BNR estimează că inflația va scădea rapid în următoarele luni

06 mai 2023
Bază de date

Membrii Consiliului de Administrație al BNR au estimat o accelerare a scăderii ratei anuale a inflației în următoarele luni, în conformitate cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflației din februarie.

În documentul publicat se arată că Membrii Consiliului de Administraţie al BNR au exprimat în şedinţa de politică monetară că pe baza noilor date şi evaluări, se poate preconiza o accelerare a scăderii ratei anuale a inflaţiei în următoarele luni, în linie cu prognoza publicată în februarie în cadrul Raportului asupra inflaţiei pe termen mediu. Această prognoză prevedea coborârea ratei anuale a inflaţiei la nivelul unei cifre în trimestrul III al anului 2023, iar apoi la 7% în decembrie 2023 şi la 4,2% în decembrie 2024, menţionând că aceste valori se vor situa uşor deasupra intervalului ţintei la finalul orizontului prognozei.

Rata anuală a inflației, aflată în scădere

Potrivit declarațiilor BNR, se așteaptă ca rata anuală a inflației să continue să scadă, datorită mai multor factori de pe partea ofertei. Acești factori includ efectele de bază dezinflaționiste, precum și corecțiile descendente ale cotațiilor unor mărfuri, inclusiv a petrolului și a materiilor prime agroalimentare. În plus, detensionarea piețelor en-gros și modificările la caracteristicile schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie, care au intrat în vigoare la 1 ianuarie 2023, vor contribui și ele la scăderea inflației în lunile următoare. Aceste tendințe ar putea continua și în viitor, dacă se mențin condițiile favorabile de pe piața globală, dar este important să se monitorizeze cu atenție evoluțiile economice și să se ia măsuri adecvate pentru a menține stabilitatea macroeconomică.

Conform aceleiași minute, membrii Consiliului de Administrație al BNR au mai discutat și despre impactul noii configurații a schemelor de plafonare și compensare a prețurilor la energie asupra ratei anuale a inflației. Cu toate acestea, aceștia au constatat că prezicerea efectelor acestei modificări este dificilă, iar riscurile induse de factorii pe partea ofertei sunt ușor înclinate în sens ascendent în actuala conjunctură. Printre acești factori se numără anunțul recent al țărilor OPEC privind reducerea livrărilor de țiței, precum și penuria de legume din Europa. Cu toate acestea, membrii Consiliului au estimat că impactul acestor factori va fi compensat de efectele de bază dezinflaționiste și de corecțiile descendente ale cotațiilor unor mărfuri. Astfel, se așteaptă ca rata anuală a inflației să continue să scadă în următoarele luni.

Presiuni inflaționiste mai puternice pentru viitorul apropiat

Membrii Consiliului de Administraţie al BNR au remarcat că, din perspectiva poziţiei ciclice a economiei, se aşteaptă presiuni inflaţioniste mai puternice pe orizontul apropiat, care se vor atenua mai lent decât se anticipase anterior. Această tendinţă este susţinută de noile evaluări care indică o creştere trimestrială a economiei mult mai temperată în primul semestru al anului 2023, în comparaţie cu previziunile anterioare, în urma unui avans peste aşteptări al PIB-ului în trimestrul IV al anului 2022. În plus, membrii Consiliului au subliniat că această evoluţie este dificil de prognozat cu exactitate, din cauza incertitudinilor legate de evoluţia pandemiei şi a altor evenimente economice internaţionale care pot afecta evoluţia inflaţiei în România.

Concluzii și previziuni

În concluzie, potrivit Minutei şedinţei de politică monetară din 4 aprilie a BNR, membrii Consiliului de Administraţie estimează o accelerare a scăderii ratei anuale a inflaţiei în următoarele luni, în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu publicată în Raportul asupra inflaţiei din februarie. Aceasta este în mare parte datorată factorilor pe partea ofertei, cum ar fi efectele de bază dezinflaţioniste şi de corecţii descendente ale cotaţiilor unor mărfuri. Totuşi, impactul noii configuraţii a schemelor de plafonare şi compensare a preţurilor la energie este dificil de previzionat, iar balanţa riscurilor induse de factorii pe partea ofertei la adresa perspectivei inflaţiei se înclină uşor în sens ascendent în actuala conjunctură. Pe de altă parte, poziţia ciclică a economiei ar putea genera presiuni inflaţioniste mai intense pe orizontul apropiat de timp. Prin urmare, BNR îşi menţine vigilenta şi va urmări cu atenţie evoluţia situaţiei economice şi financiare şi va lua măsurile necesare pentru a asigura stabilitatea macroeconomică şi menţinerea inflaţiei în limitele ţintei.



Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *