Sancțiunile economice aplicate Rusiei

07 martie 2022
Bază de date

Au trecut aproximativ 10 zile de începerea invaziei Rusiei în Ucraina. După luni în care Rusia a adunat sute de mii de trupe la granițele cu Ucraina sub pretextul exercițiilor militare, aceasta a atacat, avansând trupele în orașele mari și punctele strategice și desfășurând bombardamente pe întreg teritoriul țării. În urma acestor acțiuni, instituțiile internaționale atât publice, cât și private, au răspuns prin aplicarea diferitelor sancțiuni și întreruperea activităților economice pe teritoriul Rusiei. Acest articol oferă un raport asupra acestor instituții și a urmărilor sancțiunilor lor.

După începerea atacurilor asupra Ucrainei, primele sancțiuni economice aplicate Rusiei au fost resimțite în rândul băncilor naționale. Astfel, serviciile financiare rusești au fost blocate pe plan internațional, iar activele acestora au fost înghețate. Central Bank of Russia (CBR) are, la momentul actual, active în valoare de peste $640 miliarde blocate în conturi străine. Băncile comerciale rusești au avut parte de același tratament, acestea având blocate zeci de miliarde $ în conturi deținute în alte țări. Pentru a combate activele înghețate și a susține economia, CBR a acordat împurmuturi băncilor rusești în valoare de peste 4.4 trilioane de ruble de la începerea atacurilor, acestea fiind echivalente cu 3.4% din PIB. Pe lângă blocarea activelor din conturile internaționale, SUA, Europa și UK au semnat un acord prin care elimină băncile rusești din sistemul internațional de transferuri SWIFT. Acest sistem permitea transferul internațional de bani cu ușurință, iar lipsa acestuia reprezintă încă un blocaj pentru economia rusă. Pentru a combate efectele hiperinflației rublei rusești cauzată de aceste sancțiuni și măsuri, cetățenii ar fi putut schimba rublele pe care le au în dolari sau ar fi putut accesa depozitele în dolari și euro pe care le dețineau. Însă, pentru a combate această soluție, Rusia a implementat o lege de urgență prin care impune tuturor cetățenilor să schimbe minim 80% din veniturile în valută străină pe care le-au acumulat în 2022 și pe care le vor acumula în ruble. Deasemenea, bancomatele au rămas fără bani și sunt blocate la nivel național, neoferind astfel accesul cetățenilor la bani cash.

Pe lângă aceste sancțiuni, există discuții la nivel european și internațional pentru întreruperea importurilor de gaze rusești. Această industrie reprezintă un factor important pentru economia Rusiei, gazele fiind cel mai exportat produs, reprezentând 60% din exporturile totale,  veniturile generate din acestea reprezentând aproximativ 40% din veniturile statului și 25% din PIB. Astfel, întreruperea importului de gaz rusesc ar reprezenta o lovitură directă asupra economiei și, implicit, ar încetini dezvoltarea și recuperarea pe plan militar.

Sancțiunile aplicate oligarhilor ruși

Sancțiunile nu au fost aplicate doar băncilor și businessurilor rusești, însă au fost vizați și oligarhii ruși și alte persoane fizice influente și care ar avea legături cu Putin sau cu sistemul politic rusesc. Spre exemplu, în premieră mondială, Elveția nu și-a mai păstrat neutralitatea și s-a conformat acțiunilor europene, sancționând astfel Rusia prin blocarea activelor deținute de instituțiile acesteia și de oligarhi. Estimările arată că, la momentul actual, ar exista în jur de $160 miliarde înghețate în conturi elvețiene care ar aparține celor mai puternice familii din oligarhia rusă. Banii nu au fost singurele active la care aceste familii nu au mai avut acces, majoritatea țărilor europene confiscând, de altfel, și bunuri de lux precum yachturi, mașini, avioane și imobiliare. Spre exemplu, doar în Londra au fost identificare imobile în valoare de aprox. $2 miliarde care vor fi confiscate dacă se găsește un temei legal, în Italia deja au fost confiscate proprietăți de peste $156 milioane și mai multe ambarcațiuni de lux, iar în Franța a fost confiscat unul dintre cele mai scumpe yachturi din lume, în valoare de $600 milioane. Toate acestea apațineau unor persoane din cercurile apropiate ale lui Putin, persoane care, în unele cazuri, erau direct implicate în producția de armament și tehnică militară a Rusiei.

Companii multinaționale, în retragere de pe piața rusească

Atacurile Rusiei asupra Ucrainei au creat o criză umanitară de proporții. Nu numai că armata rusă a invadat o țară pașnică, dar a și afectat civili și oameni nevinovați. Din această cauză, majoritatea companiilor multinaționale de proporții au ales să își retragă serviciile și să oprească toate activitățile economice de pe teritoriul Rusiei. Aceste companii se întind pe toate industriile, iar impactul lipsei lor va fi resimțit relativ rapid în economia rusească. Printre aceste companii se numără cele de tehnologie și servicii online precum Apple, Alphabet (Google& Youtube), Micorsoft, Dell, EA, Netflix, Paypal, Visa, Mastercard, Samsung și Spotify, dar și cele de îmbrăcaminte precum H&M, Inditex -deținătorul a 8 branduri celebre precum Zara, Bershka, Stradivarius și Oysho- dar și branduri de lux precum Burberry, Chanel, Prada, Hermes și Kering – deținătorul Gucci, Saint Laurent, Bottega Veneta și Balenciaga și LVMH . Producătorii de automobile au încetat deasmenea să își mai vândă produsele pe teritoriul Rusiei, printre aceștia numărându-se Rolls Royce, Jaguar Land Rover, Aston Martin, BMW ,General Motors, Volvo, Daimler, Harley-Davidson, Volkswagen, Mercedes-Benz, Honda, Toyota, Mazda și Nissan. O altă industrie din care s-au retras multe companii de pe piața rusească o reprezintă cea de gaze naturale și energie, printre aceste companii numărându-se ExxonMobil, BP și Equinor. Deasemenea, și grupul denumit „Big Four” alcătuit din cele mai mari firme de audit și contabilitate din lume – Deloitte, EY, PwC și KPMG- și-au retras toate activitățile de pe teritoriul Rusiei. Acestea reprezintă doar câteva dintre companiile care au restricționat piața rusească și au oprit orice fel de activitate economică, lista completă fiind mai lungă și în continuă expansiune.



Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *