Comisia Europeană reafirmă supremația dreptului UE

08 octombrie 2021

Prezentarea orală de astăzi a hotărârii Curții Constituționale a Poloniei prezintă motive serioase de îngrijorare în legătură cu supremația dreptului UE și cu autoritatea Curții de Justiție a Uniunii Europene. Comisia susține și reafirmă principiile fondatoare ale ordinii juridice a Uniunii, și anume faptul că: dreptul UE are întâietate față de dreptul național, inclusiv față de dispozițiile constituționale; toate hotărârile adoptate de Curtea Europeană de Justiție sunt obligatorii pentru toate autoritățile statelor membre, inclusiv pentru instanțele naționale.

Vom analiza în detaliu hotărârea Curții Constituționale a Poloniei și vom decide cu privire la următoarele măsuri ce se impun. Comisia nu va ezita să facă uz de competențele care îi revin în temeiul tratatelor pentru a asigura aplicarea uniformă și integritatea dreptului Uniunii.

Uniunea Europeană este o comunitate de valori și de drept care trebuie susținute în toate statele membre. Drepturile europenilor în temeiul tratatelor trebuie protejate indiferent de unde locuiesc în Uniunea Europeană.

Comisia Europeană are ca misiune apărarea funcționării corecte a ordinii juridice a Uniunii și va continua să asigure acest lucru.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *