Omicron, noua variantă de coronavirus

30 noiembrie 2021

Pandemia de COVID-19 a afectat oamenii și economia din toate părțile lumii. Deși mai multe companii medicale au reușit să creeze vaccinuri pentru virus, vaccinarea rămâne încă un subiect tabu și, în unele cazuri, aceasta rămâne mai greu de accesat în țările sau zonele mai puțin dezvoltate. Prin reproducerea virusului în diferite părți ale lumii, acesta a evoluat în mai multe tulpini, anume mai multe mutații genetice ale virusului care, în unele cazuri, pot răspunde mai greu la tratamentele existente sau pot avea simptome mai grave. Una dintre aceste variante este virsusul Omicron, depistat prima dată în Africa de Sud.

Tulpina Omicron reprezintă o evoluție a virusului COVID-19 ce a fost pentru prima oară depistată în Africa de Sud. De atunci, aceasta s-a propagat și în Europa, un pacient din Belgia fiind confirmat cu aceiași tulpină, iar alți doi pacienți din Cehia și Germania fiind considerați suspecți. Noua tulpină îngrijoreaza cadrele medicale din întreaga lume din cauza ratei de transmitere mai ridicate și din cauza rezistenței sporite la vaccinurile și tratamentele existente. Mai mult, noua tulpină este și mai greu de detectat, testele rapide antigen nefiind eficiente în localizarea virusului, astfel testele PCR rămânând singura alternativă viabilă.

Omicron se caracterizează, în primul rând, prin simptome de oboseală sporită, și apare mai des în rândul populației tinere. Deși simptomele sunt ușoare, specialiștii au afirmat că noua tulpină are un potențial foarte ridicat de a crea noi mutații genetice. Astfel, acesta își poate dezvolta noi mutații mult mai ușor decât variantele de coronavirus precedente, putând deci să dezvolte simptome mai grave pe viitor. Potențialul de dezvoltare de simptome grave combinat cu transmiterea crescută și raspunsul redus la tratamente poate reprezenta un risc pentru revenirea la normalitate pe un plan internațional, astfel mărind impactul pe care pandemia o are asupra aspectelor socio-economice internaționale și asupra viitorului.

Efectele asupra economiei

Noua tulpină a generat panică la nivel mondial și asta s-a revăzut și în economie. Bursele internaționale au avut parte de o corecție, indexul S&P500 scăzând cu 2.9% iar comoditățile precum metalele prețioase, petrolul sau fierul scăzând și ele cu câteva procente. Cele mai afectate au fost companiile de transport și de turism, companiile majore de aviație scăzând cu peste 10-15%, iar hotelurile, cazinourile și organizatorii de evenimente resimțind, deasemenea, un impact puternic asupra veniturilor. Mai mulți analiști financiari și specialiști în domeniu au afirmat că din cauza informațiilor limitate și a potențialului mare de extindere al noului virus, evoluția pe termen scurt a piețelor financiare este incertă.

Apariția mutației Omicron
O explicație pentru apartiția acestei tulpini o reprezintă lipsa infrastructurii medicale din Africa, fapt ce a condus la vaccinarea unui procentaj foarte mic din populație. Mai mult, propagarea campaniior de informare și a masurilor de protecție împotriva virusului a reprezentat o dificultate pentru guvernele țărilor africane din cauza lipsei tehnologice și a lipsei de interes a populației. Aceste cauze au condus la împrăștierea rapidă a virusului și au facilitat evoluția acestuia în diferite mutații, printre care și Omicron. Deși România se află la coada clasamentului european în privința ratei de vaccinare, aproximativ 38% din populatie este complet vaccinată, în comparație cu 2% din populația africană.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *