Reducerea riscurilor la nivelul organizației

11 iunie 2019

Protejați organizația prin protejarea părților interesate. Pierderea reputației unei organizații, datorită unor evenimente nedorite, poate avea ca rezultat pierderea semnificativă a veniturilor și/sau scăderea valorii acțiunilor. Auditorii pentru mediu, sănătate și siguranță (EHS Environmental, Health and Safety) pot ajuta organizațiile să-și protejeze reputația, căutând modalități prin care pot fi proactivi în sprijinirea cauzelor. Mediu (E), sănătate (H) și siguranță (S) (împreună EHS) este o disciplină și o specialitate care studiază și implementează aspectele practice ale protecției mediului și a securității la locul de muncă. Transformarea negativului in pozitiv -Una dintre cele mai bune modalități prin care auditorii EHS pot ajuta organizațiile lor să combată publicitatea negativă, este să fie proactivi și să caute modalități pentru a avea un impact pozitiv.

Evaluarea potențialelor riscuri. Modalități de reducere a riscurilor
Cinci instrumente de baza care pot conduce la profit pentru a ajuta organizațiile să evalueze potențialele amenințări la adresa reputației lor și să-și mențină imaginea. Instrumentele sunt:
1.Identificarea partenerilor de afaceri, al părților interesate si al angajamentelor față de aceștia (stakeholders). Cine are influența asupra companiei dvs.? Angajați, clienți, comunități, cetățeni, alții; Influența părților interesate se referă la puterea de a lua sau de a afecta deciziile, de a controla resursele sau de a convinge și a obliga pe alții care pot să facă aceste lucruri; pe scurt, cât de „puternică” este această parte interesată.
2. Evaluarea materialității – Evaluarea efectelor informațiilor eronate. Cum sunt afectate părțile interesate? Un clasament al influenței fiecărei părți interesate. Ce aspecte sunt importante pentru companie? Ce aspecte sunt importante pentru părțile interesate?;
3. Benchmarking –Compararea practicilor de lucru ale organizației cu practici similare identificate în alte organizații și implementarea celor mai bune idei în procesele proprii. Compararea propriilor produse, servicii sau rezultate financiare cu cele ale concurenței;
4.Planificarea strategică și stabilirea obiectivelor – Care sunt obiectivele organizației in comparație cu obiectivele stabilite de alte companii, analizând performanța și avantajul competitiv și ce este important pentru părțile interesate? Unde poți face cu adevărat o diferența? Integrați-o în strategia companiei.
5.Măsurați, verificați, raportați – Aplicați, apoi măsurați și raportați ceea ce faceți.

Aceste cinci instrumente pot fi folosite in următoarele domenii majore, pentru a reduce nu numai riscul EHS dar dă totodată și posibilitatea obținerii de profit:
1. Eco-eficiență – se bazează pe principiul utilizării celor mai eficiente tehnologii si metode, utilizarea de mai puține tehnologii si energie pentru același volum al producției si generarea unor cantități reduse de deșeuri. Auditorii EHS pot căuta modalități de eficientizare a operațiunilor și de reducere a costurilor în același timp.
2. Licența de funcționare- privind asigurarea calității în domeniul serviciilor sociale, asigura menținerea reputației unei organizații, chiar și în fața unor situații negative. Crearea încrederii în rândul comunităților – clienți, acționari, angajați și potențiali clienți – poate duce la menținerea reputației unei organizații, chiar și în situații negative. Auditorii EHS identifica” third-party allies” care pot fi instruiți pentru apărarea organizației, în cazul apariției unor probleme.
3. Creștere – auditorii EHS pot identifica produsele și serviciile care pot fi introduse în ofertele organizației, care reduc riscurile și costurile pentru părțile interesate.
4. Inovarea sociala (produs, servicii, proces) – devine tot mai importantă, având în vedere rolul său de promovare a unor soluții și modalități noi, creative, de rezolvare a problemelor cu care se confruntă anumite comunități și societatea în ansamblul său. Organizațiile care lucrează pentru a satisface nevoile mega-globale, cum ar fi foametea sau sărăcia, pot câștiga o reputație pozitivă, ceea ce poate duce la obținerea de profit. Auditorii EHS pot ajuta la identificarea tendințelor care să se încadreze în misiunile și valorile organizației.
Sursa :
https://www.theiia.org/centers/ehsac/Pages/default.aspx
file:///C:/Users/panai/Downloads/Global-KB-Reducing-Enterprise-Risk.p

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *