knowledge center  Governance - Behavioral Risk - Soft Controls

View all AML - CDD - KYC Artificial Intelligence Basel Brexit ERM GDPR Governance - Behavioral Risk - Soft Controls Insurance Security 


Comisia adoptă pachetul de extindere din 2023, recomandând deschiderea negocierilor cu Ucraina și Republica Moldova

09 noiembrie 2023
Bază de date

Comisia Europeană a adoptat pachetul de extindere din 2023, care cuprinde o evaluare detaliată a situației actuale și a progreselor înregistrate de Albania, Bosnia și Herțegovina, Kosovo, Muntenegru, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia și, pentru prima dată, Ucraina, Republica Moldova și Georgia pe traiectoria fiecăreia de aderare la Uniunea Europeană. Raportul se axează în special pe progresele înregistrate în punerea în aplicare a reformelor fundamentale, precum și pe furnizarea de orientări clare cu privire la prioritățile în materie de reforme pentru viitor. Aderarea este și va rămâne un proces bazat pe merit, care depinde în totalitate de progresele obiective realizate de fiecare țară.
Continuă sa citesti

Hong Kong: degradare continuă a respectării libertăților fundamentale

21 august 2023
Bază de date

Comisia Europeană și Înaltul Reprezentant au adoptat cel de al 25-lea raport anual către Parlamentul European și Consiliul referitor la evoluția situației politice și economice din Regiunea Administrativă Specială Hong Kong. Acest raport se referă la evoluțiile înregistrate în cursul anului 2022. În 2022 s-au împlinit 25 de ani de la restituirea Hong Kongului către China și doi ani de la impunerea Legii privind securitatea națională (LSN) în Hong Kong. Raportul anual relevă o erodare continuă a gradului ridicat de autonomie al Hong Kongului, a principiilor democratice și a libertăților fundamentale care se presupunea că trebuiau protejate cel puțin până în 2047. Aceste evoluții pun și mai mult sub semnul întrebării angajamentul Chinei față de respectarea principiului „o țară, două sisteme”.
Continuă sa citesti

Comisia propune noi norme de guvernanță economică adaptate exigențelor viitorului

12 iulie 2023
Bază de date

Comisia a prezentat propuneri legislative pentru implementarea celei mai cuprinzătoare reforme a normelor de guvernanță economică ale UE din perioada de după criza economică și financiară. Obiectivul central al acestor propuneri este de a consolida sustenabilitatea datoriei publice și de a promova o creștere durabilă și incluzivă în toate statele membre, prin reforme și investiții. Propunerile abordează deficiențele cadrului actual. Ele țin cont de necesitatea de a reduce nivelurile foarte ridicate ale datoriei publice, de a valorifica învățămintele desprinse din răspunsul în materie de politici dat de UE crizei COVID-19, de a pregăti UE pentru provocările viitoare prin sprijinirea progreselor către o economie verde, digitală, incluzivă și rezilientă, și de a spori competitivitatea UE.
Continuă sa citesti

FMI dezvoltă o platformă globală pentru tranzacționarea de monede digitale centralizate

20 iunie 2023
Bază de date

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, a anunțat recent că FMI se implică activ în dezvoltarea unei platforme pentru facilitarea tranzacțiilor internaționale folosind monedele digitale emise de băncile centrale (eng. Central Banks Digital Currencies – CBDC). Aceasta a menționat că pentru realizarea unor tranzacții cât mai eficiente și echitabile, este crucial să se stabilească sisteme interoperabile ca rezultat al cooperării dintre țări și să se evite o abordare fragmentată. Prin această platformă globală, scopul FMI este de a promova un cadru legislativ comun pentru monedele digitale printre băncile centrale, astfel facilitând interoperabilitate globală. Georgieva a mai avertizat că eșecul de a ajunge la un consens privitor la această platformă comună ar crea un gol în piață care ar fi umplut, cel mai probabil, de criptomonede.

Continuă sa citesti

Prima etapă a consultării partenerilor sociali cu privire la Directiva privind comitetele europene de întreprindere

15 aprilie 2023
Bază de date

Comisia lansează prima etapă a consultării partenerilor sociali europeni cu privire la o posibilă revizuire a Directivei privind comitetele europene de întreprindere. Această consultare vine în continuarea rezoluției legislative din proprie inițiativă a Parlamentului European din februarie 2023, prin care se solicită revizuirea directivei. În conformitate cu Orientările politice ale președintei von der Leyen, Comisia se angajează să dea curs acestor rezoluții printr-o propunere legislativă, cu respectarea deplină a principiilor proporționalității, subsidiarității și unei mai bune legiferări. Comitetele europene de întreprindere promovează o înțelegere comună a provocărilor transnaționale cu care se confruntă marile întreprinderi multinaționale și implicarea angajaților în procesul decizional, cu scopul de a face schimb de soluții posibile, de a facilita punerea lor în aplicare și de a spori impactul alegerilor strategice făcute de angajator. Directiva privind comitetele europene de întreprindere prevede o procedură de instituire a unor organisme de informare și consultare între conducere și reprezentanții lucrătorilor în societățile cu peste 1 000 de angajați care își desfășoară activitatea în cel puțin două state membre.
Continuă sa citesti

Revoltă și solidaritate în Franța: Grevele împotriva creșterii vârstei de pensionare

04 aprilie 2023
Bază de date

Franța este din nou încercată de greve ample și manifestații de masă împotriva creșterii vârstei de pensionare propuse de guvernul francez. Reforma propusă prevede o creștere treptată a vârstei de pensionare pentru a ajunge la 64 de ani până în 2027, o măsură controversată care a stârnit proteste puternice din partea sindicatelor și a altor grupuri sociale. În timp ce guvernul a argumentat că reforma este necesară pentru a asigura viabilitatea sistemului de pensii, criticii au acuzat guvernul că adâncește inegalitățile și face ca pensionarea să fie inaccesibilă pentru cei cu venituri mici și cu slujbe fizice obositoare. Continuă sa citesti

Falimentul Euroins: noile tarife pentru polițele RCA și ce va urma în piața asigurărilor

31 martie 2023
Bază de date

Proiectul inițial propus de ASF (n.r. Autoritatea de Supraveghere Financiară) prevedea înghețarea tarifelor timp de șase luni la nivelul din 1 martie 2022 sau folosirea tarifului mai avantajos pentru client între cel practicat de asiguratori la 1 martie 2022 sau 1 martie 2023. Acest proiect a fost retras ulterior și înlocuit cu unul nou care plafonează tarifele la nivelul din februarie 2023. Acest mod de calcul va însemna o creștere a prețurilor pentru șoferi, întrucât tarifele de referință din februarie 2023 erau mai mari față de cele din februarie 2022. Continuă sa citesti

Putin, urmărit internațional pentru crime de război. Mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională

27 martie 2023
Bază de date

Pe numele lui Vladimir Putin a fost emis un mandat de arestare, pentru organizarea răpirii de copii ucraineni, ceea ce reprezintă un pas cheie către transformarea Rusiei într-un stat paria (n.r. națiune exclusă din relațiile internaționale, pusă sub sancțiuni economice și, uneori, invadată de forțe militare externe). Un complet de judecători a fost de acord că există „motive rezonabile” să se creadă că Putin alături de comisarul său pentru drepturile copiilor, Maria Alekseyevna Lvova-Belova, sunt responsabili pentru „deportarea ilegală” a copiilor ucraineni. Astfel, judecătorii au dat curs cererii procurorului CPI de a obține mandate. Continuă sa citesti

Cutremurul din Turcia: evaluarea pagubelor și a eforturilor de salvare

28 februarie 2023
Bază de date

Începutul unui dezastru : În noaptea de 6 februarie 2023, un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade a lovit Turcia dar și țara vecină Siria. Cutremurul a fost unul dintre cele mai puternice înregistrate în regiune de mai bine de un secol. Cutremurele și replicile care au lovit cele două țări câteva ore mai târziu au provocat și mai multe distrugeri. Numarul victimelor cutremurului si al replicilor sale depaseste 50,000 de oameni, iar pagubele materiale se ridica la peste $34 miliarde. De atunci, mai mutlte țări s-au mobilizat pentru a trimite resurse umanitare către zonele afectate.

Continuă sa citesti