Putin, urmărit internațional pentru crime de război. Mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională

27 martie 2023
Bază de date

Pe numele lui Vladimir Putin a fost emis un mandat de arestare, pentru organizarea răpirii de copii ucraineni, ceea ce reprezintă un pas cheie către transformarea Rusiei într-un stat paria (n.r. națiune exclusă din relațiile internaționale, pusă sub sancțiuni economice și, uneori, invadată de forțe militare externe). Un complet de judecători a fost de acord că există „motive rezonabile” să se creadă că Putin alături de comisarul său pentru drepturile copiilor, Maria Alekseyevna Lvova-Belova, sunt responsabili pentru „deportarea ilegală” a copiilor ucraineni. Astfel, judecătorii au dat curs cererii procurorului CPI de a obține mandate.

Putin, alături de Gaddafi și Omar al-Bashir

Vineri, 17 martie 2023, Camera preliminară II a Curții Penale Internaționale („CPI” sau „Curtea”) a emis mandate de arestare pentru două persoane în contextul situației din Ucraina: Vladimir Vladimirovici Putin și Maria Alexeievna Lvova-Belova. Este una dintre puținele ocazii în care CPI a emis un mandat pentru un șef de stat în exercițiu, alăturându-se lui Muammar Gaddafi din Libia și Omar al-Bashir din Sudan în această distincție neobișnuită. Mandatele sunt primele emise de CPI pentru crime comise în războiul din Ucraina. La câteva luni după ce mandatul său de moarte a fost făcut public, Gaddafi a fost răsturnat și executat. Bashir a fost de asemenea răsturnat și este reținut în Sudan; cu toate acestea, el nu a fost încă trimis la Haga. Întrucât Rusia nu recunoaște jurisdicția instanței și a afirmat vineri că nu a fost afectată de ordine, Putin probabil va fugi de justiție în viitorul apropiat.

Nu se cunoaște numărul copiilor pe care forțele ruse i-au răpit din Ucraina. Într-un raport publicat luna trecută, Yale Humanitarian Research Lab a spus că, în anul precedent, cel puțin 6.000 de tineri ucraineni au fost trimiși în tabere de „reeducare” rusești. Karim Khan, procurorul ICC, a declarat într-o declarație vineri că biroul său a „descoperit incidente” care au inclus deportarea „cel puțin a sute de copii sechestrați din orfelinate și centre de îngrijire a copiilor”.

Deși mandatele trebuie să rămână confidențiale pentru a proteja victimele, martorii și acuzații, precum și acuzații înșiși, Camera a stabilit că este în interesul justiției să se facă publică existența mandatelor și a numelor inculpaților. Acest lucru se datorează faptului că comportamentul care este abordat în situația actuală va avea loc și că conștientizarea publicului cu privire la mandate poate ajuta la prevenirea încălcării ulterioare ale legii.

Reacția Moscovei

Autoritățile de la Moscova au negat cu fiecare ocazie, faptul că forțele sale militare ar fi comis crime de război sau alte atrocități în timpul invaziei în Ucraina, începută de mai bine de un an de zile. Mandatele de arestare ale CPI „nu au nicio semnificație pentru țara noastră, inclusiv din punct de vedere juridic”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe rus, Maria Zaharova, pe canalul său Telegram. Ea a adăugat că Rusia nu este parte din Tratatul de la Roma, tratatul care stă la baza tribunalului mondial pentru crime de război permanent. „Este grozav că comunitatea internațională a apreciat această muncă de a ajuta copiii țării noastre: să nu-i lăsăm în zone de război, să-i scoatem, să le creăm condiții bune, că i-am înconjurat cu dragoste, oameni grijulii”, a spus Maria Lvova-Belova jurnaliştilor ruși, potrivit agenţiei de ştiri RIA.

Rolul CPI

Curtea Penală Internațională (CPI) este o instanță penală internațională cu sediul în Haga, Țările de Jos. Scopul său este acela de a judeca și de a condamna persoanele acuzate de crime de război, crime împotriva umanității și genocid. CPI are competența de a investiga și de a judeca aceste infracțiuni atunci când statele nu sunt capabile sau nu sunt dispuse să o facă. De asemenea, CPI poate investiga și judeca cazurile trimise de Consiliul de Securitate al ONU sau de către statele care au aderat la Statutul de la Roma, care este baza legală a CPI.

Reacția Chinei

Poziția Beijingului vine după ce instanța internațională a emis, vineri, mandat de arestare pe numele președintelui rus Vladimir Putin pentru presupuse crime de război. De asemenea, poziția este exprimată în ziua în care președintele chinez Xi Jinping efectuează o vizită la Moscova. „Curtea Penală Internațională ar trebui să mențină o poziție obiectivă și imparțială, să respecte imunitatea jurisdicțională de care se bucură șeful statului, în conformitate cu dreptul internațional, să își exercite funcțiile și puterile cu prudență, conform legii, să interpreteze și să aplice dreptul internațional cu bună credință și să evite politizarea și standardele duble”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Wang Wenbin. Acesta a mai spus că țara sa îşi va menţine poziţia obiectivă şi justă asupra crizei ucrainene şi va juca un rol constructiv în promovarea negocierilor de pace.

China nu este stat semnatar al „Statutului de la Roma”, tratatul care a instituit Curtea Penală Internațională și la care au aderat 123 de state.

Consecințele viitoare ale emiterii mandatului de arestare

Este important să reținem că mandatul de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI) împotriva lui Vladimir Putin este un mandat emis în contumacie, adică în lipsa sa, deoarece Putin nu este la momentul actual sub jurisdicția CPI. Deci, în mod practic, acest mandat de arestare nu poate duce la o arestare imediată a lui Putin. Cu toate acestea, există implicații diplomatice semnificative ale acestei acțiuni. În primul rând, emiterea unui mandat de arestare de către CPI împotriva unui lider de stat este o mișcare fără precedent și poate provoca o reacție puternică din partea guvernului rus.

Pe termen lung, acest mandat de arestare poate avea implicații în ceea ce privește mobilitatea lui Putin. De exemplu, acesta ar putea avea probleme la intrarea în statele care cooperează și recunosc CPI și ar putea fi supus restricțiilor de călătorie. În concluzie, deși Putin nu poate fi arestat în mod direct în baza acestui mandat de arestare, acesta poate avea implicații diplomatice dar și probleme în ceea ce privește mobilitatea sa pentru viitoare vizite dar poate de asemenea reprezenta o amenințare pentru imaginea și reputația sa pe plan internațional.

 

 

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *