knowledge center  Basel

View all AML - CDD - KYC Artificial Intelligence Basel Brexit ERM GDPR Governance - Behavioral Risk - Soft Controls Insurance Security 


Comitetul de la Basel a publicat un ghid pentru băncile ce doresc să intre pe piața criptomonedelor

17 iunie 2019
Bază de date

Comitetul de supraveghere bancară din Basel oferă anumite recomandări băncilor ce doresc să intre pe piața monedelor virtuale* (criptomonede, criptovalută, monede virtuale, Bitcoin), in care recomanda prudenta. În ultimii câțiva ani s-a înregistrat o creștere a cripto-activelor. În timp ce piața cripto-activelor rămâne relativ mică față de cea a sistemului financiar global, iar băncile au în prezent expuneri directe foarte limitate, Comitetul de la Basel, declară că, o creștere continuă a platformelor de tranzacționare a cripto-activelor și a produselor financiare bazate pe acestea, ar putea ridica îngrijorări legate de stabilitatea financiară și de riscurile cu care se confruntă băncile. “Inainte de a achizitiona activele cripto sau de a furniza servicii conexe, banca ar trebui sa efectueze analiza riscurilor. O banca ar trebui sa prezinte public orice expuneri la criptomonedele, bunuri digitale sau servicii conexe ca parte a informarilor financiare periodice. De asemenea, trebuie sa specifice tratamentul contabil pentru astfel de expuneri, in conformitate cu legile si reglemntarile interne.” se mentioneaza in raport.

Continuă sa citesti

Programul de lucru al Comitetului de la Basel pentru Supraveghere Bancară si analiza a riscurilor bancare

24 mai 2019
Bază de date

Comitetului de la Basel pentru Supraveghere Bancara (BCSB) functioneaza in cadrul Bancii de Reglementari Centralizate. BIS-centru mondial de interese financiare și economice, un arhitect principal în dezvoltarea pieței financiare globale, având în vedere natura dinamică a situațiilor sociale, politice și economice din întreaga lume. BIS poate fi văzută ca o forță stabilizatoare, încurajând stabilitatea financiară și prosperitatea internațională în fața schimbărilor globale. Acordul BASEL III a fost generat, de criza care a determinat un nou val de reforme, care au dus la adoptarea unor noi reguli in 2010. Acestea prevăd criterii mult mai stricte de performanță si prudențiale care să fie capabile sa absoarbă șocuri mai mari (grad de absorbție a pierderilor), respectiv: creșterea nivelului minim de capital necesar; introducerea noțiuni de calitate a capitalului, prin care se definesc diverse ranguri de capital, fiecare având un coeficient specific; a fost luată în considerație o pârghie (factor de levier) care nu este bazat pe riscuri; a fost introdus raportul de acoperire a lichidității (LCR – Liquidity Coverage Ratio); a fost introdus rata netă de finanțare stabilă (NSFR – Net Stable Funding Ratio).

Continuă sa citesti