Controale la parcurile de mașini second-hand în scopul prevenirii fraudelor

01 noiembrie 2021
Bază de date

Dan Mihai

Autoritățile vor desfășura controale în următoarea perioadă la vânzătorii de mașini second-hand aduse din afara României pentru a preveni fraudele TVA. În plus, Registrul Auto Român (RAR) va transmite Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) documentele, în vederea controlului, de la toate persoanele care cumpără mașini second-hand din străinătate. Aceste schimbări vin în urma ordonanței de urgență 120/2021 privind facturarea electronică, aceasta având scopul conformării cu reglementările europene. Acest tip de fraude practicate în general de samsari constau în evitarea plătirii taxelor la mașini aduse din străinătate și afectează bugetul statului, anual, cu zeci de milioane de euro.

Inspectorii ANAF, alături de polițiși, desfășoară în următoarea perioadă controale în parcurile auto de mașini second-hand aduse din străinătate. Astfel, persoanele fizice sau juridice care importă mașini în vederea vânzării sunt verificate dacă își îndeplinesc toate datoriile fiscale, inclusiv plata TVA-ului. În cazul constatării neregulilor în documentație, autoturismul în cauză poate fi confiscat până la soluționarea situației. În plus, Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) avertizează cumpărătorii de mașini second-hand că un autovehicul cu preț cu mult mai scăzut față de cel al pieței ar putea fi implicat într-o fraudă TVA, și îi îndeamnă pe aceștia să fie vigilenți și să verifice cu atenție toate documentele. În caz contrat, cumpărătorul unei astfel de mașini va fi nevoit să dea explicații în dosarul deschis de autoritățile antifraudă.

Deasemenea, persoanele fizice sau juridice care achiziționează mașini second-hand din afara țării cu scopul vânzării vor fi nevoite să se prezinte la RAR pentru formalitățile necesare, RAR-ul urmând să trimită documentele la ANAF înainte de a putea elibera cartea mașinii. Astfel, nu cumpărătorii finali, ci proprietarii de parcuri auto și de afaceri cu mașini rulate vor trebui să treacă personal la RAR pentru documentație imediat dupa aducerea unei mașini în țară. Numai după realizarea și trimiterea documentelor în vederea verificării la ANAF, RAR-ul are dreptul să elibereze cartea mașinii. În cazul descoperirii unor nereguli în documentație, autoritățile financiare au dreptul să suspende eliberarea cărții de identitate a mașinii cu până la 5 zile.

Impactul fraudei TVA asupra bugetului statului

Evitarea plății TVA-ului la mașinile aduse din afara României este o fraudă care afecta bugetul statului, anual, cu milioane de euro. Ministrul finanțelor, Dan Vîlceanu, a declarat într-o conferință de presă că impactul bugetar din ultimii cinci ani cauzat de neplătirea TVA-ului la autoturismele importate din străinătate este estimat la 1.4 miliarde (€282 milioane). Doar în 2020 la controalele inspectorilor DGAF asupra a 472 de comercianți din domeniul autoturismelor de lux a fost estimat un prejudiciu total de aproximativ 84 milioane de lei (€17 milioane) provenit din neplătirea obligațiilor fiscale. În urma controalelor au fost aplicate amenzi de peste 3.9 milioane de lei și au fost confiscate 35 de mașini. În cadrul altor controale din 2016 s-au mai identificat prejudicii cumulate de 171 milioane de lei (€34.5 milioane) provenind din aceeași fraudă, iar în 2014 a fost identificată o firmă din București ce adusese bugetului prejudicii de 13 milioane de lei (€3 milioane) prin repetarea fraudei TVA între anii 2009 și 2014.

Ordonanța de urgență

Ordonanța de urgență 120/2021 are la bază crearea, implementarea și administratea unui sistem de facturare electronică cu scopul digitalizării și a prevenirii fraudelor TVA din domeniul auto. Astfel, în ordonanță se menționează că „întrucât combaterea fraudei în domeniul comerțului cu autoturisme rulate de proveniență intracomunitară reprezintă una dintre liniile prioritare de acțiune la nivelul Agenției Naționale de Administrare Fiscală, cazuistica a demonstrat că prejudiciile cauzate bugetului general al statului sunt semnificative și, în multe cazuri TVA rămâne nerecuperabilă.” Deasemenea, ordonanța de urgență este realizată în conformitate cu reglementările europene privind factura electronică.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *