios și riscurile tranziționale, anume cele legale, tehnologice, de piață și de reputație asociate cu planificarea tranziției climatice.

*Riscul emisiilor din domeniul 3 – presiunile regulatorii devin din ce în ce mai proeminente în contextul emisiilor de domeniul 3  (definite ca toate emisiile indirecte ale lanțului valoric unei companii, atât din amonte cât și din aval). Deși raportarea emisiilor din domeniul 3 nu este încă obligatorie pentru majoritatea companiilor, aceasta ar putea ajunge în curând o cerință legală.

*Riscul talentului – succesul – sau eșecul – unei organizații depinde de calificarea și expertiza celor care o conduc. Ca firmele să se poată ajusta la o economie cu consum mic de carbon, ele trebuie să anticipeze provocările operaționale, de raportare și de conducere viitoare – și să anticipeze abilitățile de care vor avea nevoie pentru toate tipurile de afaceri.

*Riscul diversității – diversitatea este un factor important ce trebuie luat în considerare în contextul climatic. Eșecul de a include voci marginalizate va încuraja o abordare mioapă pentru problemele climatice, care au nevoie să fie abordate din toate unghiurile.

*Riscul profitului – organizațiile trebuie să identifice metode de valorificare prin investiții în afaceri sau în capabilități care vor contribui la rezolvarea crizei climatice. Reacțiile prezente la schimbările climatice vor defini tarifarea din viitor a afacerii dumneavoastră .

Puteți descărca aceast studiu gratuit, de pe platforma noastră, pentru a descoperi care sunt beneficiile adresării din timp ale acestor riscuri climatice.

Whitepaper

Diligent

A Buyer’s Guide to ESG Data Management Software

09 mai 2022

 

Îndeplinesc inițiativele ESG așteptările, termenele și angajamentele necesare? Sunt datele dezvăluite într-un mod consecvent și eficient între toate părțile interesate ? O soluție ESG poate ajuta consiliile de administrație și directorii să dețină mai mult control asupra activităților și progresului – și să identifice semnale roșii înainte ca acestea să devină probleme. Din aceste motive și multe altele, capacitățile de monitorizare și raportare sunt esențiale pentru o soluție ESG eficientă. Un tablou de bord, în special unul personalizabil cu date în timp real, poate oferi organizațiilor vizibilitate asupra KPI-urilor, parametrilor și angajamentelor vizate. În plus, monitorizarea automată poate ajuta echipele ESG să treacă printr-un volum larg de informații într-un timp redus.

Doriți să vă pregătiți mai bine organizația pentru provocările actuale privind datele ESG și nu numai? Aceast studiu poate fi descărcat gratuit de către toți cititorii platformei noastre.

Whitepaper

Hyarchis

Tehnologiile de reglementare în continuă creștere

18 octombrie 2021

Criza financiară din 2008 a deschis calea unui val de legi și reglementări noi în sectorul financiar. Colapsul sistemului financiar a avut un impact profund asupra economiei, lucru ce a condus la controale mai stricte asupra instituțiilor financiare, având în vedere rolul pe care acestea le au în sitemul global. Responsabilitatea combaterii infracțiunilor de natură financiară se mută din ce în ce mai mult în sectorul privat, la momentul de față aflându-se peste 750 de instituții la nivel global care reglementează activitățile din industria serviciilor financiare. Acest lucru are un impact mare dar nevăzut asupra industriei. Conformitatea cu legile și reglementările devine din ce în ce mai puțin o simplă condiție care trebuie îndeplinită, transformându-se în schimb într-o competență de bază pentru instituțiile financiare.

Aproximativ 20% din personalul băncilor este implicat în acest moment în detectarea fluxului de bani în contextul combaterii infracțiunilor financiare și a antiterorismului. În Olanda, numărul acestora a ajuns mai mare decât numărul polițiștilor. Birocrația prin care băncile au fost nevoite să treacă pentru a se conforma cu legislațiile și reglementările din acest domeniu a ajuns la limitele sale. Utilizarea „Regtech” (Regulatory Technology) a devenit necesară. „Regtech” se diferențiază de alte soluții tradiționale pentru conformitate prin tehnologie cloud-based alături de inteligență artificială și blockchain.

Whitepaper

IIA

Risk in Focus 2022

30 septembrie 2021

Risk in Focus este un proiect anual de cercetare care analizează cele mai importante riscuri cu care se înfruntă organizațiile de pe teritoriul Europei. Este o unealtă esențială pentru comitetele de audit și un barometru care măsoară ce auditorii șefi (Chief Audit Executives -CAEs) și alții percep ca fiind prioritățiile de risc ale organizațiilor lor din 2022 până în viitor. Schimbările climatice și sustenabilitatea mediului sunt percepute acum ca unul dintre top 5 cele mai importante riscuri de către 31% dintre CAEs intervievați, reprezentând o creștere de 40% față de rezultatele chestionarului de anul trecut.

Noul raport identifică riscurile principale din 2022 ale organizațiilor, precum: cybersecurity și securitatea datelor, schimbarile în legi și reglementări, disruperea digitală și inteligența artificială. Pe măsură ce bussinessurile decid ce modele de lucru să adopte post-pandemie, riscurile aduse culturii, moralului și coeziunii personalului nu ar trebui subestimate. Capitalul uman, diversitatea și managementul talentului sunt menționate de 40% dintre CAEs ca fiind unul dintre cele 5 cele mai importante riscuri. De asemenea, raportul dezbate și subiectul COVID-19 împreună cu ritmul alert al schimbărilor și incertitudinilor pe care pandemia le-a adus în domenii precum securitatea datelor, oboseala la locul de muncă și riscul financiar. Raportul mai dezbate schimbările climatice ca risc principal în acest timp de priorități conflictuale pentru auditorii interni.

Continuă sa citesti

Whitepaper

IIA

Focalizarea asupra riscurilor importante în anul 2020

07 ianuarie 2020

“Risk in Focus” este un raport anual care analizează principalele riscuri din domeniul afacerilor cu care se confruntă companiile din Europa. Primele trei riscuri cu care se confruntă în prezent întreprinderile și alte organizații patronale din nouă țări europene sunt: ​​securitatea cibernetică (78%), schimbarea reglementărilor (59%) și digitalizarea (58%). Raportul recomandă diverse modalități prin care întreprinderile pot spori protecția împotriva amenințărilor informatice.

Vă invitam sa citiţi acest raport accesând urmâtorul link:

Risk in Focus 2020: Hot topics for internal auditors

Whitepaper

NEPcon

Importanța monitorizării riscului

12 aprilie 2019

Organizațiile se confruntă astăzi cu o serie de riscuri în plină evoluție iar consiliile de administrație si managementul simt această presiune. Potrivit unui sondaj global al membrilor consiliului de administrație și al directorilor C-suite: impactul votului britanic Brexit; volatilitatea crescută pe piețele de mărfuri, impulsionată de cererea globală; polarizarea în jurul recentelor alegeri prezidențiale din SUA; bulele de active din China; egalitatea de venituri; instabilitatea în curs de desfășurare în Orientul Mijlociu, toate acestea au dus la preocupări crescute privind riscul de afaceri în 2018.

Continuă sa citesti

Whitepaper

IIA Belgium

Teme dezbătute legate de auditul intern

12 februarie 2019

MANAGEMENTUL RISCULUI IN ANUL 2019 -“RISK IN FOCUS 2019. HOT TOPICS FOR INTERNAL AUDITORS” publicație apărută pentru al treilea an consecutiv, ediția 2019, fiind rezultatul unui efort de colaborare între șapte institute europene de auditori interni, din Franța, Germania, Italia, Olanda, Spania, Suedia,Regatul Unit și Irlanda. Ca și in anii anteriori au fost intervievați directorii executivi de audit (CAE), din diferite sectoare de activitate. Această cercetare, analiza de risc, rămânând sa stea la baza abordării planurilor de audit pentru anul 2019 și mai departe în viitor. La baza analizei si rezultatelor cercetării, au stat cele 342 răspunsuri venite din partea celor intervievați si anume 42 de directori executivi de audit (CAE) cat si 300 de auditori interni. 

Auditul intern, ar trebui să aibă deja o înțelegere riguroasă a organizațiilor lor și a celor mai mari riscuri financiare, operaționale și strategice, cu care se confruntă entitatea. În timp ce numeroase funcții de audit, vor fi preocupate de auditurile operaționale, ar trebui totodată să se axeze si pe domenii specifice nevoilor de asigurare, pentru a ajuta organizația sa-si indeplinesca obiectivele, punand accent pe riscurile noi si pe riscurile emergente. Auditul intern trebuie sa aibă o abordare adecvată, bazată pe riscuri, abordare care se va reflecta si in planificarea misiunilor de audit. 

Continuă sa citesti