knowledge center  Brexit

View all AML - CDD - KYC Artificial Intelligence Basel Brexit ERM GDPR Governance - Behavioral Risk - Soft Controls Insurance Security 


Acordul comercial și de cooperare UE-Regatul Unit

27 decembrie 2020
Bază de date

După negocieri intense, Comisia Europeană a ajuns la un acord cu Regatul Unit cu privire la termenii viitoarei cooperări ale acestui stat cu Uniunea Europeană. Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „A meritat să luptăm pentru acest acord, deoarece avem acum un acord echitabil și echilibrat cu Regatul Unit, care va proteja interesele noastre europene, va asigura o concurență loială și va asigura predictibilitatea atât de necesară pentru comunitățile noastre de pescari. În cele din urmă, putem să lăsăm Brexitul în urmă și să privim către viitor. Acum Europa avansează.” Negociatorul-șef al Comisiei Europene, Michel Barnier, a declarat: „Am ajuns acum la sfârșitul unei perioade foarte intense de patru ani, în special ultimele nouă luni, în cursul căreia am negociat retragerea ordonată a Regatului Unit din UE și un parteneriat nou, asupra căruia am convenit în cele din urmă astăzi. Pe parcursul acestor negocieri, protejarea intereselor noastre a fost primordială și mă bucur că am reușit să facem acest lucru. Acum, este de competența Parlamentului European și a Consiliului să își exprime punctul de vedere cu privire la acest acord.”

Continuă sa citesti

Să ducem la capăt Brexit-ul

13 decembrie 2019

Campania lui Boris Johnson, care a avut ca slogan „Get Brexit Done” (să ducem la capăt Brexit-ul) aduce o clarificare în privința părerii electoratului, care confirmă, din nou, după trei ani și multe răzgândiri, că este mai numeros curentul care dorește ca Marea Britanie să se despartă de Uniunea Europeană. Johnson a spus că, dacă va avea majoritatea la Palatul Westminster, Regatul Unit iese din UE la 31 ianuarie 2020. Mulți alegători cred că toți politicienii sunt la fel, nu înțeleg de ce durează atât de mult implementarea Brexitului. Mesajul simplu al lui Johnson, „Let´s get Brexit Done” (Hai să facem odată Brexitul) este pe placul multora – gata cu tergiversările din Parlament, gata cu certurile dintre adepții UE și patrioții pro-Brexit, gata cu tot circul. Programul de Brexit al lui Johnson ar fi „gata de dat la cuptor” – sună incitant și amintește de tradiționale preparate de Crăciun.

Continuă sa citesti

Extinderea termenului de retragere a Marii Britanie din Uniunea Europeana

14 noiembrie 2019

Având în vedere cele mai recente dezbateri cu privire la Brexit, Regatul Unit a solicitat extinderea termenului de retragere din Uniunea Europeană. În acest sens, Uniunea Europeană a convenit să acorde încă trei luni pentru ca Regatul Unit să părăsească Uniunea. Atât Regatul Unit, cât și Uniunea Europeană trebuie să convină asupra termenilor și condițiilor acordului de retragere și să semneze respectivul document.
Regatul Unit ar putea încă să plece fără nicio înțelegere dacă acordul de retragere nu este aprobat de către Parlamentul britanic si Parlamentul UE până la 31 ianuarie 2020 sau la sfârșitul perioadei de tranziție, care este setată la 31 decembrie 2020.
Vă vom ține la curent cu privire la progresul acordului de retragere și la implicațiile fiscale care ar putea apărea, atât la nivel de individ, cât și la nivelul companiilor.

Vă invitam sa citiţi tot articolul accesând urmâtorul link : 

Sursa: https://www.mazars.ro/Home/News/Tax-and-Accounting-News

Jean-Claude Juncker: Marea Britanie va părăsi UE până la 31 ianuarie

05 noiembrie 2019

Președintele Comisiei Europene care a ieșit, Jean-Claude Juncker, a declarat BBC că consideră că Regatul Unit va părăsi Marea Britanie până la 31 ianuarie 2020, sfârșitul perioadei actuale de prelungire.
El a spus editorului BBC Europe, Katya Adler, că Brexit-ul este „o poveste prea lungă care trebuie adusă la capăt”.
Cu privire la afirmația premierului Boris Johnson că va negocia un acord comercial cu UE înainte de sfârșitul lunii decembrie 2020, domnul Juncker a spus că unii parlamentari britanici cred că negocierea unei tranzacții va fi ușoară, dar discuțiile cu Canada „au durat ani”.
Și a spus că nu crede că angajamentul lui Labour de a renegocia acordul de retragere dacă câștigă o majoritate la alegerile generale era o abordare realistă – deși aceasta ar fi o problemă pentru succesorul său.

Sursa: https://www.bbc.com/

Boris Johnson a suspendat examinarea acordului asupra Brexitul in Camera Comunelor

25 octombrie 2019

Presedintele Consiliului European Donald Tusk a continuat discutiile, miercuri 24.10, cu sefii de stat si de guverne. „Recomand liderilor celor 27 de membri ai UE sa accepte solicitarea britanică pentru o noua amânare a datei retragerii (Regatului Unit) si propun ca aceasta sa fie decisă prin procedura scrisa”, fară a fi necesara convocarea unui summit, a precizat Tusk, într-un mesaj pe Twitter, preluat de AFP si dpa.

Premierul irlandez Leo Varadkar, împreună cu Donald Tusk, a „subliniat ca este in continuare posibil ca Regatul Unit sa iasă (din UE) pana la 31 ianuarie, daca acordul retragerii este ratificat pana la aceasta data”, a anunțat într-un comunicat Dublinul.

Boris Johnson a declarat ca proiectul de Acord Brexit va reajunge sa fie dezbătut in Camera Comunelor doar daca parlamentarii aproba organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie.

„Daca deputații vor mai mult timp pentru a studia acest acord excelent, vor avea aceasta oportunitate doar daca accepta organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie”, a declarat Boris Johnson, citat de BBC.

Alegerile anticipate pot fi convocate doar de Camera Comunelor, printr-o decizie luata cu doua-treimi din voturi. Partidul Laburist (opoziție) condiționează susținerea pentru convocarea unui scrutin parlamentar anticipat de amânarea Brexit. Opoziția ar putea solicita si un nou referendum pe tema apartenentei Marii Britanii la UE.

Continuă sa citesti

Condițiile pentru ratificarea noului acord

17 octombrie 2019

Pentru adoptarea finală a noului Acord Brexit, acesta trebuie ratificat de Uniunea Europeană și Marea Britanie. În ceea ce privește Uniunea Europeană, Consiliul European trebuie să autorizeze semnarea Acordului de Retragere, înainte ca acesta să fie trimis Parlamentului European pentru aprobare.  În cadrul Marii Britanii, acordul trebuie aprobat de Parlament. Michel Barnier și-a exprimat încrederea că acordul va fi ratificat în timp util, pentru a nu fi nevoie de o nouă amânare.

Prim-ministrul britanic Boris Johnson este încrezător că noul acord pentru Brexit va fi ratificat până la data de 31 octombrie, a transmis purtătorul său de cuvânt, menționând că acest acord asigură o ieșire ordonată a Marii Britanii din UE. „Comisia Europeană a recomandat Consiliului European să susțină acordul încheiat la nivelul negociatorilor în ceea ce privește Acordul de Retragere, inclusiv protocolul revizuit pentru Irlanda și Irlanda de Nord și să aprobe varianta revizuită a Declarației Politice de stabilire a cadrului viitoarelor relații dintre UE și Marea Britanie”, se menționează într-un comunic publicat de Comisia Europeană.

Continuă sa citesti

Boris Johnson a primit o lovitură de grație privind propunerea sa de acord Brexit

17 octombrie 2019

Amenințarea unui ieșirii haotice, fără acord, a pus pe jar ambele tabere , pe măsură ce termenul limită se apropie, însă aprobarea oricărui tip de înțelegere de către Parlamentul de la Londra reprezintă o provocare uriașă, așa cum s-a dovedit și cu fostul premier Theresa May. Premierul Boris Johnson nu dispune de majoritate în Parlament, astfel încât încearcă să obțină o susținere din partea conservatorilor eurosceptici și a nord-irlandezilor de la DUP (Partidul Unionist Democratic), care deține 10 parlamentari. Aceștia doresc menținerea unei uniuni puternice în interiorul Mariii Britanii. Frustrarea este cea care domină ambele tabere: Johnson vrea ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană la 31 octombrie, indiferent de ce se va întâmpla, în timp ce liderii de la Bruxelles s-au săturat efectiv de întreaga poveste, notează  BBC News .

Continuă sa citesti

Un referendum este singura soluție pentru criza din Marea Britanie

13 octombrie 2019

David Cameron a oferit un interviu pentru The Times, publicat vineri, în care a afirmat că producerea unui Brexit fără acord ar fi „un rezultat negativ” şi nu ar trebui luat în considerare. Soluția: un al doilea referendum, prin care britanicii să voteze dacă Marea Britanie ar trebui să rămână în Uniunea Europeană sau nu. „Nu spun că unul dintre aceste scenarii se va produce, sau nu. Spun doar că nu poţi să elimini o opţiune în momentul de faţă, deoarece trebuie găsită o modalitate pentru a depăşi acest impas. Sunt de părere că există anumite lucruri care nu ar trebui făcute pentru a depăşi acest impas. Consider că prorogarea Parlamentului este un lucru rău”, a declarat fostul premier, citează Mediafax. Cameron l-a criticat și pe actualul premier, un susținător al Brexit-ului fără acord, Boris Johnson.

Continuă sa citesti

Prim ministrul britanic Boris Johnson ar provoca o criză constituțională fără precedent

10 septembrie 2019

Proiectul de lege adoptat de parlament în timp record ar urma să fie promulgat de Regina Elisabeta a II-a la începutul săptămânii și prevede că dacă până la 19 octombrie nu este aprobat un acord cu UE, atunci premierul Johnson este obligat să ceară liderilor Uniunii amânarea Brexit până pe 31 ianuarie 2020, iar dacă aceștia oferă altă dată, atunci premierul trebuie să o înainteze spre aprobare Camerei Comunelor. Premierul Johnson a declarat după adoptarea legii „aș prefera să fiu mort într-un șanț decât să cer o nouă amânare a datei Brexit”. El a promis la preluarea funcției pe 25 iulie că Marea Britanie va ieși din UE pe 31 octombrie „orice s-ar întâmpla„. Ministrul de externe Dominic Raab, un adept al Brexitului dur, a declarat duminică la Sky News că guvernul său va respecta legea, dar că va examina cu atenție  interpretarea ei. 

Continuă sa citesti

Summitul G7 de la Biarritz, locul unde se decide Brexitul

25 august 2019

Discuţiile de la Biarritz se anunţă aprinse în ceea ce priveşte impozitarea giganţilor digitali, relansarea economiei mondiale sau tensiunile comerciale americano-chineze, la o zi după impunerea de noi taxe vamale reciproce. La reuniunea la nivel înalt a G7 (format din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite), care se încheie luni 26.08.2019 , mai iau parte cancelarul german Angela Merkel, premierul italian demisionar Giuseppe Conte, premierul britanic Boris Johnson, preşedintele american Donald Trump, premierul canadian Justin Trudeau şi premierul nipon Shinzo Abe.

În calitate de observator, Uniunea Europeană este reprezentată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Președintele Donald Tusk va reprezenta UE la summitul G7. El va purta discuții cu liderii țărilor G7 despre provocările globale în domenii precum economia, politica externă și protecția mediului. Totodata Donald Tusk, și premierul britanic Boris Johnson, se vor întâlni la Biarritz, Franța, pentru a discuta despre Brexit în paralel cu summitul G7, a declarat un înalt oficial al UE.

Continuă sa citesti