Pentru a fi lideri buni, auditorii interni trebuie, de asemenea, să URMĂREASĂ

21 mai 2019

“Mi-am dat seama că, pentru a fi un lider eficient, trebuie, de asemenea, să ințeleg” spune Richard Chambers. Liderii în serviciile de  audit intern, trebuie să realizeze transformări cu impact în cadrul organizaţiilor şi să-şi demonstreze, pe langă capacitatea de adaptare, “Capacitatea de a Ințelegere “. Departamentele agile de AI trebuie sa ințeleagă, mai mult decat ceilalți decidenți, valorile organizației. In opinia sa’’ liderii de audit intern, trebuie sa faca trei lucruri fundamentale: să urmărească riscurile, sa urmărească standardele si sa-si urmeze conștiința”.

Urmărirea riscurilor – este unul dintre obiectivele cele mai importante. Dacă auditorii nu ating acest obiectiv, organizațiile se vor intreba: „Unde erau auditorii interni?” când un risc afectează valorile sau reputația organizației. Organizațiile se confruntă în continuare cu riscuri tot mai complexe, care pot avea un impact semnificativ asupra derulării activităţilor companiilor. Există semne de avertizare evidente care arată că auditorii interni ar putea să nu urmărească unele dintre riscurile-cheie cu care se confruntă organizațiile în anul 2019. De exemplu, securitatea cibernetică, se află la/ sau aproape de topul principalelor riscuri.Cu toate acestea, cel mai recent raport al Institutului de Audit Intern al IIA a relevat că doar aproximativ 7% din resursele de audit intern sunt dedicate riscurilor de securitate cibernetică.
Auditorii interni pot să audă orice, dar nu totul. Liderii din domeniul nostru înțeleg importanța auditului bazat pe riscuri. Ei urmăresc riscurile! “afirma Richard Chambers.

Urmăriți standardele. Nici o profesie, care se dorește a fi recunoscută, nu poate exista fără sa aibă la bază standarde generale, conform carora membrii săi, să fie trași la răspundere, sa creeze un cadrul unitar de aplicare a procedurilor si metodelor. Este in mare parte, meritul Standardelor IIA care asigură/oferă premisele recunoșterii profesiei de auditor intern si implicit a introducerii activitații de audit intern pe scară largă, in intreaga lume. ’’Cu toate acestea, în ciuda accesibilității standardelor profesionale de audit intern, există o mulțime de dovezi conform cărora auditorii interni, intr-un procent destul de mare, nu urmăresc aceste standarde. Studiul Fundației de Audit Intern din IIA realizat in anul 2015 (Common Body of Knowledge CBOK ) a constatat că mai puțin de 35% dintre şefii de audit (chief audit executives CAEs) respectă în totalitate standardele Programului de Asigurare a Calității și de Îmbunătățire a Calității al IIA.
Deci, de ce nu sunt respectate standardele? Scuzele sunt nesfârșite: „Nu am resurse”; „Nu am timp”; „Comitetului meu de audit, nu-i pasă.” Aceste afirmații nu definesc adevărații lideri in domeniul auditului intern. “Liderii din profesia de audit intern ar considera standardele profesionale drept o resursă esențială pentru ai orienta în slujirea organizațiilor lor.  Ei urmăresc standardele! “afirma Richard Chambers.

Urmați-vă conștiința. Acest îndemn este un pic diferit. „La urma, urmei, riscurile pot fi evaluate și documentate, Standardele sunt urmărite, dar conștiința unui auditor intern este proprie, îl definește.” În esenţă, respectarea prevederilor tuturor standardelor şi normelor profesionale, coroborate cu un comportament etic ireproşabil al auditorilor interni în cadrul procesului de audit constituie garanţia calităţii auditării, a obiectivității. De cele mai multe ori auditorii interni se confrunta cu probleme de etica profesională. Auditorii interni in exercitarea mandatului lor, trebuie sa fie liberi de orice constrangeri care ar putea aduce atingerea principiilor de independență si integritate profesională, nu-şi subordonează propria judecată altor persoane. Aprecierele lor trebuie sa se bazeze pe fapte sau dovezi şi pe activități indiscutabile, lipsite de orice prejudecată. “Conștiința noastră va servi adesea, ca o voce persistentă și persuasivă care vine din noi. Și această voce va deveni din ce in ce mai puternică până când vom face ceea ce trebuie “afirma Richard Chambers.

Sursa: https://iaonline.theiia.org/blogs/chambers/2019/Pages/To-Be-Good-Leaders-Internal-Auditors-Must-Also-Follow.aspx

 

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *