Boris Johnson a suspendat examinarea acordului asupra Brexitul in Camera Comunelor

25 octombrie 2019

Presedintele Consiliului European Donald Tusk a continuat discutiile, miercuri 24.10, cu sefii de stat si de guverne. „Recomand liderilor celor 27 de membri ai UE sa accepte solicitarea britanică pentru o noua amânare a datei retragerii (Regatului Unit) si propun ca aceasta sa fie decisă prin procedura scrisa”, fară a fi necesara convocarea unui summit, a precizat Tusk, într-un mesaj pe Twitter, preluat de AFP si dpa.

Premierul irlandez Leo Varadkar, împreună cu Donald Tusk, a „subliniat ca este in continuare posibil ca Regatul Unit sa iasă (din UE) pana la 31 ianuarie, daca acordul retragerii este ratificat pana la aceasta data”, a anunțat într-un comunicat Dublinul.

Boris Johnson a declarat ca proiectul de Acord Brexit va reajunge sa fie dezbătut in Camera Comunelor doar daca parlamentarii aproba organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie.

„Daca deputații vor mai mult timp pentru a studia acest acord excelent, vor avea aceasta oportunitate doar daca accepta organizarea de alegeri anticipate pe 12 decembrie”, a declarat Boris Johnson, citat de BBC.

Alegerile anticipate pot fi convocate doar de Camera Comunelor, printr-o decizie luata cu doua-treimi din voturi. Partidul Laburist (opoziție) condiționează susținerea pentru convocarea unui scrutin parlamentar anticipat de amânarea Brexit. Opoziția ar putea solicita si un nou referendum pe tema apartenentei Marii Britanii la UE.

Discuțiile de la nivelul Uniunii Europene au loc în contextul în care premierul britanic Boris Johnson le-a promis parlamentarilor că le va acorda mai mult răgaz pentru a analiza acordul Brexit, dacă aprobă declanșarea alegerilor anticipate la 12 decembrie.

Guvernul a precizat că va veni luni cu propunerea ca Parlamentul să voteze anticipatele dacă UE oferă Regatului Unit o amânare până la sfârșitul lunii ianuarie. Liderul laburiștilor, Jeremy Corbyn, a precizat joi seara că partidul său, principalul partid de opoziție, va vota pentru anticipate, dacă Johnson exclude cu totul varianta unei ieșiri haotice din blocul comunitar, fără niciun acord.

Sursa: https://www.msn.com/en-gb/news/brexit/labour-poised-to-block-bid-for-12-december-general-election/ar-AAJjocd?ocid=spartanntp

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *