Noi ajutoare macro-financiare pentru Moldova din partea UE

10 ianuarie 2022

În urma unei cereri formale din partea Republicii Moldova, Comisia Europeană a aprobat săptămâna trecută propunerea pentru un nou pachet de ajutoare macro-financiare (AMF) în valoare de peste €150 milioane. Din acești bani, €30 milioane vor veni sub forma unor ajutoare nerambursabile, în timp ce restul de €120 milioane vor veni sub forma unor împrumuturi pe termen mediu avantajoase pentru Moldova din punct de vedere al condițiilor de finanțare.

Pachetele de asistență macro-financiară fac parte din strategia Uniunii Europene de implicare și relaționare cu partenerii săi din vecinătate și de extindere, acestea fiind folosite ca și un instrument de răspuns la situații excepționale (precum pandemia de COVID-19). AMF-urile sunt disponibile pentru toți partenerii UE care întâmpină probleme economice, astfel demonstrând solidaritatea UE față de acești parteneri. Noul pachet va fi debursat Moldovei în 3 tranșe, din 2022 până în 2024. Acest pachet se adaugă altor două pachete de AMF de acest fel prin care Uniunea Europeană a finanțat Moldova cu €160 milioane din 2017 până în prezent.

Republica Moldova încă se confruntă cu mai multe dificultăți, unele dintre cele mai notabile fiind corupția extinsă pe mai multe nivele ale societății și problemele guvernamentale care au contribuit la slăbirea sistemului economic în ultimii ani. Anul trecut a fost deasemenea un an problematic pentru Moldova din cauza unei crize energetice ce a intervenit în timpul perioadei de recuperare post-pandemice, astfel încetinind evoluția economiei și stabilității naționale.

Pachetul de AMF aprobat la începutul acestui an are ca scop ajutarea Moldovei în gestionarea cheltuielilor externe din următorii doi ani, astfel contribuind la reducerea pe termen scurt a impactului pandemiei asupra economiei naționale și a altor vulnerabilități fiscale. Pachetul a fost deja aprobat de Comisia Europeană și mai are nevoie de adopție din partea Consiliului European și a Parlamentului European înainte de implementarea acestuia. Acest pachetul de AMF este parte dintr-un plan IMF(Fondul Monetar Internațional) al Moldovei aprobat pe 20 Decembrie 2021. Plata asistențelor macro-financiare se va face exclusiv pe baza respectarea unor condiții de către Moldova care privesc implementarea unor politici convenite de Moldova și UE. Aceste politici au ca scop rezolvarea unor slăbiciuni din sistemul politic și economic care au ieșit la suprafață în ultimii ani. Politicile se referă la consolidarea unui sistem de guvernare just și stabil, la lupta împotriva corupției și la securitatea energetică a țării. Condițiile impuse pentru finanțarea cu AMF se aliniază cu promisiunile și îndatoririle Moldovei stabilite în acordurile IMF și Banca Internațională, dar și în acordul DCFTA.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *