Moldova primește asistențe macro-financiare din partea Uniunii Europene

13 octombrie 2021

Comisia Europeană, sub îndrumarea Uniunii Europene, a donat 50 de milioane de euro în asistențe macro-financiare (AMF) Republicii Moldova. Acești bani fac parte dintr-un pachet de AMF în caz de urgență în valoare de 3 miliarde de euro alocat pentru 10 țări partenere, cu scopul de a le ajuta să răspundă la impactul economic adus de pandemia de COVID-19. Acest program este o dovadă a solidarității EU pentru partenerii săi în a răspunde impactului economic cauzat de pandemia de COVID-19.

Paolo Gentiloni, Comisar al Economiei din Europa, a declarat: „Sunt mulțumit de faptul că Uniunea Europeană a alocat 50 de milioane de euro în suport financiar Republicii Moldova. Aceasta este o dovadă concretă a angajamentului EU pentru susținerea Moldovei în răspunsul impactului social și economic al pandemiei COVID-19. Aceste fonduri, eliberate în urma împlinirii obligațiilor diplomatice, au rolul de a recunoaște progresul țării în implementarea măsurilor necesare securizării unui viitor mai sigur și mai stabil.”

Prima parte compensației, în valoare de 50 de milioane de euro, a fost plătită Moldovei în cadrul programului de AMF în luna Noiembrie a anului 2020. De atunci, Moldova a progresat remarcabil în îndeplinirea condițiilor impuse de Uniunea Europeană în vederea eliberarării restului compensației, de încă 50 de milioane de euro, din cadrul programului de AMF COVID-19. Aceste condiții includ măsuri importante de îmbunătățire a managementului finanțelor publice în sectorul medical, lupta împotriva corupției, măsuri de întărire a guvernanței corecte și justițiare și, de asemenea, îmbunătățirea climatului de afaceri.De asemenea, Moldova continua să satisfacă pre-condițiile cu privire la respectarea drepturilor omului și a mecanismelor democratice precum un sistem parlamentar cu mai multe partide și conservarea principiului statului de drept. Cu acest ajutor financiar, UE a completat cu succes 5 dintre cele 10 programe AMF din cadrul pachetului de AMFuri în valoare de 3 miliarde de euro, și a distribuit primele tranșe tuturor partenerilor. Comisia continuă să lucreze în strânsă legătură cu restul partenerilor în vederea implementării într-o manieră cât mai eficientă a condițiilor impuse.

Context

AMF face parte din planul de acțiune al Uniunii Europene vizavi de țările partenere și este considerat un instrument de gestionare a urgențelor în cazuri excepționale. Acesta este disponibil tuturor partenerilor din vecinătatea UE care se confruntă cu probleme financiare. Deasemenea, instrumentul este o dovadă a solidarității UE față de parteneri și a susținerii politicilor eficiente întru-un timp de criză fără precedent.  Decizia de a aloca AMF către zece parteneri în contextul pandemiei de COVID-19 a fost propusă de Comisia Europeană pe 22 aprilie 2020 și adoptată de Parlamentul European și Consiliu pe 25 mai 2020. Pe lângă AMF, UE susține partenerii din vecinătatea sa și Balcanii de Vest prin intermediul altor instrumente precum ajutor umanitar, susținere bugetară, programe tematice, asistență tehnică și garanții de la Fondul European de Dezvoltare Regională pentru a susține investiții în sectoarele cele mai afectate de pandemie.

Relațiile UE- Moldova

Programul MFA pentru Moldova face parte dintr-un efort extins al Uniunii Europene de a ajuta în mitigarea impactului socio-economic al pandemiei și de a accelera recuperearea. Acest proces este în concordanță cu Acordul Asocierii UE- Moldova, și cu suportul Team Europe, care este consolidat pe eforturile comune ale Statelor Membre UE. Printre altele, Moldova a fost una dintre primele țări care a beneficiat de facilitatea COVAX și de mecanismul UE de distribuire a vaccinurilor, cu peste 1 milion de doze de vaccin fiind împărțite în țară.  În plus, donația AMF vine la scurtă durată după acordarea unei subvenții de 35.4 milioane de euro, aceasta făcând parte din planul UE de recupererare economică pentru Moldova în valoare de 600 de milioane de euro pe parcursul următorilor trei ani. Pe lânga planul acesta și planul de investiții economice pentru parteneriatele din est, UE va continua să susțină Moldova de-a lungul căii acesteia de recuperare economică completă și implementarea de reforme viitoare.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *