Proiectul de ordonanță pentru modificarea Codului Fiscal

06 iulie 2022

Guvernul a lansat un proiect de modificare a Codului Fiscal ce presupune, printre altele, creșterea accizelor la alcool și tutun, precum și cea a impozitului pe dividende de la 5% la 8% și modificări ale impozitului pe veniturile microîntreprinderilor.

Acest proiect de modificare a Codului Fiscal va intra în vigoare începând cu anul 2023 și prevede modificări ce sunt în regularitate cu angajamentele asumate în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), precum și cu cele ale statutului de membru NATO. Planul are drept scop îmbunătățirea securității naționale, în vederea protejării cetățenilor României. Având în vedere faptul că în anul 2021 rata de ocupare a tinerilor (15-24) în privința locurilor de muncă, a fost de 21,2%, rata șomajului de lungă durată (în șomaj de minim șase luni) a fost de 11%, iar incidența șomajului de lungă durată în rândul tinerilor de 52,3%, conform Institutului Național de Statistică, obiectivelele planului sunt direcționate spre încurajarea dezvoltării economice a celor cu un venit lunar brut de până la 4.500 de lei.

Nicolae Ciucă, prim-minitrul României, declară că „Este foarte clar că avem nevoie de decizii coordonate şi discutate la nivelul instituţiei guvernamentale şi avem nevoie ca soluţiile să poată fi acceptate şi implementate în conformitate cu realitatea pe care o trăim. Sunt măsuri care vizează atât stabilitatea economică, cât şi protejarea locurilor de muncă şi angajamentul nostru pentru a asigura predictibilitate mediului de afaceri şi dezvoltării economice, într-un cadru fiscal cât se poate de agregat la nevoile şi situaţia curentă”.

Modificările aduse Codului Fiscal

Astfel, o serie de măsuri au fost publicate, printre care și reducerea de 15% din impozit a persoanelor de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii de până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe țară, cu scopul de a crește gradul de ocupare în rândul tinerilor dar și pentru angajații ce au copii în orice formă de învățământ, în scopul evitării abandonului școlar. „Pentru fiecare copil se va primi o deducere suplimentară de 100 de lei”, a precizat Adrian Câciu, Ministrul de Finanțe al României. În privința persoanelor fizice care obţin venituri din activităţi independente şi/sau drepturi de autor care în cuantum net anual vor depăşi 24 de salarii minime brute, ar putea plăti contribuţie de asigurări sociale (CAS) pentru aceste venituri aplicată la un plafon de cel puţin 24 salarii minime brute pe ţară, dacă proiectul de ordonanţă de guvern, aflat acum în dezbatere publică, va intra în vigoare în forma actuală. Mai mult decât atât, printre măsuri se numără și impozitarea microîntreprinderilor, propunând reducerea plafonului veniturilor obținute în anul precedent, de la un milion de euro, la 500.000 euro, dar și implementarea condiției ca microîntreprinderile să aibă cel puțin un salariat. Așadar, cota de impozitare de 3% în cazul în care microîntreprinderea nu are niciun salariat, este eliminată, fiind aplicabilă doar cea de 1% prezentă și până în acest moment. De asemenea, se propune majorarea cotei impozitului pe dividende, de la 5% la 8%, pentru dividendele distribuite/plătite între persoane juridice române, precum si pentru cele ale nerezidenților. În ceea ce privește firmele de comerț, acestea vor fi obligate să accepte drept mijloc de plată, cardurile de debit, de credit sau preplătite dacă au o cifră de afaceri de peste 10.000 de euro în echivalent lei. Această măsură va contribui la creșterea bancarizării operațiunilor bănești cu scopul reducerii evaziunii fiscale. Acestea sunt cele mai importante modificări din 2018 încoace, anul introducerii declarației unice care a schimbat, în esență, Codul Fiscal.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *