Cum se desfășoară un eveniment olandez de cybersecurity : OneConference 2021

04 octombrie 2021
Bază de date

Pe 27 și 28 septembrie 2021, unul din cele mai mari evenimente de cybersecurity a avut loc la World Forum în Haga, Olanda. Această locație a fost reprezentativă pentru oraș și pentru natura de securitate a evenimentului, fiind amplasată lângă sediul Europol și lânga ICC (International Criminal Court). Evenimentul a fost bine-adaptat situației pandemice curente, având parte de toate măsurile de siguranță necesare. Acesta a avut un format hibrid, diferiții speakeri ținând o parte din prezentări pe scenă, restul fiind ținute online. În ambele zile programul a fost identic, fiind cuprins din: discursul introductiv, condus de gazda carismatică Peter Zinn, doua prezentări principale (keynotes), două programe cu prezentări desfășurate în paralel (parallel tracks) și discursul de final, toate acestea având între ele pauze de networking. Evenimentul a fost organizat de primăria orașului Haga în colaborare cu Ministerul de Relații Economice și Politici Climatice Olandez și Centrul Național de securitate cibernetică.

În prima zi, în discursul introductiv, Peter Zinn a fost însoțit de Saskia Bruines – Consilier al orașului în Relații Economice, Relații Internaționale și Servicii Municipale- și Frocoo Vijselaar, Director General al Afacerilor și Inovației în cadrul Ministerului de Relații Economice și Politici Climatice. Primul keynote al zilei, numit „Why Ransomware is not going away”, a fost prezentat de Jerry Bessete, vice-președinte senior la Booz Allen Hamilton, cu o experiență de 24 de ani în cadrul FBI și de Jake Norwood, executiv in cybersecurity delivery la aceiași companie. Cei doi au împărtășit din experiența lor vastă în domeniul de cybersecurity, punând în perspectivă cele mai mari provocări ale atacurilor ransomware și venind cu recomandări la sfârșit despre cum se pot pregăti organizațiile pentru astfel de atacuri.

Următoarele două iteme din program fiind parallel tracks, cu 6 prezentări în paralel fiecare, 4 dintre care exclusiv online și 2 live, pe scenă. Una din prezentările de pe scenă ale primului track a fost o demonstrație a lui Daan Kuper și Thijs Alkemade despre cum au exploatat vulnerabilitățile programului Zoom, software-ul cel mai popular din pandemie, în cadrul competiției de hacking Pwn2Own. Al doilea parallel track a conținut, printre altele , o prezentare interactivă despre fenomenul de phishing, anume încercarea hackerilor de a sustrage date personale prin trimiterea unor mailuri ce simulează ca provenind din surse oficiale. Aceasta a fost condusă de Fleur van Leusden, CISO (Chief Information Security Officer) pentru Institutul Olandez pentru Dezvăluirea Vulnerabilităților. Ultimul keynote a fost condus de Lokke Moerel, care a prezentat conceptul de suveranitate digitală, importanța ei și metode prin care superputerile lumii au încercat să o atingă. Finalizarea primei zi de congres a fost marcată de un eveniment memorabil, organizatorul One Conference pășind pe scenă alături de organizatorul evenimentului de cybersecurity francez FIC, aceștia semnând un Memorandum de Înțelegere.

A doua zi

După discursul de început al celei de-a doua zi, Bart van Riel, însoțit din on-line de Allan Friedman, au condus un keynote despre conceptul de Software Bill of Materials (SBoM) și capabilitățile acestuia de a îmbunătăți securitatea cibernetică a unei companii, expunându-i vulnerabilitățile și făcându-le mai ușor de citit. Programele în paralel au avut același format ca și în ziua precedentă, una din prezentărie live ale primului program fiind despre cooperarea EU în privința cybersecurity, arătând progresele până la momentul prezent, dar și planurile și obiectivele pentru viitor.

Un eveniment desfășurat pe scenă a celui de-al doilea program în paralel a fost prezentarea Ransomware Taskforce-ului, un efort high-tech al poliției de a diminua daunele produse de Ransomware și de a preveni incidentele viitoare. Acest Taskforce încearcă să își realizeze obiectivele prin investigații concentrate pe intelligence rezultate din colaborarea publică și privată. În ultima prezentare pricipală a congresului, Abhishek Arya, unul dintre inginerii de securitate pricipali de la Google, a prezentat importanța securizării ecosistemului open-source și investițiile de milioane de dolari a companiei sale înspre acest obiectiv. Securizarea acestui ecosistem la care au participat sute de mii de developeri este foarte importantă deoarece tot software-ul modern este bazat pe open-source. Sesiunea de final a fost marcată de un speech dat de Ministrul Olandez de Justiție și Securitate, Ferdinand Grapperhaus, urmat de un moment muzical de bun gust despre cybersecurity.

După sesiunile de final ale ambelor zile, au fost desfășurate cocktailuri, acestea reprezentând oportunități grozave de networking. Profesioniști din toată lumea, din domeniile de IT, securitate și siguranță, atât din sectorul public cât și din privat, puteau fi întâlniți acolo. Per total, subiectele atinse în conferință au pus foarte clar și bine în perspectivă riscurile curente și viitoare ale digitalizării accelerate ale lumii în care trăim, mai ales în lumina pandemiei de COVID-19.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *