knowledge center  Artificial Intelligence

View all AML - CDD - KYC Artificial Intelligence Basel Brexit ERM GDPR Governance - Behavioral Risk - Soft Controls Insurance Security 


La supercalculatoarele din UE pentru a accelera dezvoltarea inteligenței artificiale

18 noiembrie 2023
Bază de date

Comisia și întreprinderea comună pentru calculul european de înaltă performanță (Întreprinderea comună EuroHPC) s-au angajat să deschidă și să extindă accesul la resursele de supercalcul de talie mondială ale UE pentru întreprinderile nou-înființate și pentru IMM-urile din domeniul inteligenței artificiale (IA) și pentru comunitatea IA în sens larg, ca parte a inițiativei UE privind întreprinderile nou înființate din domeniul IA. Accesul la supercalculatoarele de talie mondială care accelerează antrenarea și testarea IA este esențial pentru a sprijini dezvoltarea și scalabilitatea în continuare a modelelor de IA, reducând timpul de antrenare de la luni sau ani la câteva săptămâni. Declarația a fost făcută în contextul celei de a patra Adunări a Alianței pentru IA de la Madrid și urmează unui anunț făcut de președinta von der Leyen în discursul său din 2023 privind starea Uniunii. Actorii europeni din domeniul IA și al calculului de înaltă performanță (HPC) vor coopera îndeaproape pentru a stimula inovarea revoluționară și pentru a spori competitivitatea ecosistemului industrial european al IA. Acest lucru va accelera dezvoltarea IA și va poziționa Uniunea Europeană ca lider competitiv la nivel mondial. Continuă sa citesti

Plăți: Comisia propune accelerarea introducerii plăților instant în euro

27 octombrie 2022
Bază de date

Comisia a adoptat astăzi o propunere legislativă menită să asigure că toți cetățenii și întreprinderile care dețin un cont bancar în UE și în țările SEE pot face plăți instant în euro. Scopul propunerii este ca plățile instant în euro să fie accesibile ca preț, sigure și procesate fără obstacole în întreaga UE. Plățile instant le permit persoanelor să transfere bani în orice moment al zilei în decurs de zece secunde, mult mai rapid față de transferurile-credit tradiționale, care sunt primite de prestatorii de servicii de plată numai în timpul programului de lucru și ajung în contul beneficiarului plății abia în următoarea zi lucrătoare, proces care ar putea dura până la trei zile calendaristice. Plățile instant sporesc considerabil viteza și confortul pentru consumatori, printre altele la plata facturilor sau la primirea unor transferuri urgente (în cazul unei urgențe medicale, de exemplu). În plus, acestea contribuie la îmbunătățirea semnificativă a fluxului de numerar și generează economii de costuri pentru întreprinderi, în special pentru IMM-uri, inclusiv pentru comercianții cu amănuntul. Plățile instant eliberează bani care în prezent sunt blocați la nivelul procesării în sistemul financiar, alcătuind așa-numitele „sume în tranzit”, și care pot fi utilizați astfel mai devreme pentru consum sau investiții (aproape 200 de miliarde EUR sunt blocați în fiecare zi). Cu toate acestea, la începutul anului 2022, numai 11 % din toate transferurile-credit în euro din UE erau instant. Propunerea Comisiei urmărește să elimine barierele care împiedică extinderea plăților instant și a beneficiilor acestora.
Continuă sa citesti

5 milioane de dolari presupuse fraude de criptomonedă folosind cloud computing

24 octombrie 2019

Un bărbat din Singapore care s-a dat drept dezvoltator de jocuri din California, folosind cloud computing pentru a obține în mod ilegal servicii de cloud computing pentru criptocurrency, în urma unei fraude, a dezvăluit o anchetă FBI. El a fost condamnat la 30 ani inchisoare pentru fonduri furate, identități furate, cărți de credit furate. Autoritățile americane l-au pus sub acuzare pe Matthew Ho, 29 de ani, 14 capete de acuzare legate de înșelăciune, care ar fi implicat furtul identităților și cardurilor de credit pentru a achiziționa servicii de la furnizorii importanți din SUA Amazon Web Services (AWS) și Google Cloud Services. Conform unui comunicat al Departamentului de Justiției (DoJ), Ho a acumulat peste 5 milioane de dolari neplătite în servicii de cloud computing între octombrie 2017 și februarie 2018 – o perioadă doar de câteva luni. Ho devenind in felul acesta unul dintre cei mai mari consumatori de date AWS (Amazon Web Services), intr-un timp foarte scurt. Acest lucru a fost posibil prin folosirea de către Ho a unui „web de conturi de e-mail fals” cât si a tehnicilor de inginerie socială, pentru a convinge furnizorii de cloud computing să amâne facturarea și să aprobe privilegii crescute ale conturilor, având in felul acesta acces la mai multă putere de procesare și stocare.

Continuă sa citesti

Apple a lansat noile telefoane iPhone 11 şi iPhone 11 Pro

11 septembrie 2019

Apple a prezent, marţi 10.09.2019, trei noi modele de iPhone – iPhone 11, iPhone 11 Pro şi iPhone 11 Pro Max, dar şi noul serviciu de streaming Apple TV Plus. iPhone 11, 11 Pro şi 11 Pro Max au în cea mai mare parte acelaşi design pe care Apple l-a folosit în ultimii doi ani şi reprezintă un upgrade minor la versiunile lansate în 2018. Cel mai ieftin dintre cele trei şi singurul cu ecran LCD, iPhone 11, va costa începând de la 699 dolari.

iPhone 11 are un ecran LCD de 6,1 inch. Cele două camere pe spate vor susţine funcţionarea pe timp de noapte, la lumină scăzută, precum şi fotografiile cu unghi ultra larg. Apple a subliniat şi capacitatea iPhone 11 de a efectua selfie-uri cu mişcare lentă, această funcţie foto fiind promovată sub numele de „slofies.” Dispozitivul va fi disponibil în culorile roşu purpuriu, verde, alb, roşu, negru şi galben. IPhone 11 va avea o baterie cu autonomie mai mare cu o oră comparativ cu cea a iPhone XR şi un preţ de bază mai scăzut, cel al iPhone XR pornind de la 749 de dolari. Noul sistem foto de pe iPhone 11 poate face zoom optic 2X. Sistemul de autentificare prin scanare facială FaceID a fost îmbunătăţit şi este disponibil pe toate cele trei dispozitive. Acesta are un senzor care funcţionează într-un unghi mai larg, permiţând deblocarea telefonului şi din alte poziţii decât strict din faţa utilizatorului. Cu unele excepţii, printre care ecranul, camera foto şi bateria, cele trei modele împărtăşesc aceleaşi caracteristici tehnice.

Continuă sa citesti

Ministerul Comunicaţiilor din Romania a semnat contractele de finanţare pentru ”Catalogul Electronic” şi ”Biblioteca Virtuală”

11 septembrie 2019

Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (MCSI), alături de Ministerul Fondurilor Europene şi Ministerul Educaţiei Naţionale, au anunţat, marţi, semnarea contractelor de finanţare pentru două proiecte majore de digitalizare în domeniul educaţiei: „Sistemul informatic de management al şcolarităţii (SIMS – Catalogul Electronic  48,47 mil euro -100% fonduri europene )” şi „Platforma digitală cu resurse educaţionale deschise (EDULIB – Biblioteca Virtuală 49,46 milioane euro-din care fonduri europene 40,75 mil euro )”, proiecte în valoare totală de aproape 98 de milioane de euro. „Prin proiectele finanţate din Programul Operaţional Competitivitate (POC), vor fi integrate în sistemul educaţional două platforme informatice care vor creşte atât calitatea actului cât şi eficienţa sistemului educaţional. Educaţia digitalizată şi digitalizarea educată sunt coordonatele unei economii dezvoltate şi dinamice, iar România face eforturi în acest sens, inclusiv prin proiectele semnate astăzi”, a declarat Alexandru Petrescu, ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, într-un comunicat.

Continuă sa citesti

Auditorii evaluează sprijinul furnizat de UE pentru „industria 4.0” și pentru inovarea digitală în Europa

10 septembrie 2019

Curtea de Conturi Europeană desfășoară un audit cu privire la sprijinul și finanțarea furnizate de UE pentru digitalizarea industriei și pentru stimularea inovării digitale în Europa. Auditorii vor examina dacă Comisia Europeană oferă un sprijin eficace statelor membre pentru digitalizarea industriilor lor și dacă asistă întreprinderile nou-înființate și întreprinderile mici și mijlocii (IMM-urile) în eforturile lor de a adopta tehnologii digitale. „Pentru a rămâne competitivă, UE trebuie să sprijine industriile în vederea transformării digitale, un proces care este actualmente în curs. Digitalizarea industriei europene este o inițiativă-cheie în acest context, intenția Curții fiind aceea de a verifica, prin acest audit, eficacitatea inițiativei în cauză”, a declarat doamna Iliana Ivanova, membra Curții de Conturi Europene care conduce auditul. „Se preconizează că, până în 2025, se vor realiza progrese esențiale în direcția «industriei 4.0». Întreprinderile din UE, în special IMM-urile, ar trebui să se pregătească să își adapteze modalitățile tradiționale de lucru la noua tehnologie digitală.” 

Continuă sa citesti

Strategie si riscuri

04 mai 2019
Bază de date

Social Media si Importanța Acesteia Pentru Consiliul Director. Potrivit unui raport al “We Are Social and Hootsuite”, 80% dintre utilizatorii de Internet din întreaga lume folosesc rețelele de socializare iar utilizatorii interacționează direct cu mărcile prin intermediul acestora, in mod current. Angajatii, de asemenea, folosesc rețelele sociale – pentru a avea acces la informații ce au legatura cu jobul lor, pentru a cunoaşte nevoile clienților dar si pentru a-şi gasi urmatorul loc de munca. Marcile au raspuns acestor tendințe investind resurse în platforme, aplicații de mesagerie, rețele private pentru clienţi, recrutare și chiar oportunitați de afaceri.
Continuă sa citesti