Noi centre de date în România pentru accelerarea digitalizării guvernamentale

16 iunie 2022

Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Sebastian Burduja, spune că România va avea patru centre de date pentru cloud-ul guvernamental pentru a preveni o cădere în masă în cazul în care unul dintre centre este atacat.

Cloud-ul guvernamental are scopul de a oferi infrastructura necesară instituțiilor ce stochează informațiile beneficiarilor serviciilor publice, precum și protejarea datelor acestora. Tehnologia cloud contribuie la o performanță ridicată, elasticitate, eficientizarea costurilor, rentabilitate, precum și la rezistența și siguranța informațiilor. Astfel, cloud-ul guvernamental va funcționa drept o bază de date de identificare a românilor, facilitând relația dintre public și instituțiile statului. Autoritatea pentru Digitalizarea României este face parte din structura aparatului de lucru al Guvernului, fiind în coordonarea prim-ministrului, cu rolul de a coordona și implementa strategii în domeniul transformării digitale a societății.

Reformele acestui proiect presupun servicii publice digitale pentru cetățeni și firme, conectivitate digitală, securitate cibernetică și competențe digitale, Capital Uman și utilizarea internetului. Astfel, securitatea cibernetică se va ocupa cu protecția externă și internă a cloud-ului, implementând soluții eficiente pentru adresarea riscurilor și a vulnerabilităților. Pe lângă acest cloud, o serie de investiții sunt, de asemenea, propuse. Printre aceste investiții se numără și cărțile de identitate electronice pentru 8,5 milioane de cetățeni, realizarea unui sistem de eHealth si telemedicină și instruirea digitală a 30,000 de funcționari publici. Acest proiect necesită o finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) de peste 500 de milioane de euro. În plus, mai există o alocare de 187,05 milioane de euro pentru investiții legate de dezoltarea și migrarea în cloud.

Cele patru centre de date vor fi implementate până în 2024. Ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării a admis faptul că există întârzieri. „Eu nu aș dori să ne găbim cu partea de proiectare în ce privește cloudul guvernamental ca apoi să ne trezim cu acest cloud scump care nu e funcțional”, a adăugat acesta. Cu toate acestea, conform PNRR, primele 30 de instituții vor fi migrate până în 2026. S-a decis că vor fi necesare patru centre întrucât, în eventualitatea în care unul dintre centre va fi atacat, celelalte să poată prelua sarcinile acestuia. Simultan, existența unei ambasade de date în Luxemburg pentru protejarea datelor sensibile nu a fost încă decisă.

„Prima etapă este cea soft în care migrăm instituțiile publice în acest cloud. Nu toate serviciile se pretează la migrarea în cloud. Pentru toți românii e important să spunem un lucru: cloud-ul în sine nu este secretul de a scăpa de hârtii, nu este glonțul de argint. Datele vor fi mai sigure, nu le putem pierde. Partea a doua, de interoperabilitate, este cea care ne va scăpa de drumuri la instituțiile statului, astfel încât nouă să nu ni se mai ceară datele decât o singură dată. Digitalizarea la care visăm cu toții se va întâmpla când vom avea interoperabilitate”, a declarat Sebastian Burduja.

Proiectul cuprins în PNRR a stărnit numeroase dezbateri și controverse în spațiul public. De exemplu, Anton Rog, directorul Cyberint, a explicat de ce proiectul este atât de contestat. „Anumiți oameni au anumite interese de business și cred că prin apariția cloud-ului interesele lor le sunt fundamental amenințate” a explicat acesta. Dubiile cetățenilor sunt bazate pe faptul că proiectul este unul critic, iar afectarea acestui prin intermediul unui atac cibernetic ar avea un impact major asupra securității naționale. În ceea ce privește reticența cetățenilor referitoare la acest sistem digitalizat, ministrul Sebastian Burduja a specificat faptul că autentificarea facială este luată în considerare, precum și faptul că cetățenii vor primi o înștiințare in timp real, pe mail sau SMS, de fiecare dată când o instituție a statului îi accesează datele, precum și motivul pentru care le accesează.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *