World Economic Forum, top 10 riscuri pentru anul 2019

09 aprilie 2019

”Suntem într-o nouă eră economică: Globalizarea 4.0.” aceasta a fost tema Davos 2019, care a reunit lideri din fiecare sector și din fiecare parte a lumii care au discutat cum să coopereze în ceea ce privesc provocările viitoare.  Împărțit în 5 categorii (economie, mediu, geopolitică, societate și tehnologie) raportul face o radiografie a riscurilor cu care ne putem confrunta în 2019. Conform  Global Risks Report aflat la a 14-a ediţie, din punct de vedere al posibiliții producerii unor evenimente în 2019, pe primele cinci locuri se situeaza în ordine: schimbări climatice majore; eşecul măsurilor de protecție a mediului si adaptare la schimbările de mediu; dezastre naturale; furtul si frauda de date; atacurile cibernetice. Din punct de vedere al impactului riscurilor, pe primele cinci locuri sunt considerate: armele de distrugere în masă, eșecul măsurilor de protecție a mediului și adaptare la schimbările de mediu; evenimente meteo extreme; criza apei; dezastrele naturale. Dintre riscurile geopolitice, cele mai importante probabile sunt considerate următoarele: instabilitatea socială profundă; eșecurile guvernărilor naționale; eșecul guvernării regionale sau globale; migrația involuntară pe scară largă.

Ca și tendințe de evoluție, cele mai periculoase sunt considerate următoarele: schimbările climatice; degradarea mediului; creșterea polarizării societăților; creșterea dependenței cyber; polarizarea și acumularea disparitară a bogăției; îmbătrânirea populației și încă alte cinci cu tendințe mai scăzute decât cele menționate. Remarcăm că riscurile de mediu au luat locul celor economice. Abia pe locul 10 se clasează supraevaluarea activelor (asset bubbles) în economiile majore ale lumii. Criza financiară nu este cea mai periculoasă la nivel decadal, această perioadă fiind, în fapt, o medie a duratei ciclurilor economice pe timp de pace. Raportul constată, de asemenea, că riscul izbucnirii bolilor infecțioase este în concordanță cu cel al schimbărilor climatice, riscurile de focar crescând semnificativ în ultimii 30 de ani și aproape 200 de evenimente epidemice care apar în fiecare an începând cu 2011.

85% dintre personalităţile care au participat la sondajul WEF se aşteaptă la creşterea riscului confruntărilor dintre marile puteri ale lumii, dar acestea sunt efectele intereselor economice exprimate pe fundalul provocărilor energetice şi economice globale. Marile puteri (foste) emergente, dintre care China este exemplul cel mai la îndemână, îşi reclamă un loc nou în ierarhia puterilor globale.

Sursa: The Global Risks Report 2019 14th Edition

http://www3.weforum.org/docs/WEF_Global_Risks_Report_2019.pdf

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *