Kamala Harris, vizită la București în vederea reasigurării angajamentelor NATO

14 martie 2022
Bază de date

Vicepreședintele Statelor Unite, Kamala Harris, a fost prezentă săptămâna trecută la București pentru o întâlnire cu președintele Klaus Iohannis în contextul crizei geopolitice din Ucraina. Aceasta a mulțumit României pentru sprijinul acordat refugiaților ucrainieni și a reasigurat angajamentele și implicarea Americii în protejarea României și a celorlalte state membre NATO.

Vineri, 11 martie 2021, Kamala Harris a călătorit în București pentru o întâlnire diplomatică cu președintele țării, Klaus Iohannis, urmând ca aceștia să participe la o conferință de presă. Întrebată de un reporter român despre șansele extinderii războiului dincolo de granițele Ucrainei, până în România, aceasta a răspuns că nu dorește să speculeze intențiile lui Putin, dar că alianța Nord-Atlantică este pregătită pentru orice scenariu. Acest răspuns poate fi considerat neconcludent de unii și poate genera incertitudine legată de viitor. Totuși,  este de menționat că SUA a importat în România de-a lungul ultimelor luni, în contextul alianței NATO, trupe și tehnică militară de ultimă generație în vederea întăririi capabilităților defensive. Mai mult, Kamala Harris a subliniat faptul că în aceste momente dificile, alianța NATO este mai unită și mai puternică ca oricând, iar că SUA își ia foarte în serios rolul în această alianță și va face tot posibilul să contribuie la protecția statelor membre.

Deasemenea, vicepreședintele SUA a criticat acțiunile Rusiei și și-a exprimat solidaritatea față de poporul ucrainian. Deasemenea, aceasta a muțumit României pentru eforturile umanitare pe care le-a depus pentru sprijinirea refugiaților din Ucraina. Aceasta a mai menționat faptul că Statele Unite au încercat să previne și să aplaneze această situație prin diplomație, însă Putin nu și-a arătat deloc interesul în acest fel de discuții. În ciuda negocierilor recente pentru pace dintre oficialii ucrainieni și ruși, Kamala Harris și-a declarat scepticismul referitor la finalizarea acestui conflict în urma discuțiilor diplomatice.

Contextul NATO

România este un stat membru NATO încă din 2004 și deține o mare importanță strategică, dat fiind faptul că se află pe frontul estic, având graniță comună cu Ucraina și fiind aproape de Rusia.  În contextul alianței, SUA a investit în mai multe puncte militare și logistice în România, cele mai cunoscute fiind bazele aeriane de la Câmpia Turzii și Kogălniceanu și scutul anti-rachetă de la Deveselu. Mai mult, SUA și alte state membre NATO au dispus în România, de-a lungul anilor, trupe și instrumente de tehnică militară în scop defensiv. De la începutul conflictului armat în Ucraina, NATO ajută Forțele Armate Române în asigurarea spațiului aerian național și a intensificat prezența militară din regiune. Un atac al Rusiei asupra României ar atrage, implicit, implicarea militară a tuturor statelor membre NATO în apărarea acesteia.

Vizită în Polonia

Înainte de vizita de la București, vicepreședintele Statelor Unite se întorcea din Polonia, de la o altă întâlnire diplomatică. Acolo s-a întâlnit cu președintele polonez Andrzej Duda și cu soldați americani și polonezi. În cadrul acestei întâlniri, Kamala Harris a anunțat finalizarea unui transport din SUA cu rachete Patriot, acestea având scopul de a întări defensiva militară de la granițele Poloniei cu Ucraina, și a reasigurat, deasemenea, angajamentul SUA din cadrul NATO de a susține și apăra statele membre în cazul escalării unui conflict.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *