Incendiu la secția ATI a unui spital din Constanța: al 12-lea din acest an

07 octombrie 2021
Bază de date

Dan Mihai

Un incendiu a izbucnit pe 1 octombrie 2021 la secția de terapie intensivă unde erau tratați pacienții cu COVID-19 a unui spital din Constanța. Acest incident se adaugă la o listă sumbră, reprezentând al 12-lea incendiu din unitățile medicale din România din ultimul an. În urma incendiului, 125 de pacienți au fost evacuați, iar 7 din 10 persoane care se aflau în secția de ATI au decedat. Anterior incidentului, Primăria Constanța a tăiat de pe lista investițiilor pe anul 2021 obținerea autorizației de incendiu și instalarea sistemului de detecție de incendiu ale spitalului.

Pe 1 octombrie 2021, în jurul orei 10, un incendiu a izbucnit la secția de terapie intensivă a Spitalului de Boli Infecțioase din Constanța. La momentul izbucnirii, în secție se aflau 10 pacienți, dintre care 7 au decedat ulterior. Codul roșu a fost declanșat, zeci de pompieri ISU desfășurând o operțiune amplă de evacuare, o parte dintre pacienți fiind scoși pe geamurile spitalului. Dintre cei 125 de pacienți prezenți în spital, 120 erau bolnavi de COVID-19 și 5 de alte afecțiuni. Aceștia au fost relocați înspre alte unități medicale din Constanța, Agigea și Mangalia.

Cauza incendiului ar fi fost instalația care conecta sistemul electric de cel cu oxigen, acesta nemaiputând face față din cauza cererii accelerate de oxigen a pacienților. În ciuda faptului că managerul spitalului a declarat imediat dupa incident că toate actele și autorizațiile erau în regulă, clădirea nu avea autorizație de securitate la incendiu încă din 2007. Mai mult, șeful ISU Dobrogea a declarat că în contextul unui control din luna februarie 2021 au fost descoperite nereguli în acest sens și aplicate sancțiuni.

Bilanțul incendiilor din unitățile medicale din ultimul an

Acest incident reprezintă al 12-lea incendiu din cadrul unităților medicale din România din ultimul an. Dintre cele 12 cazuri, în patru dintre ele au fost semnalate decese, cel mai grav fiind incendiul de la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș din 29 ianuarie 2021, în urma căruia 20 de persoane și-au pierdut viața. Alte cazuri în care s-au mai înregistrat decese au fost incendiul de la Spitalul Județean Piatra Neamț din 14 noiembrie 2021 – 10 decese- și incendiul din cadrul Spitalului de Psihiatrie Socola Iași – 1 deces. De asemenea, la secția mobilă de terapie intensivă de la Victor Babeș s-a soldat un incident în urma căruia 3 pacienți au decedat din cauza defectării sistemului de oxigen.

Prelungirea acestei liste tragice denotă lipsa investițiilor și a infrastructurii din cadrul unităților medicale, acestea fiind suprasolicitate de ritmul accelerat al pandemiei de COVID-19. Dintre cele 12 incidente, 5 implică secțiile de terapie intensivă unde sunt tratați pacienții cu COVID-19, cauza principală a declanșării incendiilor fiind sistemul de oxigen.

Lipsa investițiilor Primăriei Constanța în prevenirea incendiilor

Conform unor documente oficiale eliberate la începutul anului 2021, Primăria Constanța a tăiat de pe lista investițiilor adresate Spitalului de Boli Infecțioase mai multe obiective ce țineau de siguranța la incendiu. O parte din obiectivele tăiate se refereau la realizarea proiectului tehnic, respectiv executarea lui, pentru mărirea puterii electrice din cadrul spitalului. Această investiție a fost propusă de spital la începutul anului 2021 și s-ar fi ridicat la valoarea de 12.000 de lei pentru proiectul tehnic, respectiv 179.000 lei pentru realizarea acestuia,  însă a fost respină de reprezentanții primăriei. Aceasta a fost o decizie neprielnică a primăriei, având în vedere faptul că incendiul a pornit din cauza suprasolicitarii sistemului electric deja existent, acesta fiind neactualizat cu cerințele crescute generate de pandemia de COVID-19. Un alt obiectiv tăiat de pe lista de investiții îl reprezintă realizarea demersurilor necesare pentru obținerea autorizației de securitate la incendiu din partea ISU Constanța, autorizație care lipsește din 2007. În urma unui control realizat în 2017, ISU a comunicat spitalului obligativitatea depunerii documentelor necesare pentru autorizație, însă acestea nu au fost depuse nici până la momentul actual. Investiția obținerii acestei autorizații se ridica la suma de 136.000 lei. O a treia investiție anulată de Primăria Constanța, în valoare de 355.000 lei, făcea referire la instalarea sistemului de detecție incendiu. Toate aceste obiective, deși planificate pentru anul 2021, au fost amânate de primărie pentru a fi realizate în cadrul unui proiect european, și nu din bugetul local.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *