Prim ministrul britanic Boris Johnson ar provoca o criză constituțională fără precedent

10 septembrie 2019

Proiectul de lege adoptat de parlament în timp record ar urma să fie promulgat de Regina Elisabeta a II-a la începutul săptămânii și prevede că dacă până la 19 octombrie nu este aprobat un acord cu UE, atunci premierul Johnson este obligat să ceară liderilor Uniunii amânarea Brexit până pe 31 ianuarie 2020, iar dacă aceștia oferă altă dată, atunci premierul trebuie să o înainteze spre aprobare Camerei Comunelor. Premierul Johnson a declarat după adoptarea legii „aș prefera să fiu mort într-un șanț decât să cer o nouă amânare a datei Brexit”. El a promis la preluarea funcției pe 25 iulie că Marea Britanie va ieși din UE pe 31 octombrie „orice s-ar întâmpla„. Ministrul de externe Dominic Raab, un adept al Brexitului dur, a declarat duminică la Sky News că guvernul său va respecta legea, dar că va examina cu atenție  interpretarea ei. 

„Această legislație este groaznică, prevede mutiple amânări, ne va obliga în mod practic să acceptăm orice condiții din partea UE, oricât de punitive și dure ar fi”, a spus ministrul Raab. Liderul Partidului Laburist din opoziție, Jeremy Corbyn, l-a avertizat pe premierul Johnson să nu refuze aplicarea legii adoptate de parlament.

Ne aflăm pe un teritoriu extraordinar când premierul spune că se află deasupra legii. Cel mai bun lucru pe care l-ar putea face este să se asigure că respectă decizia parlamentului, care a adoptat o nouă lege pentru a preveni ieșirea haotică pe 31 octombrie și să ceară prelungire timp de trei luni pentru a putea avea negocieri raționale cu UE.”, a spus Corbyn.

Cu toate acestea, sursele BBC indică faptul că guvernul condus de Boris Johnson ar căuta modalităţi de „a ocoli” legislaţia votată de parlament, astfel încât un Brexit să se producă tot pe 31 octombrie 2019, și nu pe 31 ianuarie 2020. Boris Johnson ar intenţiona să profite de timpul în care parlamentul este suspendat pentru a negocia un nou acord cu Uniunea Europeană, dar şi pentru „a se pregăti să o părăsească fără un acord”.

„Indiferent câte piedici inventează acest parlament, voi încerca să fac un acord în interesul naţional. Acest guvern nu va mai întârzia Brexitul”, a declarat Boris Johnson la ieşirea din parlament. Camera Comunelor respinge și a doua solicitare a premierului de a fi organizate alegeri anticipate și intră în vigoare suspendarea parlamentului britanic

Vă invităm sa citiţi tot articolul accesând următorul link:

Sursa: https://www.bbc.co.uk/programmes/p07mx908

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *