Guvernul împrumută 600 de milioane de euro de la Banca Mondială pentru sprijinirea tranziției la o economie verde

20 iulie 2022

Banca Mondială și Ministerul Finanțelor au semnat un împrumut de 600 milioane de euro pentru a sprijini politicile de dezvoltare în ceea ce privește creșterea unei economii  incluzive și verzi.

Sectorul energetic, atât la nivel european, cât şi în România, se află în plin proces de tranziţie către „energia verde, curată“, ajungând în anul 2020 la o răscruce: pe de-o parte se află provocarea de a decarbona sistemele energetice, de a reduce emisiile de gaze cu efect de seră şi de a promova surse regenerabile, iar pe de altă parte se află necesitatea de a asigura securitatea aprovizionării cu energie electrică la un nivel de cost accesibil pentru consumatorul final. La nivel naţional, România a făcut deja o serie de paşi importanţi în această direcţie prin elaborarea Planului Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice 2021–2030 (PNIESC), care va sta la baza strategiei naţionale în acest domeniu.

Împrumutul dintre Banca Mondială și Romnânia a fost semnat marți, 19 iulie, și este primul dintr-o serie programatică de două operațiuni de finanțare şi este complementat de o asistenţă financiară nerambursabilă de 24,2 milioane de dolari acordată din Fondul BIRD pentru Soluţii Inovatoare privind Bunuri Publice Globale, semnată tot marţi. În vederea avansării incluziunii sociale, împrumutul şi asistenţa financiară nerambursabilă sprijină autorităţile române , în măsurile de răspuns la criza umanitară, precum managementul fiscal, încurajarea decarbonizării și îmbunătățirea rezilienței în fața schimbărilor climatice.

Anna Akhalkatsi, Country Manager pentru România, Banca Mondială, a declarat că „Recenta trecere a României în categoria ţărilor cu venituri mari este încurajatoare, dar populaţia încă are unul dintre cele mai ridicate nivele de săracie şi inechitate din Uniunea Europeană, ceea ce necesită eforturi adiţionale. Acest parteneriat va sprijini eforturile Guvernului pentru a stimula incluziunea socială şi pentru a răspunde constrângerilor ce împiedică o creştere economică sustenabilă şi cu impact pozitiv asupra mediului, în România”.

În ultimele două decenii, România a progresat în ceea ce priveşte reducerea sărăciei şi creşterea performanţei economice, cu toate acestea, diferenţele regionale, în ceea ce priveşte veniturile şi furnizarea de servicii, rămân mari. Conform Raportului Economic Periodic al Uniunii Europene, publicat luni de Banca Mondială, pandemia şi războiul din Ucraina au deteriorat şi mai mult mediul de dezvoltare şi au încetinit convergenţa României cu Uniunea Europeană. Rezultatele în materie de sărăcie și excluziune socială de la nivelul UE, calculate ca medie ponderată a rezultatelor naționale, ascund diferențe semnificative între statele membre. În 2016, în patru state membre, aproape o treime din populație era expusă riscului de sărăcie sau de excluziune socială: Bulgaria (40,4 %), România (38,3 %), Grecia (35,6 %) și Lituania (30,1 %). Prin contrast, cele mai scăzute niveluri s-au înregistrat în Republica Cehă (13,3 %), Finlanda (16,6 %) și Țările de Jos (16,7 %).

Sprijinul Băncii Mondiale oferă asistență în sectoare precum reforma pensiilor și salariilor din sectorul public, politica şi administrarea fiscală, acestea fiind esenţiale pentru consolidarea managementului fiscal şi încurajarea sustenabilităţii fiscale pe termen mediu. De asemenea, împrumutul susţine mobilizarea finanţării şi investiţiile private în primul rând în energia regenerabilă, eficienţa energetică şi silvicultură, sprijinind în acelaşi timp dezvoltarea infrastructurii şi mediul de afaceri. Sprijinul Băncii Mondiale este oferit conform Cadrului de Parteneriat cu Ţara pentru anii fiscali 2019-2023 (revizuit în 2021). Anul acesta se împlinesc 30 de ani de parteneriat între Grupul Băncii Mondiale şi România.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *