Comitetul de la Basel a publicat un ghid pentru băncile ce doresc să intre pe piața criptomonedelor

17 iunie 2019
Bază de date

Comitetul de supraveghere bancară din Basel oferă anumite recomandări băncilor ce doresc să intre pe piața monedelor virtuale* (criptomonede, criptovalută, monede virtuale, Bitcoin), in care recomanda prudenta. În ultimii câțiva ani s-a înregistrat o creștere a cripto-activelor. În timp ce piața cripto-activelor rămâne relativ mică față de cea a sistemului financiar global, iar băncile au în prezent expuneri directe foarte limitate, Comitetul de la Basel, declară că, o creștere continuă a platformelor de tranzacționare a cripto-activelor și a produselor financiare bazate pe acestea, ar putea ridica îngrijorări legate de stabilitatea financiară și de riscurile cu care se confruntă băncile. Inainte de a achizitiona activele cripto sau de a furniza servicii conexe, banca ar trebui sa efectueze analiza riscurilor. O banca ar trebui sa prezinte public orice expuneri la criptomonedele, bunuri digitale sau servicii conexe ca parte a informarilor financiare periodice. De asemenea, trebuie sa specifice tratamentul contabil pentru astfel de expuneri, in conformitate cu legile si reglemntarile interne.” se mentioneaza in raport.

Deși cripto-activele sunt denumite uneori „cripto-valute”, Comitetul este de părere că astfel de active nu sunt un substitut sigur pentru bani. Nu reprezintă un mijloc de schimb sau de stocare de valoare de încredere. Activele cripto sunt considerate, de asemenea, extrem de volatile. În plus, expun băncile la riscuri, riscul de credit; riscul de piață; riscul operațional (inclusiv fraude și riscuri cibernetice), spălarea banilor și riscul de finanțare a terorismului; și riscurile legale și de reputație, a afirmat Comitetul. “Activele Cripto nu sunt un mijloc de plata si nu sunt sustinute de nici un guvern sau autoritate publica. Aceasta prezinta o serie de riscuri pentru banci, inclusiv riscul de lichididate …riscul operational (inclusiv riscurile de frauda cibernetica); spalarea banilor si riscul de finantare a terorismului” se mentioneaza in raport. În plus, aceasta subliniază că tipul de active menționat se caracterizează printr-un grad ridicat de volatilitate și lipsă de standardizare. Ca urmare, Comitetul din Basel se așteaptă ca băncile care decid să obțină expunere în această piață ar trebui să ia în considerare mai multe aspecte. Acesta menționează că băncile trebuie să acorde atenție deosebită (băncile ar trebui să evalueze riscurile asociate acestor instrumente)guvernanței,gestionării riscurilor, divulgării (băncile ar trebui să dezvăluie expunerile cripto pentru o mai mare transparență) și dialogului cu autoritatea de supraveghere (băncile ar trebui să informeze autoritățile de supraveghere cu privire la planificarea și expunerile actuale pe piața monedelor virtuale).

Criptografia

Comitetul continuă să monitorizeze evoluția cripto-activelor, inclusiv a expunerilor directe și indirecte ale băncilor la aceste active. Comitetul va clarifica, în timp util, tratamentul prudențial al acestor expuneri pentru a reflecta în mod corespunzător gradul înalt de risc al cripto-activelor. Acesta își coordoneaza activitatea cu alte organisme de stabilire a standardelor la nivel mondial și cu Consiliul pentru Stabilitate Financiară. * Criptomonedele sunt de fapt bani digitali. Nu sunt monede sau bancnote propriu zise ci sunt un mijloc de plată, nebancar, care există doar pe calculatoare. Aceste monede nu se află însă pe un calculator central, nici pe vreun server ci sunt de regulă distribuite pe o rețea globală de calculatoare.Rețelele fără un server central se numesc rețele descentralizate. Criptomonedele sunt create utilizând criptografia, un proces de transformare a informațiilor intr-un cod aproape imposibil de spart.Acest tip de monedă poate fi transmisă în toată lumea fără prea mari dificultăți, aceasta fiind o monedă globală, fără granițe.

Mai multe informatii gasiti pe https://www.bis.org/publ/bcbs_nl21.htm

Sursa: https://www.bis.org/publ/bcbs_nl21.htm

 

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *