Cutremurul din Turcia: evaluarea pagubelor și a eforturilor de salvare

28 februarie 2023
Bază de date

Începutul unui dezastru : În noaptea de 6 februarie 2023, un cutremur puternic cu magnitudinea de 7,8 grade a lovit Turcia dar și țara vecină Siria. Cutremurul a fost unul dintre cele mai puternice înregistrate în regiune de mai bine de un secol. Cutremurele și replicile care au lovit cele două țări câteva ore mai târziu au provocat și mai multe distrugeri. Numarul victimelor cutremurului si al replicilor sale depaseste 50,000 de oameni, iar pagubele materiale se ridica la peste $34 miliarde. De atunci, mai mutlte țări s-au mobilizat pentru a trimite resurse umanitare către zonele afectate.

Cutremurul din Turcia a avut un impact major în orașul Gaziantep. Acesta a fost resimțit cu putere în regiune și a provocat distrugeri masive pentru multe clădiri, incluzând case și blocuri de locuințe. Autoritățile au declarat starea de urgență și au lansat o amplă operațiune de salvare pentru a ajuta persoanele afectate. Echipele de salvare au lucrat fără pauză pentru a scoate oamenii din clădirile prăbușite, în timp ce oamenii din comunitate au venit și ei pentru a oferi ajutor și sprijin. Cu toate acestea, numărul victimelor și al pagubelor au continuat să crească, iar autoritățile încă evaluează amploarea întregii situații.

Al doilea seism, cel de 7,5 grade reprezintă un fenomen rar şi imprevizibil. Se numește „seism declanşat” sau „dublet”. Acesta a avut loc pe o falie secundară puţin mai la nord de falia est-anatoliană răspunzătoare pentru şocul principal. La mai bine de o săptămână de la producerea cutremurului inițial, s-au însumat peste 145 de replici, trei dintre ele cu magnitudini mai mari de 6,0.

Uniunea Europeană, alături de Turcia

La scurt timp după producerea cutremurului inișial, a fost activat mecanismul de protecție civilă al Uniunii Europene de către Turcia, 19 state membre ale UE (Austria, Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Malta, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia și Spania), împreună cu Albania și Muntenegru. Toate acestea au oferit echipe de sprijin plus pachete de ajutoare în colaborare cu Centrul de coordonare a răspunsului la situații de urgență al UE.

Astfel s-a desfășurat o mobilizare internațională pentru a oferi sprijin Turciei și Siriei în eforturile lor de a-i salva pe supraviețuitori și de a trata victimele după cutremurele care au dus la pierderea a mii de vieți. Israelul şi Autoritatea Naţională Palestiniană au anunţat de săptămâna trecută că s-au oferit să ajute Ankara în urma seismelor soldate cu mii de morţi şi răniţi, care au lovit Turcia şi Siria, a informat AFP, citată de Agerpres.

România, printre primele țări acceptate de Turcia pentru a oferi sprijin

România a răspuns prompt apelului de sprijin venit din partea Turciei! Sprijinul inițial oferit de statul român Turciei a constat în trimiterea unei echipe complexe formată dintr-un modul specializat de căutare-salvare RO-USAR din cadrul IGSU cu 2 câini și tehnică aferentă; o echipă de căutare-salvare cu 2 câini antrenați pentru astfel de situații din cadrul Asociației Câinilor Utilitari; medici și asistenți ai UPU-SMURD București (de la Spitalul Floreasca), și ofițeri de legătură din cadrul  DSU.

În total, echipa de sprijin a fost formată din 58 membri. Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Forțelor Aeriene Române, au efectuat pe 06.02.2023 o misiune internațională de sprijin în Turcia, cu plecare din București, care a avut la bord echipele de salvatori români, cu tehnică specializată aferentă, în scopul sprijinirii autorităților turce, puternic afectate de cutremur. În zilele ce au urmat, au mai fost trimise și alte ajutoare către Turcia, acestea fiind expediate pe cale terestră, folosind trenuri ale Companiei CFR. Au fost trimise produse de cazarmament din stocurile “Romanian ShelterCapacity (RO-Shelt)” ale RescEU, precum  1200 de corturi cu încălzire, 8000 paturi, 2270 saltele, si alte cateva mii de perne si lenjerii.

Bursa din Turcia, afectată și ea din pricina cutremurelor

Turcia a fost lovită de o serie de provocări economice în urma cutremurului din 6 februarie, care a adăugat și mai multe probleme economice, celor deja existente. Astfel că lira turcească a atins un nou minim istoric în urma acestui eveniment, iar bursele din țară au suferit o scădere semnificativă. În plus, costurile reparațiilor și reconstrucției în urma cutremurului vor adăuga presiuni suplimentare asupra economiei țării. De asemenea, inflația și riscurile geopolitice au continuat să afecteze economia turcă, într-un moment în care dolarul american este puternic. Toate aceste probleme combinate fac ca situația economică din Turcia să fie incertă și dificilă.

Planuri de viitor – reconstrucția și revenirea la normalitate

Pentru a-și redresa situația economică după cutremur, Turcia poate lua mai multe măsuri. În primul rând, autoritățile pot începe să investească în reconstrucția zonelor afectate de cutremur, care să fie realizată într-un mod durabil și eficient, astfel încât să sprijine dezvoltarea economică a regiunii. De asemenea, poate fi necesar să se adopte reforme economice care să stabilească o fundamentare mai puternică a economiei, cum ar fi o politică fiscală mai echilibrată și o creștere a investițiilor în sectorul privat. Este, de asemenea, important să se îmbunătățească climatul investițional prin reducerea riscurilor geopolitice și a incertitudinilor economice. Dacă aceste măsuri sunt implementate cu succes, economia Turciei poate începe să se redreseze în timp, iar lira turcească poate să își recâștige forța și stabilitatea.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *