Raportul de evaluare al EBA (European Banking Authority) privind principalele riscuri și vulnerabilități

07 iunie 2019

Autoritatea bancară europeană (EBA) a publicat actualizarea periodică a Registrului Riscurilor, care rezumă principalele riscuri și vulnerabilități din sectorul bancar din UE, utilizând indicatori cantitativi de risc. În cel de-al treilea trimestru (Q3) din 2018, registrul riscurilor (EBA) arata îmbunătățiri susținute în gestionarea creditelor neperformante din întreaga UE, a ratelor de capital, rentabilitatea băncilor rămânand o provocare-cheie. Ratele de capital ale băncilor europene rămân ridicate, conform primului trimestru al anului 2018. Rata CET1 a rămas la 14,5%, cu o ușoară creștere a valorii capitalului CET11*, însoțită de o creștere a expunerilor totale la risc. Ratele CET1 au rămas la peste 12% pentru toate țările din eșantion. Comparativ cu perioada precedentă, raportul CET1 a fost stabil, la 14,3%.Calitatea portofoliului de credite al băncilor din UE s-a îmbunătățit în continuare. Profitabilitatea în sectorul bancar din UE ramane o provocare-cheie. Raportul împrumut/depozit a rămas în general stabil.

În ceea ce privește finanțarea, rezultatele Chestionarului de evaluare a riscurilor, arată că două dintre cele trei bănci, au intenția să sporească emiterea de instrumente eligibile pentru MREL 3*.

Cu toate acestea, aproximativ 50% din bănci consideră provocările legate de stabilirea prețurilor, drept principala constrângere pentru astfel de emisiuni. Analistii sunt increzatori ca bancile vor putea emite instrumente eligibile BRRD 2*/ MREL/ TLAC si sunt, de asemenea, de acord cu cresterea costurilor pentru astfel de emisiuni din perioada urmatoare.

1*CET1 (Common Equity Tier 1) este o măsură a solvabilității bancare, care măsoară puterea de capital a băncii, ca măsură de precauție pentru a proteja economia de o criză financiară.

2*BRRDBank Recovery and Resolution instrumente de intervenţie ale autorităţilor naţionale competente pentru prevenirea dezvoltării crizelor din domeniu.

3*Autoritățile de reglementare încearcă acum să se asigure că structurile de răspundere ale băncilor oferă capacitatea totală de absorbție a pierderilor (TLAC total loss absorbing capacity) sau in UE  fondurile proprii minime și datoriile eligibile (MREL minimum own funds and eligible liabilities) pentru a absorbi pierderile și a facilita recapitalizarea băncii.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *