Prima ediție The Compliance Cafe: Despre spălarea de bani

07 ianuarie 2022

O nouă inițiativă a Centrului European de Conformitate (ECC)  își propune să faciliteze interacționarea specialiștilor din domeniile de risc și conformitate din diferite țări prin organizarea de discuții lunare, sub numele de The Compliance Cafe. Scopul discuțiilor este de a dezbate subiecte și probleme de interes global și de a contribui către rezolvarea acestora prin creearea unui spațiu comun, asemenea unei cafenele, în care specialiștii din diferite discipline și industrii din Europa pot colabora. Prima discuție va avea loc miercuri, pe 26 ianuarie, la ora 19:00, subiectul principal fiind combaterea transfrontalieră a spălării de bani.

The European Compliance Center este o platformă europeană ce facilitează colaborarea între sectorul public, bussinesuri, mediul academic și alte părți interesate în conformitate și integritate în vederea dezvoltării acțiunii colective pentru rezolvarea unor probleme globale precum corupția și practicile neetice în afaceri. Platforma desfășoară activități de cercetare, de training și de networking prin realizarea de evenimente și cursuri dar și prin intermediul media în vederea încurajării acțiunii comune și accelerării implementării bunelor-practici și standardelor înalte în domeniul de conformitate din Europa centrală și de est.

Prima discuție din cadrul evenimentului lunar The Compliance Cafe va avea loc miercuri, 26 ianuarie 2022, la ora 19:00 (ora RO). Aceasta va avea loc online, sub formă de webinar cu o durată de 40 de minute, urmat de o sesiune de Q&A unde participanții vor avea ocazia să se cunoască mai bine și să dezbată subiectul prezentat. Tema principală a discuției va fi Combaterea Spălării de Bani, sau AML (Anti-Money Laundering) cum este întâlnită în literatura de specialitate. Speaker-ul discuției va fi Anastasia Savvateeva, expertă în domeniul criminalității financiare și în rezolvarea problemelor legate de spălarea de bani, sancțiuni și audituri. Deasemenea, aceasta este finalista la premiile „Excelență în Conformitate” din 2021, la categoria „Rising Star in Compliance”. În prezent, Anastasia lucrează ca și directoare adjunctă în departamentul de conformitate în criminalitatea financiară la o instituție financiară globală care oferă servicii de management investițional.

Pentru mai multe detalii despre prima discuție The Compliance Cafe și pentru înscrierea gratuită la aceasta, puteți accesa acest link.

Spălarea de bani reprezintă procesul  prin care banii proveniți din surse nelegitime sau ilegale (trafic de droguri, trafic de persoane, fraude, etc.) sunt introduși în economie ca și bani legitimi. Procesul se desfășoară în general în trei etape, prima dintre acestea fiind Plasarea- unde banii nelegitimi sunt plasați în sistemul financiar. Urmează ca urma acestora să fie pierdută în etapa Stratificării prin intermediul unor inginerii financiare cu scopul de a îi legitimiza. Ultima etapă o reprezintă Integrarea, anume înapoierea banilor justificați infractorului sau grupului infracțional care i-a produs prin metode ilegale. Spălarea de bani este un fenomen întâlnit pe întreaga planetă, estimările arătând că între $800 miliarde și $2 trilioane trec anual prin acest proces, aceștia reprezenând între 2% și 5% din PIB-ul global.

Datele exacte ale următoarelor discuții din cadrul The Compliance Cafe vor fi anunțate pe platforma noastră. Aceste discuții își propun să dezbată următoarele subiecte, după cum urmează:

Februarie: Sancțiuni internaționale referitoare la conformitate

Martie: Conformitatea industriei farmaceutice

Aprilie: Conformitatea în FinTech și Crypto

Mai: Cultura organizațională și prevenirea infracțiunilor economice

Iunie: Lanțuri de aprovizionare sustenabile

Risk& Compliance Platform Europe este un partener media al evenimentului The Compliance Cafe realizat de European Compliance Center. Pentru detalii despre eveniment, nu ezitați să ne contactați pe adresa platformei.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *