Comisia transferă alte 13 miliarde EUR unui număr de șase state membre în cadrul Instrumentului SURE

05 aprilie 2021

Comisia Europeană a transferat 13 miliarde EUR unui număr de șase state membre ale UE în cadrul celei de a șasea tranșe a sprijinului financiar acordat prin intermediul Instrumentului SURE. Aceasta este a treia operațiune de acest fel din 2021. În urma operațiunilor de astăzi, Cehia a primit 1 miliard EUR, Belgia – 2,2 miliarde EUR, Spania – 4,06 miliarde EUR, Irlanda – 2,47 miliarde EUR, Italia – 1,87 miliarde EUR și Polonia – 1,4 miliarde EUR. Este prima dată când Irlanda a primit finanțare în cadrul instrumentului. Celelalte cinci țări ale UE au beneficiat deja de împrumuturi în cadrul SURE.

Aceste împrumuturi vor ajuta statele membre să facă față creșterii bruște a cheltuielilor publice pentru menținerea locurilor de muncă. Mai exact, vor ajuta statele membre să acopere costurile legate direct de finanțarea schemelor naționale de șomaj tehnic și a altor măsuri similare adoptate ca răspuns la pandemia de COVID-19 și destinate inclusiv lucrătorilor independenți. Sumele plătite astăzi urmează celei de a șasea serii de obligațiuni cu impact social emise în cadrul Instrumentului SURE al UE, care a suscitat un interes considerabil din partea investitorilor.

Până în prezent, în cadrul Instrumentului SURE, 17 state membre ale UE au primit în total 75,5 miliarde EUR sub formă de împrumuturi „back-to-back”. O sinteză a sumelor plătite până în prezent și a diferitelor scadențe ale obligațiunilor este disponibilă online aici.

În ansamblu, Comisia a propus ca 19 țări din UE să primească sprijin financiar în valoare de 94,3 miliarde EUR în cadrul SURE. Această cifră include cuantumul suplimentar de 3,7 miliarde EUR propus astăzi de Comisie pentru șase state membre. Cuantumurile totale pentru fiecare stat membru sunt disponibile online aici. Statele membre pot depune în continuare solicitări pentru a beneficia de sprijinul financiar acordat în cadrul SURE, resursele totale disponibile în cadrul instrumentului fiind de până la 100 de miliarde EUR.

Pentru a răspunde cererilor pendinte ale statelor membre aferente anului 2021, Comisia va solicita de pe piață o sumă suplimentară de 13-15 miliarde EUR în al doilea trimestru al anului 2021.

În cursul acestui an, Comisia urmează să lanseze și operațiunile de împrumut în cadrul NextGenerationEU, instrumentul de redresare, în valoare de 750 de miliarde EUR, pentru a contribui la construirea unei Europe mai verzi, mai digitale și mai reziliente.

Membrii colegiului și-au exprimat opinia pe această temă

Președinta Ursula von der Leyen a declarat: „Criza îi pune la grea încercare pe mulți lucrători, care se tem că își vor pierde locurile de muncă. De aceea am creat Instrumentul SURE, menit să mobilizeze 100 de miliarde EUR sub formă de împrumuturi, pentru a finanța schemele de șomaj tehnic în întreaga UE. O nouă tranșă de 13 miliarde EUR este transferată astăzi în cadrul Instrumentului SURE, sprijinind astfel lucrătorii și întreprinderile din șase state membre. Grație acestui demers, locurile de muncă sunt protejate, iar economiile vor putea să se redreseze mai repede în urma crizei.”

Comisarul Johannes Hahn, responsabil cu bugetul și administrația, a declarat: „Mulțumită eforturilor depuse în acest sens, suntem în măsură să sprijinim întreprinderile și cetățenii să facă față acestor vremuri grele. Am transferat deja trei pătrimi din fondurile angajate pentru programul SURE. În curând, în al doilea trimestru, vor fi disponibile fonduri suplimentare.”

Comisarul Paolo Gentiloni, responsabil pentru economie, a declarat: „Întrucât economiile noastre continuă să sufere sub povara efectelor pandemiei, Comisia acordă astăzi un sprijin financiar suplimentar semnificativ unui număr de șase țări, printre care se numără, pentru prima dată, și Irlanda. Aceasta reprezintă o contribuție esențială la eforturile naționale de sprijinire a lucrătorilor în aceste vremuri grele. Sunt mândru de povestea europeană de succes care este SURE.”

Context

La 23 martie 2021, Comisia Europeană a emis cea de a șasea serie de obligațiuni cu impact social în cadrul Instrumentului SURE al UE. Emisiunea a constat în două obligațiuni, suma de 8 miliarde EUR fiind exigibilă pentru rambursare în martie 2026, iar suma de 5 miliarde EUR fiind exigibilă pentru rambursare în mai 2046.

Obligațiunile s-au bucurat de o cerere puternică din partea unei game largi de investitori, ceea ce a asigurat condiții bune în materie de preț, condiții pe care Comisia le transmite direct statelor membre beneficiare.

Obligațiunile emise de UE în cadrul SURE beneficiază de eticheta „obligațiuni cu impact social”. Acest lucru le oferă investitorilor în aceste obligațiuni încrederea că fondurile mobilizate vor servi unui obiectiv eminamente social.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *