Cum se pregatește Guvernul britanic pentru o ințelegere fara acord

05 iunie 2019
Bază de date

No-Deal” Brexit, inseamna, pe scurt, ca odata cu iesirea Marii Britanii din Uniunea Europeana, nu vor exista reglementari clar definite, care sa faciliteze schimburile economice, dintre aceasta si tarile membre UE. Cu mai putin de doua luni , până la ieșirea din UE a Regatului Unit, Guvernul a pregătit proceduri si prevederi, oferind consultanță firmelor pentru a fi pregatite. ”Guvernul s-a angajat să faca o prioritate din stabilitatea cetățenilor, a consumatorilor și a întreprinderilor, pentru a asigura buna funcționare a afacerilor, a infrastructurii și a serviciilor publice și pentru a reduce la minimum orice întrerupere a economiei,  în cazul unei neconcordanțe. Guvernul a publicat documente tehnice, privind locul în care ar trebui acționat, în mod unilateral, pentru a asigura continuitatea, pentru o perioadă temporară, pentru a proteja și a reduce la minimum perturbările, indiferent de reciprocitatea actiunilor UE.

Extinderea unei astfel de continuități va varia în funcție de zonă. Potrivit, guvernului, „aceste schimbări vor fi aplicate unde și când este cel mai bine pentru Regatul Unit, conform documentului de informare al Asociatiei managerilor de asigurari si riscuri din industrie si comert, privind această pregatire.

In data de 19 decembrie 2018, Comisia Europeană a pus în aplicare un Plan de acțiune pentru situații neprevazute, pentru mai multe sectoare specific, în cazul unui Brexit fără acord, inclusiv 14 măsuri, în zonele în care un scenariu fără accord, ar genera perturbări majore pentru cetățenii și întreprinderile din UE27 – inclusiv serviciile financiare, transportul aerian, politica vamală și climatică. Comisia a afirmat că aceste măsuri nu sunt concepute pentru a atenua per total impactul al unui scenariu fără acord, ci pentru a proteja interesele vitale ale UE. CE a subliniat ca aceste masuri „vor asigura doar conectivitatea de baza si nu vor reproduce in niciun fel avantajele semnificative ale calitatii de membru al cerului unic European“. Acest lucru este supus Regatului Unit care confera drepturi echivalente operatorilor de transport aerian din UE, precum si Regatului Unit care asigura conditii de concurenta loiala.

Comisia a declarat ca „este esentiala si urgenta adoptarea acestor masuri, astfel incat masurile de urgenta necesare sa poata fi aplicate la 30 martie 2019 cu scopul de a limita cele mai importante daune cauzate de un scenariu „fara intelegere“ in aceste domenii„. Dar a subliniat ca aceste masuri nu vor-si nu pot-diminua impactul global al unui scenariu „fara intelegere“si nici nu compenseaza in nici un fel lipsa de pregatire a partilor interesate sau replicarea beneficiilor integrale ale UE sau a termenilor oricarei perioade de tranzitie, astfel cum se prevede in acordul de retragere.

Acestea sunt limitate la zone specifice in care este absolut necesar sa se protejeze interesele vitale ale UE si in care masurile de pregatire de sine statator nu sunt suficiente”. De regula, acestea vor avea caracter temporar, vor fi limitate si vor fi adoptate in mod unilateral de catre UE.
Comisia a mentionat ca masurile noi sunt complementare celor de pregatire deja luate, ca va continua sa puna in aplicare Planul de Actiune pentru Situatii de Urgenta si va monitoriza necesitatea unor actiuni suplimentare, precum si continuarea sa sprijine statele membre in activitatea lor de pregatire.

Rolul profesioniștilor în domeniul riscului și al asigurărilor. Aceste evoluții reprezintă o nouă oportunitate, pentru profesioniștii în domeniul managementului riscurilor și al asigurărilor să sporească rolul comitetul executiv și la consiliul de administrație. Ar trebui să fie luate în considerare în mod clar riscurile în fiecare organizație și gasite masuri de diminuare sau de eliminare a riscurilor din cadrul organizației.

Cercetarea noastră indică faptul că lanțul de aprovizionare (transportul si logistica) rămâne principala problema,  în majoritatea organizațiilor și există planuri detaliate in acest sens.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *