România, prima țară din UE ce va implementa tehnologia americană de reactoare modulare mici

04 iulie 2022
Bază de date

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a anunțat, împreună cu secretarul adjunct american al Departamentului pentru energie, David Turk, amplasarea primului reactor modular mic din România, situat pe fosta termocentrală de la Doicești.

Reactoarele modulare mici (SMR) sunt reactoare nucleare avansate care produc energie fără emisii de dioxid de carbon. NuScale dezvoltă o centrală nucleară pe bază de reactoare modulare cu apă usoară pentru a furniza electricitate, încălzire termica, desalinizare. Un reactor modular mic NuScale are o capacitate de 77 Mwe și poate fi utilizat în centrale de 4,6 sau 12 module, în funcție de necesități. Fiind prima și singura care a primit aprobarea Comisiei de Reglementare din SUA, tehnologia SMR NuScale este, în acest moment, cea mai avansată din lume. România își propune să dezvolte tehnologia americană NuScale. Nuclearelectrica are un rol major la nivel național, contribuind cu peste 18% din energia nucleară la producția totală de energie și cu 33% la producția de energie fără carbon din România. În urma semnării unui Memorandum de Înțelegere (MOU), în martie 2019, între SN Nuclearelectrica SA și NuScale Power, a fost realizat și un schimb de informații tehnice și economice cu privire la tehnologia nucleară inovatoare dezvoltată deNuScale, dar și de analize referitoare la siguranța și maturitatea acestei tehnologii. Astfel, a fost determinat faptul că țara noastră are potențialul de a implementa SMR întrucât evaluările premilinare ale amplasamentului de la Doicești arată că standardele de securitate pentru centralele nucleare pot fi îndeplinite sub toate aspectele.

Context

Termocentrala Doicești, din județul Dâmbovița, pusă în funcțiune în anul 1953, a fost una dintre cele mai performante termocentrale din România, folosind cărbune inferior, lignit, și livrând energie electrică în sistemul național prin două linii de 220 KV. Ocupând o suprafață de 40 de hectare, cu o capacitate de 450.000 tone de cărbune și 7000 tone de păcură și fiind conectată la Sistemul Energetic Național prin stația Târgoviște de 220 kV, activitatea sa a fost oprită în anul 2009 din cauza costurilor ridicate de operare, precum și a problemelor de mediu. În anul 2014, termocentrala deținută de Termoelectrica, a fost vândută companiei European Energy Communications, cu o valoare de 17 milioane de euro. Amplasamentul de la Doicești a fost identificat în urma unui studiu aprofundat realizat cu fonduri în valoare de 1,2 milioane de dolari primite de Nuclearelectrica la începutul anului 2021, în cadrul unui grant oferit de Agenția de Comerț și Dezvoltare a SUA (USTDA), pentru a identifica și evalua diferite amplasamente pentru implementarea SMR în România. Amplasarea SMR la Doicești s-a dovedit a fi cea mai bună alegere, îndeplinind toate criteriile necesare. În cadrul Summitului G7, Casa Albă a anunțat că vor oferi 14 milioane de dolari României pentru implementarea reactoarelor modulare. Anunțul președintelui Biden a fost făcut la aniversarea a 25 de ani de la lansarea Parteneriatului strategic dintre România și SUA. De altfel, președintele Joe Biden a confirmat la Summitul G7 că relațiile dintre cele două state sunt foarte strânse.

Declarațiile de presă ale oficialilor

Klaus Iohannis a salutat decizia SUA, pe Twitter, și a spus că „asigurarea securității energetice este un obiectiv comun al Parteneriatului Strategic” româno-american. De asemenea, premierul Nicolae Ciucă spune că „decizia SUA de a finanța cu 14 milioane dolari studiile de proiectare în România a reactoarelor modulare de mici dimensiuni (SMR) este un pas esențial pentru domeniul nuclear civil românesc” și că, în paralel cu dezvoltarea tehnologiei SMR, România va construi reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă.

„Proiectul reactoarelor modulare mici care poate fi dezvoltat la Doiceşti, este un proiect uriaş din punct de vedere investiţional. De asemenea, construirea unei centrale NuScale înseamnă producere de energie electrică fără a polua, crearea de noi locuri de muncă, dar şi impulsionarea investiţiilor şi a sistemului de învăţamânt, nevoia de specialişti în acest domeniu fiind foarte mare. ”, a afirmat Ştefan Corneliu, preşedintele Consiliului Judeţean Dâmboviţa.

În cadrul Conferinței ONU privind schimbările climatice (COP26), a fost menționat faptul că această centrală SMR este “prima de acest fel”, aducând cea mai recentă tehnologie nucleară civilă într-o parte importantă a Europei, România devenind, astfel, prima țară din Europa ce implementează aceasta tehnologie inovatoare. Această nouă cooperare între Washington și București vine să dezvolte un nou cadru al Parteneriatului Strategic bilateral – cel al energiei nucleare civile. Această cooperare a devenit posibilă după ce președinții Statelor Unite și României au adoptat, în august 2019, o declarație comună prin care au încurajat colaborarea strânsă a industriilor acestor state în vederea sprijinirii obiectivelor României în domeniul energiei nucleare civile. Fiind una dintre primele țări ce se alătura acestui demers, România va obține numeroase beneficii socio-economice: potențialul de a deveni centru pentru pregătirea și formarea viitorilor operatori și specialiști, dezvoltând primul simulator pentru camera de comandă a unui SMR NuScale din Europa, care va fi utilizat pentru formarea noii generații de ingineri, precum și evitarea producerii a 4 milioane de tone de emisii de CO2 pe an.

„Astăzi, mai mult ca oricând, se dovedește că energia înseamnă securitate. Ne angajăm să ne respectăm promisiunea de a sprijini România în vederea obținerii independenței energetice, precum și pe cea de a ne atinge obiectivele de decarbonizare”, a declarat ministrul energiei, Virgil Popescu, citat într-un comunicatul Nuclearelectrica.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *