Investigația Comisiei a concluzionat, cu titlu provizoriu, că lanțurile valorice ale vehiculelor electrice din China beneficiază de subvenții neloiale

19 iunie 2024

 În cadrul investigației sale în curs, Comisia a concluzionat, cu titlu provizoriu, că lanțul valoric al vehiculelor electrice cu baterie (BEV) din China beneficiază de subvenții neloiale, ceea ce cauzează un risc de producere a unui prejudiciu economic pentru producătorii de BEV din UE. Investigația a examinat, de asemenea, consecințele și impactul probabil al măsurilor asupra importatorilor, utilizatorilor și consumatorilor de BEV din UE. În consecință, Comisia a contactat autoritățile chineze pentru a discuta aceste constatări și pentru a explora posibile modalități de soluționare a problemelor identificate într-un mod compatibil cu normele OMC. În acest context, Comisia a comunicat în prealabil nivelul taxelor compensatorii provizorii pe care intenționează să le instituie asupra importurilor de vehicule electrice cu baterie („BEV”) din China. În cazul în care discuțiile cu autoritățile chineze nu conduc la o soluție eficace, aceste taxe compensatorii provizorii ar urma să fie introduse începând cu 4 iulie printr-o garanție (în forma care urmează să fie stabilită de autoritățile vamale din fiecare stat membru). Acestea ar urma să fie percepute numai dacă și atunci când se impun taxe definitive.

Taxele individuale pe care Comisia intenționează să le aplice celor trei producători chinezi incluși în eșantion vor fi:

• BYD: 17,4 %;

• Geely: 20 %; și

• SAIC: 38,1 %.

Alți producători de BEV din China, care au cooperat în cadrul investigației, dar nu au fost incluși în eșantion, vor face obiectul următoarei taxe medii ponderate: 21 %.

Toți ceilalți producători de BEV din China care nu au cooperat în cadrul investigației vor face obiectul următoarei taxe reziduale: 38,1 %.

Procedura și etapele următoare

La 4 octombrie 2023, Comisia a deschis în mod oficial o investigație antisubvenție din oficiu privind importurile de vehicule electrice cu baterie pentru pasageri originare din China. Orice investigație se finalizează în termen de maximum 13 luni de la deschiderea acesteia. Taxele compensatorii provizorii pot fi publicate de Comisie în termen de 9 luni de la deschiderea investigației (adică până la 4 iulie cel târziu). Măsurile definitive urmează să fie impuse în termen de 4 luni de la impunerea taxelor provizorii.

În urma unei cereri justificate, un producător de BEV din China – Tesla – poate primi un nivel al taxei calculat individual în etapa definitivă. Orice altă societate producătoare din China care nu a fost selectată în eșantionul final și care dorește investigarea situației sale speciale poate solicita o reexaminare accelerată, în conformitate cu regulamentul antisubvenție de bază, imediat după instituirea măsurilor definitive (și anume, 13 luni după deschiderea procedurii). Termenul pentru încheierea unei astfel de reexaminări este de 9 luni.

Informațiile cu privire la nivelurile preconizate ale taxelor provizorii sunt furnizate tuturor părților interesate (inclusiv producătorilor, importatorilor și exportato

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *