Finanțare nerambursabilă POR 2014-2020, imbunătăţirea competitivităţii întreprinderilor mici şi mijlocii

07 mai 2019

În data de 06.05.2019 a fost publicat ordinul de aprobare și Ghidul Specific pentru obținerea finanțărilor nerambursabile în cadrul POR, obiectivul specific 2.1.A – Microîntreprinderi. În cadrul apelului pot fi depuse proiecte de către microîntreprinderile existente în Regiunile Nord – Est, Sud-Est, Sud-Vest Oltenia, Vest și Centru. Fiecare solicitant poate obține până la 200.000 euro, contribuția fondurilor nerambursabile fiind de 90% din valoarea proiectului. Investiția trebuie să vizeze un singur cod CAEN eligibil. Perioada de depunere a proiectelor, doar prin intermediul aplicației MySMIS: 8 iulie – 8 noiembrie 2019. Data şi ora de începere a depunerilor de proiecte: 08.07.2019, ora 12.00. Data și ora închiderii apelului de proiecte: 08.11.2019, ora 12.00. Primele două luni de depunere reprezintă perioada: 08.07.2019 ora 12:00:00 – 08.09.2019 ora 23:59:59.  Acest apel de proiecte este unul competitiv, cu depunere la termen.

Cine poate solicita finanțare în cadrul prezentului apel de proiecte? Solicitanții eligibili în cadrul acestui apel de proiecte sunt societățile constituite în baza Legii nr. 31/1990 privind societățile sau societăți cooperative care se încadrează în categoria microîntreprinderilor. A se vedea condițiile detaliate de eligibilitate a solicitantului. Microîntreprinderile sunt definite ca întreprinderi care au un număr mediu de salariaţi mai mic decât 10 şi realizează o cifră de afaceri anuală netă sau deţin active totale de până la 2 milioane de euro, echivalent în lei, în conformitate cu Legea 346/2004 privind stimularea înfiinţării şi dezvoltării IMM, cu modificările şi completările ulterioare. Investiția trebuie să vizeze un singur cod CAEN eligibil, enumerate în Anexa 2 Ghidul specific.

Solicitantul a desfăşurat activitate pe o perioadă corespunzătoare cel puţin unui an fiscal integral, nu a avut activitatea suspendată temporar oricând în anul curent depunerii cererii de finanțare și în anul fiscal anterior și a înregistrat profit din exploatare (>0 lei) în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare. O întreprindere care depune cererea de finanţare în cursul anului 2019, trebuie să fi fost înfiinţată cel mai târziu la 3 ianuarie 2018 (prima zi lucrătoare din anul 2018) și să fi înregistrat profit din exploatare la 31 decembrie 2018. Criteriile privind durata de activitate şi profitul din exploatare se referă la întreaga activitate a solicitantului (i.e. indiferent de domeniul de activitate): a) Solicitantul a înregistrat un număr mediu de salariați de cel puțin 1, în anul fiscal anterior depunerii cererii de finanțare Sau b) Solicitantul are cel puțin un salariat cu normă întreagă pe perioadă nedeterminată, la data depunerii cererii de finanțare. Dacă criteriul a) este îndeplinit, atunci criteriul b) nu se aplică

Solicitantul are capacitatea financiară de a asigura : contribuţia proprie de minimum 10,00% din valoarea eligibilă a proiectului; finanţarea cheltuielilor neeligibile ale proiectului, unde este cazul şi resursele financiare necesare implementării optime a proiectului în condiţiile rambursării ulterioare a cheltuielilor eligibile din instrumente structurale.

Locul de implementare a proiectului – este situat în mediul urban, în regiunea de dezvoltare în care a fost depusă cererea de finanțare.

Nu sunt eligibile investițiile localizate în teritoriul acoperit de ITI Delta Dunării. Nu sunt eligibile investițiile localizate în regiunile de dezvoltare Sud Muntenia, Nord Vest sau București Ilfov.

La depunerea cererii de finanţare, solicitantul trebuie să aibă deja locul de implementare a proiectului înregistrat ca sediu principal sau secundar (punct de lucru), conform certificatului constatator ORC. Excepție de la regula de mai sus: în cazul unei cereri de finanțare care presupune înființarea unui sediu secundar (punct de lucru) ca urmare a realizării investiției, solicitantul se va angaja (prin declarația de angajament) ca, până la finalizarea implementării proiectului, să înregistreze locul de implementare ca punct de lucru.

Domeniul de activitate în care se realizează investiţia –Regio finanţează investiţii numai în domeniile de activitate eligibile (clase9 CAEN10), așa cum sunt enumerate în Anexa 2 la Ghidul specific (conform Ordinului ministrului dezvoltării regionale și administrației publice nr. 760/25.05.2016 privind aprobarea schemei de ajutor de minimis pentru sprijinirea dezvoltării microîntreprinderilor în cadrul Programului Operațional Regional 2014-2020), cu modificările ulterioare. Investițiile care vizează clasa CAEN 8690”Alte activităţi referitoare la sănătatea umană” sunt eligibile doar dacă sunt implementate într-o stațiune balneoclimatică.

Ce se finanteaza? Construirea, modernizarea, extinderea spațiului de producție/prestare servicii; Dotarea cu active corporale, necorporale, inclusiv instrumente de comercializare on-line.

Tipuri de investiții eligibile: Programul finanţează doar anumite tipuri de investiţii, care conduc la dezvoltarea microîntreprinderii:

  1. Investiții în active corporale :lucrări de construire/extindere/modernizare a spaţiilor de producţie/prestare de servicii ale microîntreprinderilor, inclusiv a utilităţilor generale aferente (alimentare cu apă, canalizare, alimentare cu gaze naturale, agent termic, energie electrică, PSI); achiziţionarea de echipamente tehnologice, utilaje, instalații de lucru, mobilier, echipamente informatice, birotică, de natura mijloacelor fixe, respectiv care se regăsesc în Subgrupa 2.1. „Echipamente tehnologice (masini, utilaje și instalatii de lucru)”, Subgrupa 2.2. „Aparate și instalatii de masurare, control și reglare”, Clasa 2.3.6. ”Utilaje şi instalaţii de transportat şi ridicat”, sau Grupa 3 „Mobilier, aparatura birotica, sisteme de protectie a valorilor umane și materiale și alte active corporale” din Hotărârea Guvernului nr. 2139/ 2004 pentru aprobarea Catalogului privind clasificarea și duratele normale de funcţionare a mijloacelor fixe, cu modificările şi completările ulterioare și care se încadrează în limita valorică aferentă mijloacelor fixe, stabilită prin reglementările legale în vigoare la data depunerii cererii de finanțare; achiziţionarea de instalaţii/ echipamente specifice în scopul obţinerii unei economii de energie, precum şi sisteme care utilizează surse regenerabile (alternative) de energie pentru eficientizarea activităţilor pentru care a solicitat finanţare, în limita a 15% din valoarea eligibilă a proiectului. Surse regenerabile (alternative) de energie: energia solară (utilizată la producerea de căldură sau la furnizarea de energie electrică prin sisteme fotovoltaice); energia eoliană; hidroenergia; biomasa (biodiesel, bioetanol, biogaz); energia geotermală.
  2. Investiții în active necorporale: brevete, licențe, mărci comerciale, programe informatice, alte drepturi şi active similare;
  3. Investiții în realizarea de instrumente de comercializare on-line a serviciilor/ produselor proprii ale solicitantului. Aceste instrumente au ca scop crearea unui magazin virtual (e-shop) în care sunt implementate diferite funcționalități specifice comerțului electronic: publicarea cataloagelor de articole, prețuri și stocuri, preluarea comenzilor, instrumente de plată electronică.

Unde se depun proiectele și care este modalitatea de depunere? În cadrul prezentului apel de proiecte, cererile de finanțare se vor depune exclusiv prin aplicația electronică MySMIS, disponibilă la adresa web http://www.fonduri-ue.ro/mysmis .

Valoarea eligibilă a proiectului este de minimum 25.000 euro, echivalent în lei la cursul de schimb InforEuro valabil la data lansării apelului de proiecte (publicării ghidului specific). Contribuţia proprie minimă a solicitantului la valoarea eligibilă a proiectului reprezintă minimum 10,00%. Perioada de implementare a activităților proiectului nu depășește data de 31.12.2023

Puteti descaraca Ghidul Solicitantului si gasi mai multe informatii pe situl    http://www.adrse.ro/POR_2014/Apeluri_active.aspx

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *