Eurojust asistă România și Marea Britanie în dezintegrarea unei rețele de trafic de persoane

21 iunie 2022
Bază de date

De-a lungul a două zile, 14 căutări au fost efectuate, finalizându-se cu arestarea a 9 suspecți implicați în traficul de persoane. Scopul pentru care persoanele erau transportate din România în Marea Britanie era acela de a fi exploatate sexual.

Eurojust, Agenția Uniunii Europene pentru Cooperare în Justiție Penală, are sediul în Haga, Țările de Jos. Aici, autoritățile judiciare lucrează împotriva crimei organizate transfrontaliere. Agenția are atribuția de a asista la investigarea și urmărirea penală pentru orice tip de infracțiuni, cu condiția ca acest lucru să fie solicitat de către autoritățile competente a unuia dintre statele membre UE. Aceste state sunt reprezentate în Eurojust prin birourile de legătură. În plus, agenția a semnat acorduri de cooperare cu 12 state din afara Uniunii Europene. De asemenea, Eurojust lucrează îndeaproape cu alte agenții și parteneri UE care sprijină diferitele echipe din lanțul justiției penale, inclusiv organele de aplicare a legii și de luptă împotriva fraudei.

În anul 2020, România reprezenta principala sursă de export de persoane traficate în scopuri sexuale, potrivit raportului privind traficul de persoane în 2020, realizat de Departamentul de Stat al SUA. Cu toate acestea, Guvernul României face eforturi semnificative pentru reducerea numărului de persoane traficate. Printre aceste măsuri se numără și participarea în de două ori mai multe anchete internaționale față de anul precedent și lansarea unor campanii de avertizare împotriva traficului de persoane. Cu toate acestea, raportulacuză guvernul român că nu face destul pentru a urmări indicatorii de trafic de persoane, în special în rândul comunităților vulnerabile, iar finanțarea pentru asistența și serviciile de protecție a victimelor nu este suficientă. În anul 2019, aproximativ 700 de persoane au fost identificate drept victime ale traficanților de persoane, dintre care 327 erau minori. Dintre aceste victime, 49% au primit sprijin din partea instituțiilor de stat.

În timpul căutărilor asistate de către Eurojust în lunile mai și iunie, autoritățile au salvat 5 victime și au reușit să obțină numeroase dovezi legate de activitățile grupului de crimă organizată implicat în traficul de persoane. Pe lângă toate acestea, autoritățile au confiscat aproximativ 6.000 de lire sterline și au securizat active imobiliare de peste 200.000 de euro. Grupul de crimă organizată a activat încă din anul 2014. Exploatarea sexuală a tinerelor românce a început din anul 2016, când acestea au fost pentru prima dată transportate în Marea Britanie. Serviciile pe care le ofereau aceste tinere erau promovate pe site-urile dedicate escortelor și aveau loc în apartamente închiriate în numeroase orașe.

În decembrie 2020, a fost înființată o echipă comună de investigație între autoritățile române și cele britanice, cu sprijinul Eurojust. În acest caz, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de  Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – Buzău a lucrat împreună cu poliția din Wiltshire. În plus, Agenția a găzduit 4 întalniri ce au avut scopul de a coordona investigațiile. În România, prima acțiune a avut loc pe 6 mai. Ca urmare a celor 7 investigații realizate, 5 suspecți au fost puși sub acuzare, dintre care unul fiind arestat, iar alți 3, puși sub supraveghere judiciară. În Regatul Unit al Marii Britanii, acțiunea a avut loc pe 14 iunie. Ca urmare a celor 7 percheziții, 4 suspecți au fost puși sub acuzare, iar 5 victime au fost salvate.

Acest incident nu reprezintă unicul moment in care Eurojust a asistat România în înfrângerea grupurilor de crimă organizată. Între iulie si septembrie 2021, aproximativ 150 de migranți ilegal au traversat granița din Serbia către România. Profiturile de pe urma acestor migrări ilegale se ridică la 500.000 de euro. DIICOT, alături de Brigada de Combatere a Crimei Organizate – Timișoara, în cooperare cu ofițerii de poliție din Germania, au identificat 27 de suspecți. Eurojust a finanțat investigația și a facilitat cooperarea între echipele din Germania și cele din România. În plus, în aprilie 2022, Eurojust a asistat România și autoritățile olandeze în lupta împotriva traficului de persoane. În urma acestor investigații, 30 suspecți au fost identificați ca făcând parte din traficul de persoane în scopul exploatării sexuale, proxenetism, precum și spălare de bani.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *