Într-un moment critic al pieței, firma americană Black Sea Oil and Gas devine o alternativă pentru importurile rusești de gaz

03 septembrie 2021

Dan Mihai

Situația economică a ultimului an a împins România în topul clasamentului european la majorări de gaz. Importurile de gaz de la compania rusească Gazprom au crescut de 3,6 ori față de anul precedent, în timp ce prețul acestuia s-a dublat. O alternativă mai ieftină pentru importul rusesc o poate reprezenta Black Sea Oil and Gas, companie americană care va începe să extragă gaze naturale din Marea Neagră la finele acestui an. Engie deja a semnat un contract pentru jumătate din cantitatea de gaz care urmează a fi extrasă pe parcursul următorilor 10 ani, urmând să o comercializeze pe piața românească.

De la începutul anului 2021, prețul gazului s-a dublat ca urmare a faptului că nevoia pentru acesta a crescut considerabil iar Europa se confruntă cu un deficit major la nivelul ofertei. Astfel, România a ajuns să fie țara care a majorat cel mai mult importurile de gaz rusesc, cantitățile importate crescând de 3,6 ori față de anul precedent. Conform rapoartelor producătorului rusesc Gazprom, acesta a produs 260 de miliarde de metri cubi în prima jumătate a anului, cu 18% mai mult decât anul precedent. De asemenea, exporturile au crescut cu 25,7% față de anul trecut, cantitatea de gaze exportate ajungând la 99,9 miliarde de metri cubi, valoare foarte apropiată de maximul istoric de 101,2 miliarde. Livrările de gaz ale companiei Gazprom au crescut față de anul precedent cel mai mult în România (264%), urmată de Turcia (209,3%), Serbia (103%) și Germania (43,3%).

Compania americană și logisticile proiectului din Marea Neagră

Black Sea Oil and Gas SRL (BSOG) este o companie de origine americană deținută de al doilea cel mai mare fond de investiții din lume, anume The Carlyle Group, fond ce gestionează active în valoare de aproximativ 260 de miliarde de dolari. Aceștia s-au angrenat în proiectul Midia Gas Development (MGD) în luna Februarie a anului 2019, cu o investiție inițială de 400 de milioane de dolari, anticipând o valoare finală a proiectului de 2 miliarde de dolari.

Proiectul MGD are la baza exploatarea a două zăcăminte de gaze naturale, numite Ana și Doina, descoperite în 2007, respectiv 1995. Pentru referință, aceste zăcăminte sunt de pe timpul dacilor și sunt situate la 120 km de țărm și la 70 m adâncime. Planul proiectului constă în extragerea gazului prin 5 sonde submarine de producție, o sondă la Doina și patru sonde la Ana și un alt ansamblu de producție la Doina ce va fi legat de o platforma petrolieră amplasată pe zăcământul Ana și operată de la țărm. Ulterior, gazele sunt transportate până la țărm printr-o conducta submarină de 121 km la o stație de tratare a gazelor, de unde urmează să fie livrate printr-o stație de măsurare a companiei Transgaz. Prima producție de gaze este prevăzută să aibă loc la finalul anului 2021.

Capacitatea de producție al acestui ansamblu este estimată la 1 miliard de metri cubi de gaz pe an, valoare ce reprezintă aproximativ 10% din consumul de gaz al României. Cantitatea de gaz măsurată și estimată în cele două zăcăminte naturale este de aprox. 8.5 miliarde de metri cubi, deși cantitatea totală poate varia între 10 miliarde și 20 miliarde de metri cubi, în funcție de rezultatele cercetărilor viitoare.

Engie a cumpărat jumătate din cantitatea de gaz

Compania de origine franceză Engie a încheiat un contract prin care aceasta va fi capabilă de a cumpăra, anual, 0,5 miliarde de metri cubi de gaz de la compania Black Sea Oil and Gas, pe o durată de 10 ani. Astfel, gazele vor fi livrate pe la punctul de intrare Vadu în Sistemul Național de Transport al gazelor naturale din România, de unde vor fi distribuite către restul țării. Deasemenea, compania franceză a precizat că planul pricipal este de a comercializa cantitatea de gaze obținută în urma contractului pe piața locală din România, neexistând la momentul de față un plan pentru a fi exportate.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *