Autoritățile financiare din UK limitează publicitatea pentru investițiile crypto

20 ianuarie 2022
Bază de date

Dan Mihai

Autoritatea de supraveghere financiară din UK (Financial Conduct Authority – FCA) plănuiește să restricționeze publicitatea pentru invesițiile în cryptomonede cu scopul de a proteja investitorii. Aceste restricții impun ca reclamele crypto să fie afișate numai populației care dispune de capital și care este educată financiar în acest sens. Scopul regularizării este ca investitorii care nu dețin experiența necesară să nu investească în piețe pe care nu le înțeleg, astfel evitându-se riscul ca aceștia să își piardă banii.

Fenomenul crypto a luat din ce în ce mai multă amploare la nivel internațional în ultimii doi. De la apariția sa pe piață în 2009, când avea o valoare estimativă de 0.09$, acesta a atins un maxim istoric în noiembrie 2021, la valoarea de 67,549$. Aceasta reprezintă o creștere de aproximativ 75,054,344%, fiind totodată cea mai performantă investiție din ultimele două decenii,  dacă nu chiar și din istorie. La momentul actual, compania Triple A a estimat numărul deținătorilor de cryptomonede la nivel global ca fiind de 300 milioane, anume 3.9% din populația planetei. Dintre aceștia, aproximativ 100 milioane de deținători sunt din India, 27.5 milioane din SUA, 17.3 milioane din Rusia, 3.3 milioane din UK și 423,500 din România.

Sistemul de blockchain folosit de cryptomonede reprezintă un avans tehnologic ce poate avea un impact pozitiv asupra evoluției planetei, însă adopția rapidă din ultimii ani al acestui fenomen de către un număr ridicat de populație într-un timp relativ scurt poate crea o bulă și o speculă din care majoritatea doar să își piardă banii. Pandemia de COVID-19 a oferit mai mult timp liber lumii și a împins-o spre alte căi de a face bani, printre care și cryptomonedele. Din păcate, majoritatea investitorilor nu dețin cunoștițele necesare pentru a investi, astfel încât pot pierde banii foarte ușor. Estimările unor platforme de tranzacționare arată că aproximativ 90% din investitorii noi ajung să își piardă banii într-un interval de câteva luni.

Astfel, Financial Conduct Authority (FCA) din UK este pe calea de a implementa un proiect de lege prin care să interzică platformelor de tranzacționare și creatorilor de cryptomonede să mai promoveze serviciile utilzatorilor care nu dețin experiența și cunoștințele necesare pentru a investi. Acest proiect vine în urma unor libertăți date de guvernul Regatului Unit autorităților financiare cu scopul de a regulariza acest spațiu crypto nou-apărut. Mai mult, companiile crypto vor fi nevoite să aloce mai multe avertizări în vederea posibilității clienților de a pierde bani, iar toate recompensele care să motiveze oamenii să își creeze un cont, să investească sau să recomande prietenilor o platformă de genul, vor fi interzise. Deasemenea,  produsele crypto vor fi tratate în lege asemenea altor produse investiționale precum acțiunile și asigurările.

O statistică îngrijorătoare a autorităților financiare englezești a concluzionat că 69% din investitorii în cryptomonede cu vârste cuprinse între 18 și 40 de ani credeau că aceste servicii sunt regularizate în cadrul FCA, fapt care nu este adevărat. Astfel, noile reglementări ale FCA au ca scop protejarea investitorilor care nu dețin cunoștințele necesare pentru a înțelege pe deplin cryptomonedele, astfel diminuând și chiar evitând posibilele pierderi viitoare. Acest gen de restricții reprezintă doar începutul regularizării spațiului crypto, mai multe guverne având intenții similare rezervate pentru viitorul apropiat. În România, această piață este încă destul de liberă, însă autoritățile financiare sunt vigilente și încearcă să țină pasul cu progresele tehnologice rapide prin monitorizarea acestora.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *