Greșeli sistematice a auditurilor interne, derulate la nivelul, autoritaților publice din Kosovo

10 iunie 2019

  • Domeniile cu risc ridicat la Ministerul Sănătății rămân neauditate;
  • Ministerul Infrastructurii, lipsa auditării bugetului și a cheltuielilor;
  • Comitetul de Audit al Ministerului Mediului și Amenajării Teritoriului a avut o contributie foarte mica;
  • Auditul intern din KEC (Kosovo Educations Center) este orientat pe trei directii;
  • Controale interne la Kosovo Telecom.

O analiză efectuată în ceea ce priveșc trei ministere și două întreprinderi publice din Kosovo a arătat că auditurile interne, nu au putut să prevină greșelile sistematice și să  îmbunătăteasca  performanța autoritatilor publice locale.

La multe din entitatile auditate, misiunile de audit, nu s-au realizat in conditii de eficienta si eficacitate si drept urmare nu s-au finalizat printr-o asigurare că sistemele de management sunt conforme si in concordanta cu principiile unui managementului financiar sanatos. Auditul a fost creat pentru a ajuta autoritatile publice locale și pentru a spori eficiența acțiunilor lor. Cu toate acestea, în ciuda unei îmbunătățiti, față de auditurile derulate in anii anteriori, nivelul de implentare al recomandărilor si indeplinirea responsabilitatilor Comitetului de Audit, rămân o provocare.

La Ministerul Infrastructurii, Unitatea de Audit Intern nu a efectuat nici un audit avand ca domenii auditabile bugetul și cheltuielile efectuate, salariile și a gestionarea activelor, deși aceste misiuni au fost cuprinse în planul anual de audit. Această instituție a incalcat standardele internationale prin numirea membrilor executivului în Comitetul de Audit.

La Ministerul Sănătății a existat o lipsă de audituri efectuate în domenii cu risc ridicat, cum ar fi medicamentele din ‘’ Lista medicamentelor esentiale’’, avansurile nejustificate pentru deplasarile managementului și gestionarea activelor. Au fost semnalate nereguli în numirea auditorilor interni, deoarece transferul consilierilor juridici pe funcția de auditor intern, nu a avut loc în conformitate cu Regulamentul privind transferurile funcționarilor publici.

Sursa: https://prishtinainsight.com/systematic-mistakes-in-internal-audits-for-public-bodies/

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *