Noul acord politic ce vizează stimularea schimbului de date și sprijinirea spațiilor europene ale datelor

03 decembrie 2021

Parlamentul European și statele membre ale UE au semnat recent un acord cu privire la Legea privind guvernanța datelor la nivel european. Negocierile din cadrul trilogului s-au încheiat, fiind acum posibilă aprobarea finală a textului juridic de către Parlamentul European și Consiliu. Regulamentul va facilita schimbul de date în întreaga UE și între sectoare pentru a crea bunăstare pentru societate, pentru a spori controlul și încrederea, atât pentru cetățeni, cât și pentru întreprinderi, în ceea ce privește datele lor, precum și pentru a pune la dispoziție un model european alternativ pentru practica în materie de tratare a datelor utilizată de principalele platforme tehnologice.

Volumul de date generate de organismele publice, de întreprinderi și de cetățeni este în continuă expansiune. Se așteaptă ca acesta să crească de cinci ori între 2018 și 2025. Aceste noi norme vor permite valorificarea datelor și vor deschide calea pentru spații europene sectoriale ale datelor, în beneficiul societății, al cetățenilor și al întreprinderilor. În strategia privind datele adoptată de Comisie în luna februarie a acestui an, au fost propuse nouă astfel de spații ale datelor în domenii diferite, de la industrie la energie și de la sănătate la Pactul verde european. Acestea vor contribui, de exemplu, la tranziția verde, prin îmbunătățirea gestionării consumului de energie, vor transforma medicina personalizată în realitate și vor facilita accesul la serviciile publice.

Margrethe Vestager, vicepreședintă executivă pentru o Europă pregătită pentru era digitală, a declarat: „Acest regulament este primul element în direcția creării unei economii solide și echitabile bazate pe date. Este vorba despre stabilirea condițiilor adecvate pentru schimbul fiabil de date, în conformitate cu valorile noastre europene și cu drepturile noastre fundamentale. Creăm un mediu sigur în care sectoarele și statele membre vor putea face schimb de date în beneficiul societății și al economiei.”

Legea privind guvernanța datelor, propusă în noiembrie 2020, va pune bazele unui nou model european de guvernanță a datelor în conformitate cu normele UE, cum ar fi protecția datelor cu caracter personal (RGPD), protecția consumatorilor și normele în materie de concurență. Datorită acestui regulament, mai multe date vor fi disponibile și vor fi schimbate în UE, între sectoare și state membre. Aceasta va stimula schimbul de date și dezvoltarea unor spații europene comune ale datelor, cum ar fi industria prelucrătoare, patrimoniul cultural și sănătatea, astfel cum s-a anunțat în Strategia europeană privind datele.

Etapele următoare

Comisia va mai propune în curând o a doua inițiativă legislativă majoră, Legea privind datele, pentru a spori la maximum valoarea datelor pentru economie și societate. Legea privind datele vizează promovarea schimbului de date între întreprinderi, precum și între întreprinderi și guverne. O consultare publică deschisă s-a desfășurat în perioada 3 iunie – 3 septembrie 2021, iar rezultatele vor fi publicate în zilele următoare. Pe lângă aceste două inițiative complementare, Comisia va continua să dezvolte și să finanțeze spațiile europene ale datelor vizând punerea în comun de date în sectoare strategice cheie și în domenii de interes public, cum ar fi sănătatea, agricultura și industria prelucrătoare.

Context

Propunerea de lege privind guvernanța datelor, prezentată la 25 noiembrie 2020, este prima inițiativă legislativă care a fost adoptată în cadrul strategiei europene privind datele.

Regulamentul include:

  • măsuri de consolidare a încrederii în schimburile de date, întrucât lipsa încrederii constituie în prezent un obstacol major și generează costuri ridicate;
  • noi norme la nivelul UE în materie de neutralitate, care să le permită noilor intermediari de date să acționeze în calitate de organizatori fiabili ai schimburilor de date;
  • măsuri de facilitare a reutilizării anumitor date deținute de sectorul public; de exemplu, reutilizarea – în condiții clare – a datelor privind sănătatea ar putea sprijini cercetarea în vederea găsirii unor tratamente pentru bolile rare sau bolile cronice;
  • instrumentele necesare pentru a le oferi europenilor controlul asupra utilizării datelor pe care le generează, prin introducerea unor modalități mai ușoare și mai sigure prin care întreprinderile și persoanele fizice să își poată pune la dispoziție datele în mod voluntar, pentru binele public, în condiții clare.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *