Aderarea Moldovei la Uniunea Europeană

15 decembrie 2021

Moldova este o țară care s-a apropiat în ultimii ani din ce în ce mai mult de Uniunea Europeană, însă aderearea nu este încă posibilă din cauza nerespectării unor condiții impuse de UE. Părerile sunt împărțite între cetățeni, unii dorind aderarea și văzând potențialul pozitiv al unei astfel de colaborări, pe când alții fiind împotrivă. Principalul motiv pentru care Moldova nu face parte din UE este dependența sa față de Rusia și lipsa suveranității totale asupra teritoriilor sale. Președintele Moldovei, Maia Sandu, a declarat recent într-o declarație de presă că Moldova dorește să adere la UE și a insistat că alegerea ar trebui să aparțină în totalitate a moldovenilor, și nu și a altor țări precum Rusia. Relațiile existente între Moldova și UE sunt un acord de asociere, semnat în Iunie 2014 și pus în efect în Iulie 2016, alături de numeroase acorduri de schimb.

Într-un interviu acordat Reuters pe 14 decembrie la Brussel, președintele Moldovei, Maia Sandu a declarat că Moldova dorește aderarea la UE cât mai devreme posibil. Aceasta a mai declarat că a purtat discuții cu oficialii ruși în care și-a exprimat cu claritate această dorință. Deasemenea, a insistat că decizia ar trebui să aparțină doar a moldovenilor și a Uniunii Europene, și ar dori ca alte țări, precum Rusia, să respecte decizia. Maia Sandu face parte din partidul pro-reformă ce a câștigat alegerile prezidențiale în luna Iulie a anului 2021, aceasta fiind văzută ca un simbol al schimbării și al apropierii de vest. Aceasta a mai menționat în conferința de presă că Rusia depunde presiune asupra Moldovei prin prețuri de gaz crescute artifical. Deasemenea, mobilizarea trupelor rusești la granița cu Ucraina a reprezentat un motiv de neliniște, iar trupele rusești staționate pe teritoriul Moldovei au rămas neschimbate.

Deasemenea, guvernul de la Chișinău a cerut ajutor internațional în gestionarea corupției din țară. Astfel, oficialii s-au adresat Interpolului cu privire la anchetarea a două personalități influente din Moldova acuzate de corupție. Unul dintre acestea este Vladimir Plahotniuc, unul dintre cei mai bogați oameni din țară, acuzat că ar fi furat $1 miliard din  băncile moldovenești între 2014 și 2015. Acesta a fost catalogat ca și „jaful secolului”, iar avocații lui Plahotniuc neagă orice acuzație și orice implicare a acestuia. Moldova a cerut ajutor internațional în această situația din cauza sistemului justițiar corupt și din cauza faptului că Plahotniuc s-ar putea ascunde în Turcia.

Lipsa suveranității Moldovei

Un motiv principal pentru care Moldova nu poate adera la UE este nerespectarea unei condiții critice, și anume suveranitatea absolută. Astfel, Moldova nu are control total asupra teritoriului său, existând o provincie auto-proclamată numită Transnistria. Acolo este cea mai mare celulă pro-rusă, unde locuitorii vorbesc exclusiv limba rusă și, deasemenea, și unde sunt staționate trupe rusești. Trupele rusești, aproximativ 1500 de militari, sunt stabilite în urma unui armistițiu dintre Moldova și Transnistria din 1992, iar în 1994 s-a semnat un acord între Moldova și Rusia referitor la retragerea acestor trupe. Trupele nu au fost retrase nici până în ziua de azi, acestea fiind staționate împotriva voinței Moldovei, acest context fiind considerat ca și ocupare ilegală militară a altui stat. Acesta este mecanismul Rusiei de a menține influența asupra Moldovei și de a o opri să adere la UE. La momentul actual, Transnistria este o regiune de 4163 km patrati și este locuită de peste 450,000 de oameni printre care moldoveni, ruși, ucrainieni și alte naționalități. În ciuda faptului că este cunoscută internațional ca fiind parte din Moldova, Transnistria are propriul guvern auto-proclamat, cu capitala la Tiraspol. Într-un referendum din 2006, 97.2% din populația Transnistriei a votat în favoarea independeței acesteia de Moldova și anexarea acesteia la Rusia.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *