Falimentul Silicon Valley Bank: Impactul asupra industriei tehnologice și viitorul finanțării start-up-urilor

16 martie 2023
Bază de date

Silicon Valley Bank, o bancă specializată în servicii financiare pentru companiile din domeniul tehnologic și start-up-uri, a ajuns la faliment. Aceasta este o veste cu impact major pentru industria tehnologică și pentru clienții săi, din moment ce Silicon Valley Bank era una dintre cele mai importante bănci care susțineau inovația și dezvoltarea afacerilor în acest domeniu. Falimentul acesteia poate avea implicații financiare semnificative pentru clienții săi, inclusiv pentru companiile în care aceasta investea și pentru angajații acestora. De asemenea, poate afecta încrederea investitorilor în alte bănci specializate în finanțarea start-up-urilor și a companiilor din industria tehnologică. In acest articol vor fi enumerate motivele care au dus la falimentul Silicon Valley Bank, precum și impactul acestuia asupra industriei tehnologice și a comunității de start-up-uri din Silicon Valley. In plus, vor fi analizate potențiale măsuri pentru prevenirea acestui gen de evenimente în viitor și pentru protejarea clienților de astfel de riscuri în afacerile lor.

SVB Financial Group este o companie americană de servicii financiare, cu sediul în Santa Clara, California. Compania este specializată în furnizarea de servicii bancare și financiare pentru companiile din domeniul tehnologic și inovație. SVB Financial Group este propietarul Băncii Silicon Valley (Silicon Valley Bank), care a fost o instituție bancară de top în sectorul tehnologic timp de mai mulți ani. În afară de Silicon Valley Bank, SVB Financial deține și alte companii subsidiare, precum SVB Securities (o banca de investiții), Boston Private Wealth (un administrator de avere) și MoffettNathanson (o firmă de cercetare de capital). Compania a fost înființată în 1983 și, de-a lungul timpului, a devenit un partener important pentru companiile de tehnologie din întreaga lume, oferind o gamă largă de servicii, cum ar fi finanțarea de capital de risc, finanțarea de proiecte și gestionarea activelor.

Declinul unui simbol al inovației financiare

Silicon Valley Bank, creditorul unora dintre cele mai mari nume din industria tehnologiei devine cea mai mare bancă care falimentează, de la criza financiară din 2008 până în prezent. Pentru a nu crea o criză și mai mare în sistemul bancar, autoritățile de reglementare au închis brusc Signature Bank, timp de câteva zile. Sectorul tehnologic, Washington dar și Wall Street au trimis semnale de îngrijorare o dată cu închiderile bruște ale băncilor. Luni (n.r. 13 martie), prețurile acțiunilor unui număr de bănci regionale au scăzut. Când prețurile acțiunilor bancare și-au recuperat parțial pierderile din primele zile, marți, panica s-a domolit, cel puțin temporar.

Creditorul, cu sediul în Santa Clara, a fost clasat pe locul 16 ca mărime din SUA la sfârșitul anului trecut, având active de aproximativ 209 miliarde de dolari. Declinul abrupt al băncii specializate în servicii financiare pentru companii din domeniul tehnologic a fost cauzat de un cumul de factori, dar creșterile agresive ale dobânzilor de către FED(n.r. Federal Reserve System) în ultimul an au înăsprit condițiile financiare în domeniul start-up, unde Silicon Valley Bank era un jucător notabil. Acestea au fost considerate printre cele mai importante motive ale falimentului băncii.

Companii afectate de colapsul SVB

Companii precum producătorul de jocuri video Roblox Corp (RBLX.N) și producătorul de dispozitive de streaming Roku Inc (ROKU.O) au declarat că au sute de milioane de dolari în depozite la bancă. Roku a spus că depozitele sale la SVB erau în mare parte neasigurate, ducând acțiunile sale în scădere cu 10% în tranzacțiile extinse.

Potrivit surselor, SVB Financial, compania-mamă a Băncii Silicon Valley, a demarat colaborarea cu banca de investiții Centerview Partners și cu firma de avocatură Sullivan & Cromwell pentru a identifica potențiali cumpărători pentru celelalte active ale sale, printre care se numără banca de investiții SVB Securities, administratorul de avere Boston Private și firma de cercetare de capital MoffettNathanson. Conform surselor, aceste active ar putea atrage atenția competitorilor și a firmelor de capital privat. Nu este clar dacă vreun cumpărător va face un pas pentru a cumpăra aceste active fără ca SVB Financial să fi depus mai întâi faliment. Agenția de rating S&P Global Ratings a declarat vineri că se așteaptă ca SVB Financial să intre în faliment din cauza pasivelor sale.

Și alte bănci, aflate în pericol de faliment, după declinul Silicon Valley

Falimentul Băncii Silicon Valley (SVB) cu sediul în California poate duce la falimentul altor bănci, dar cel mai probabil criza nu ar atinge amploarea șocurilor financiare din 2008, a declarat Kyle Shostak, CEO al Navigator Principal Investors, pentru TASS. „Sistemul bancar american va fi sub presiunea serioasă a investitorilor și a autorităților de reglementare în zilele următoare, care se va exprima în scăderea stocurilor majorității instituțiilor financiare care au primele treizeci de clasamente, retrageri febrile și adesea iraționale de depozite de către clienții speriați, revizuirea ratingurilor băncilor și introducerea supravegherii exterioare în băncile cu probleme”, a spus Shostak.

Băncile cu un model similar cu SVB sau care au o cantitate uriașă de tehnologie, în special clienții corporativi de criptomonede în portofoliu se vor confrunta cu dificultăți, a menționat investitorul. În același timp, prăbușirea SVB va deveni cu greu o repetare a evoluțiilor din 2008 și o criză sistematică pe termen lung a întregului sistem bancar este puțin probabilă, deoarece majoritatea celor mai mari bănci sunt bine capitalizate, a menționat Shostak. „Cu toate acestea, autoritatea de reglementare va trebui să muncească din greu pentru a menține sistemul pe linia de plutire”, a adăugat el.

J.P.Morgan este interesat în preluarea SVB Financial Group

Mai multe surse au declarat pentru portalul de știri financiare Axios că J.P. Morgan Chase & Co, gigantul bancar american, s-ar afla în discuții pentru achiziționarea SVB Financial Group, cu excepția diviziei bancare Silicon Valley Bank care se află în prezent sub controlul autorităților americane. Negocierile sunt în desfășurare și nu au fost făcute declarații oficiale până în prezent. Separat, SVB Financial Group a anunţat luni că are de gând să exploreze mai multe alternative strategice pentru afacerile sale, inclusiv compania holding, dar şi SVB Capital şi SVB Securities.

HSBC Holdings anunță că filiala sa din Marea Britanie, HSBC UK Bank plc, achiziționează Silicon Valley Bank UK Limited

La 10 martie 2023, SVB UK avea împrumuturi de aproximativ 5,5 miliarde de lire sterline și depozite de aproximativ 6,7 miliarde de lire sterline. Pentru exercițiul financiar încheiat la 31 decembrie 2022, SVB UK a înregistrat un profit înainte de impozitare de 88 de milioane de lire sterline. Capitalul tangibil al SVB UK este de așteptat să fie de aproximativ 1,4 miliarde de lire sterline. Calculul final al câștigului rezultat din achiziție va fi furnizat în timp util. Activele și pasivele companiilor-mamă ale SVB UK sunt excluse din tranzacție. Tranzacția se finalizează imediat. Achiziția va fi finanțată din resursele existente. Noel Quinn, CEO al Grupului HSBC, a declarat: „Această achiziție are un sens strategic excelent pentru afacerea noastră din Marea Britanie. Ne consolidează franciza bancară comercială și ne îmbunătățește capacitatea de a servi firme inovatoare și cu creștere rapidă, inclusiv în sectoarele tehnologiei și științelor vieții, în Marea Britanie și la nivel internațional.”

Reacția FED (sistemul federal de rezervă al Statelor Unite ale Americii)

Jerome Powell, președintele FED, a declarat că eșecul băncii, care a declanșat un val de îngrijorare asupra sistemului bancar, a cerut o „revizuire amănunțită, transparentă și rapidă”. Vicepreședintele FED pentru Supraveghere, Michael Barr, conduce evaluarea, iar rezultatele vor fi făcute publice până la 1 mai. „Trebuie să avem umilință și să efectuăm o analiză atentă și amănunțită a modului în care am supravegheat și reglementat această firmă și a ceea ce ar trebui să învățăm din această experiență”, a spus Barr într-un comunicat.

Planuri de viitor

Falimentul Silicon Valley Bank este un semn alarmant pentru sectorul de start-up-uri din SUA. Într-un moment în care costurile de împrumut cresc în mod constant, se poate anticipa o scădere a finanțării start-up-urilor și o reducere a noilor proiecte tehnologice. Cu toate acestea, nu toată lumea este de acord că evenimentul reprezintă un semn de declin în sectorul de start-up-uri. Există încă multă capitalizare pe piață și multe companii rămân bine finanțate. Pe termen lung, este posibil ca evenimentul să încurajeze o mai mare prudență în acordarea de împrumuturi și o mai mare responsabilitate în investițiile pentru start-up-uri.



Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *