Amenințarea unei crize alimentare, cauzată de retragerea Rusiei dintr-o înțelegere cu Națiunile Unite

01 noiembrie 2022
Bază de date

Au trecut peste 8 luni de la primele atacuri ale Rusiei asupra Ucrainei, una dintre cele mai fertile regiuni ale Europei. Pe lângă zecile de mii de vieți pierdute și milioanele de refugiați, războiul continuă să își facă simțite efectele și la nivel global. În ultimele zile, Rusia s-a retras dintr-un pact cu Națiunile Unite prin care permitea continuarea exportului de cereale din Ucraina. Astfel, perioada care urmează poate fi marcată de lipsuri în lanțul de aprovizionare global și de scumpirea prețurilor materiilor prime.

Rusia și Ucraina se numără printre cei mai mari producători și exportatori de cereale la nivel global. De la începutul conflictului, peste 25 de milioane de tone de cereale au fost blocate în porturile ucrainiene din cauza navelor de război rusești și a minelor marine instalate în Marea Neagră, atât în scop ofensiv, cât și defensiv.

Context

Pentru a evita o criză aliementară la nivel global, Rusia și Ucraina au semnat un pact pe 22 Iulie 2022, cu sprijinul Turciei și Națiunilor Unite. Acest pact prevedea asigurarea traficului maritim pentru exportul de cereale prin crearea unui pasaj sigur în Marea Neagră din Odesa și alte două porturi, în care niciuna din părți nu se implica militar. În urma acestei înțelegeri, transporturile de cereale din Ucraina au fost reluate, cu obiectivul de a reveni la nivelul de dinainte de război de 5 milioane de tone metrice pe lună.

Astfel, vânzările pe piețele globale au fost reluate, fiind expediate peste 9 milioane de tone de porumb, grâu, produse din floarea soarelui, orz, rapiță și soia. La momentul acela, Națiunile Unite au declarat că peste 47 de milioane de oameni fuseseră afectați de încetarea exporturilor respective, lipsa acestora cauzând creșterea prețurilor în regiunile adiacente. Cu toate acestea, înainte de expirarea de pe 19 Noiembrie a întelegerii, Rusia a declarat în repetate rânduri că ar fi probleme cu aceasta, urmând ca aceasta să fie acuzată de Ucraina pentru blocarea a peste 200 de nave cu transporturi de cereale.

Întreruperea acordului

Sâmbătă, pe 29 octombrie, guvernul de la Moscova a încetat unilateral acordul din 22 Iulie, cauzând astfel o reducere substanțială a exporturilor de cereale din regiune. Pretextul folosit pentru întreruperea acordului este că aceasta este o măsură în urma unui presupus atac aerian al Ucrainei asupra flotei rusești de lângă portul din Sevastopol. Ministerul Apărării al Rusiei susține că Ucraina a condus un atac cu 16 drone asupra flotei din Sevastopol, aceștia primind ajutor strategic și din partea armatei britanice. Guvernul britanic a negat această acuzație.  Deși atacul ar fi fost evitat de navele rusești țintite, acestea ar fi fost cele care asigurau coridorul maritim din Marea Neagră pentru exporturile de cereale.

Dmytro Kuleba, ministrul de externe al Ucrainei, a susținut că Moscova a folosit exploziile care au avut loc la 200 de kilometri distanță de ruta cerealelor ca „pretext fals” pentru o manevră planificată de mult. Kuleba a mai afirmat că Rusia a luat decizia de ieși din înțelegere cu mult timp în urmă și acum încearcă să o justifice. Alți oficiali ucrainieni au susținut această ipoteză prin care autoritățile ruse au folosit exploziile ca o scuză pentru a renunța la acord transportului de cereale mediat de Națiunile Unite astfel  slăbind încercările de a atenua o criză alimentară globală.

În urma deciziei Rusiei, 218 nave de transport au fost blocate în porturi, conform ministerului infrastructurii ucrainian. Din această cauză, analiștii susțin că prețurile cerealelor de pe piețele internaționale pot avea parte de creșteri semnificative în următoarele zile.

Răspuns Internațional

Sâmbătă, după declarația Rusiei, președintele Stateor Unite a caracterizat decizia acesteia drept „pur scandaloasă”, spunând că ar crește foametea, în timp ce secretarul de stat Antony Blinken a acuzat Moscova că a folosit alimentele ca și avantaj strategic pentru război. Ambasadorul Rusiei de la Washington a răspuns acestor declarații, spunând că răspunsul SUA a fost „revoltator” și că a făcut afirmații false cu privire la mișcarea Moscovei.

Duminică, 30 octombrie, NATO a cerut Rusiei să reînnoiască de urgență acordul intermediat de ONU. „Solicităm Rusiei să-și reconsidere decizia și să reînnoiască acordul de urgență, permițând alimentelor să ajungă la cei care au cea mai mare nevoie de ele […]Aceste exporturi au contribuit la reducerea prețurilor la alimente în întreaga lume” a declarat Oana Lungescu, purtător de cuvânt NATO. Deasemenea, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, declară că este profund îngrijorat de decizia Rusiei. Acesta și-a amânat plecarea la Summitul Ligii Arabe din Algeria pentru a se concentra asupra problemei și pentru a încerca să reînnoiască acordul.

Oficialii Uniunii Europene au întărit și ei cerințele adresate Rusiei de a reînnoi acordul. „Decizia de a suspenda participarea la acordul cu Marea Neagră pune în pericol principala rută de export de cereale și îngrășăminte necesare pentru a aborda criza alimentară globală cauzată de războiul împotriva Ucrainei” a declarat Josep Borrell.



Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *