Centru pentru optică de mare putere la Măgurele

10 august 2022

Pe amplasamentul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltarea pentru Fizică și Inginerie Nucleară de la Măgurele (IFIN-HH) va fi dezvoltat un centru pentru optică de mare putere, ce va avea echipamente necesare pentru fabricarea și repararea componentelor optice utilizate la  Infrastructura de Cercetare ELI-NP sau la alte centre de lasere de mare putere atât din România, cât și din lume.

Extreme Light Infrastructure – Nuclear Physics (ELI-NP) va fi un laborator european tip „user facility” care va investiga în detaliu probleme dintr-o gamă largă de domenii științifice, de la fizica fundamentală, aspecte referitoare la fizica nucleară și astrofizică, la aplicații în știința materialelor, știintele vieții și gestionarea materialelor nucleare. ELI-NP este centru de cercetare ce trebuia să fie unul din pilonii ELI, centrul european și internațional pentru cercetări de cel mai înalt nivel în domeniul laserilor de putere ultra înaltă, interacțiunii laser-materie și surselor secundare de radiație, împreună cu centrele dedicate studiului surselor secundare (Dolni Brezany, lângă Praga) și pulsurilor în atosecunde (Szeged). Astfel, la Măgurele urma să se construiască un laser de mare putere și un fascicul de radiație γ foarte intens. Cu toate acestea, în luna mai 2021, Uniunea Europeană a eliminat România de pe lista statelor care ar trebui să participe la cel mai mare proiect de cercetare comunitar. „Neseriozitate, micile aranjamente de la încredințarea contractelor sunt printre cauzele care au dus la întârzierile tipic românești în a finaliza investiția la timp”, a explicat un profesor de la Institutul ”Horia Hulubei”.

Obiectivul de investiții a fost propus de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizică și Inginerie Nucleară -„Horia Hulubei” (IFIN-HH) la începutul anului și se va realiza cu fonduri guvernamentale, asigurate de către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, prin Compania Națională de Investiții. Okamoto Optics, este unul dintre cei mai prestigioși producători japonezi și furnizori de componente optice de mari dimensiuni pentru laserele de mare putere din toată lumea și reprezintă un potențial colaborator în acest proiect. Cu toate acestea, se dorește colaborarea cu numeroase centre universitare și companii specializate  în dezvoltarea soluțiilor în  domeniul laserelor de mare putere și pentru punerea lor în practică.

Referitor la acest proiect, Universitatea din Osaka, Japonia, și-a exprimat interesul. Aceasta a dezvoltat un prestigios centru de dezvoltare a laserelor de mare putere, inclusiv a opticii de mare putere – Institute of Laser Engineering, cu care ELI-NP a dezvoltat o colaborare. Mai mult decât atât, parteneriatul cu Japonia oferă României noi posibilități de cercetare, precum și atribuțiile necesare pentru a deveni un proiect scalabil, ceea ce va include România pe lista marilor dezvoltatori în acest domeniu.

„Proiectul centrului pentru optică de mare putere de la Măgurele este unul strategic, din mai multe motive: colaborarea cu Japonia, înalta tehnologie care se va dezvolta aici, dar și pentru că ELI este cel mai important proiect de cercetare din România. În plus, faptul că ne gândim deja la viitoare proiecte, deși cel în derulare nu a fost încă finalizat, confirmă gândirea strategică pe care Guvernul și cercetătorii din IFIN-HH o au”, a afirmat Sorin Costreie, consilier de stat și reprezentantul Guvernului României pentru proiectul ELI-NP.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *