Embargo asupra importurilor de gaz rusesc în UE: 90% dintre acestea vor înceta până la sfârșitul anului

03 iunie 2022

Liderii Uniunii Europene s-au reîntâlnit pentru a decide dacă cel de-al șaselea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei va include și un embargo asupra importurilor de petrol rusesc, cu excepția livrărilor de țiței prin conducte. România a obținut o clauză de solidaritate în cadrul acestui summit extraordinar desfășurat luni, de care va putea beneficia în cazul în care Rusia oprește, la rândul ei, tranzitul petrolului către România.

Decizia luată presupune că, până la sfârșitul anului, importurile de petrol rusesc în Uniunea Europeană vor fi reduse cu 90%. Embargoul aplicat pentru mai mult de două treimi din importurile de petrol din Rusia va tăia, astfel, o sursă uriașă de finanțare a țării, creând presiune asupra mașinii de război a Kremlinului.

Poziția României la summitul UE

În ceea ce privește țara noastră, Rusia nu este prima sursă de import de țiței a României, 51% din importurile țării provenind din Kazakhstan. România sprijină noul pachet de sancțiuni pentru gaz și petrol împotriva Rusiei. Președintele Iohannis a anunțat că „pentru a nu fi surprinși de evoluții, am insistat să fie cuprinsă o așa-numită clauză de solidaritate în text și voi insista ca această clauză să rămână, însemnând că, în cazul în care se întâmplă ceva, statele membre și Comisia să ia de urgență măsuri pentru a veni, de exemplu în sprijinul nostru în cazul în care se întrerupe alimentarea pe calea Mării Negre”. Cel mai probabil, acest discurs se referă la situația în care importurile de țiței ale României care pleacă din portul rusesc Novorossiisk, vor fi afectate. Deasemenea, președintele României a declarat faptul că discuțiile de la acest consiliu European special sunt „complicate”, având în vedere că multe economii europene depind de materii prime importate din Rusia.

Riscurile la care se supune România

Terminalul marin din Novorossiisk este capătul unei conducte de petrol, operată de Caspian Pipeline Consortium (CPC), ce leagă câmpurile petroliere din zona Caspică, de Marea Neagră. Prin CPC ajunge petrolul kazah către rafinăria Lukoil din România. Așadar, dacă rușii preiau controlul asupra terminalului în vederea închiderii acestuia, ar însemna privarea de țiței a celei mai mari rafinării din zona noastră. La o lună de la începerea conflictului în Ucraina, o furtună a cauzat avarii la două dintre cele trei terminale din Novorossiik, oprind, astfel, temporar, alimentarea petrolierelor. Reprezentanții companiilor occidentale, acționari ai CPC, nu au putut face propriile inspecții pentru a confirma avariile.

Reacția altor state

Bulgaria dispune de o singură rafinărie, controlată de grupul rus Lukoil. Aceasta va fi scutită de embargo până la finalul lui 2024. Ungaria depinde într-un procent de 65% de petrolul rusesc, transportat prin conducta Drujba. Premierul ungar, Viktor Orban, dorește asigurări că Ungaria va putea cumpăra în continuare petrol, chiar dacă livrările rusești vor fi întrerupte. Slovacia va susține, de asemenea, embargoul impus de Uniunea Europeană, cu condiția ca aceasta să poată obține petrol de la vecinii săi în cazul întreruperii aprovizionării. Prim-ministrul slovac, Eduard Heger, a declarat că a vorbit cu premierul ungar în încercarea de a-l determina să sprijine embargoul, spunând că „Am subliniat faptul că banii dați pentru petrolul și gazele rusești finanțează agresiunea rusă în Ucraina”. Prim-ministrul polonez, Mateusz Morawiecki, a declarat faptul că există soluții speciale pentru țările care nu au acces la mare și sunt dependente de conducte. De asemenea, acesta a transmis un mesaj puternic în cadrul acestui summit, adăugând „Trebuie să ne punem o întrebare, dacă am făcut totul pentru a pune capăt acestui război cât mai curând posibil și pentru a-l încheia într-un mod victorios”.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *