Ministerul Finanțelor vrea să împrumute 9 miliarde de dolari în 2023 de pe piețele externe

12 ianuarie 2023

Ministerul Finanţelor vrea să împrumute 9 miliarde de dolari (aproximativ 8,5 miliarde de euro) de pe pieţele externe în acest an pentru a acoperi o parte din nevoile totale de finanţare estimate la 160 de miliarde de lei (34,5 miliarde de dolari) dar şi pentru a reduce presiunea pe piaţa internă, puternic afectată de rata locală a inflației și de situația economică internațională.

Astfel, România urmează modelul Ungariei, care s-a finanţat miercuri cu bonduri în valoare de 4,25 de miliarde de dolari, lansând o ofertă de trei tranşe în încercarea de a-şi consolida bugetul de la începutul anului curent. Finanţele au ieşit în piaţă cu scadenţe de 5, 10 şi 30 de ani, potrivit Bloomberg. De asemenea, România s-a oferit să răscumpere anticipat obligaţiunile sale în dolari cu scadenţă în august anul acesta şi în ianuarie 2024. Atât România cât şi Ungaria au vrut să profite de raliul pe obligaţiuni de la începutul acestui an, determinat de semnalele că inflaţia globală a început să încetinească. Oportunitatea este însă pe cale să dispară, după ce banca centrală americană a avertizat în ultima şedinţă despre relaxarea nemotivată a politicilor financiare internaționale.

Ştefan Nanu, director general al Trezoreriei Statului, a declarat pentru Bloomberg că emisiunile de finanţare nu ar trebui să pună presiune pe investitorii locali şi că România va continua să se bazeze pe împrumuturi externe pentru o mare parte din fonduri. Marţi, randamentul obligaţiunilor la 10 ani denominate în lei a scăzut cu 15 puncte de bază, la 8,23%. „Planul nostru pentru acest an este să nu punem prea multă presiune intern, astfel că ne vom uita la euro, dolari şi chiar obligaţiuni de tip Samurai”, a spus Ştefan Nanu. De asemenea, Ştefan Nanu a adăugat că în a doua parte a anului, după ce legislaţia va fi completă, statul român ar putea veni şi cu emisiuni de obligaţiuni verzi. Potrivit datelor Bloomberg, investitorii şi-au manifestat interesul să finanţeze România cu 11 mld. dolari în prima ieşire pe pieţele externe din 2023. Suma finală a împrumutului va fi decisă ulterior de Ministerul Finanțelor.

Anul trecut, statul s-a mai împrumutat cu circa 8,6 miliarde de euro de pe pieţele externe. Anul acesta, Nanu spune că statul plănuieşte să împrumute internaţional până la 8,5 miliarde de euro, reducând finanţarea internă netă cu circa 13 miliarde de lei.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *