Scăderi majore pe piețele internaționale

28 mai 2022

De la începutul anului, piețele bursiere internaționale se află într-o continuă scădere, însă acest fapt a început să fie cel mai simțit în ultimele săptămâni. Scăderile sunt resimțite în toate industriile, în special în cea a serviciilor de tehnologie și informații, dar și pe piața de criptomonede, asta în timp ce prețurile materiilor prime, ale alimentelor și, implicit, ale serviciilor, sunt în continuă creștere. Continuarea acestor scăderi ar confirma o perioadă de bear market, însă acest lucru reprezintă un comportament normal al pieței, ce are loc regulat o dată la câtiva ani.

De la începutul anului 2022, bursele internaționale s-au aflat pe un trend descendent. Indicele S&P 500, care însumează topul celor mai mari 500 de companii din Statele Unite, a scăzut cu aproximativ 18.75%, de la maximul istoric de de 4800 puncte până la valoarea actuală de 3900, asta după o scurtă revenire de la minimul de 3810 înregistrat zilele trecute. Valoarea actuală mai fusese atinsă anul trecut, în martie 2021, în contextul revenirii economice accelerate a SUA. Minimul precedent atins de acest indice bursier a fost în jurul valorii de 2335, în contextul scăderilor cauzate de pandemie, urmând ca mai apoi să crească 114%, până la valoarea de 4800, în aproximativ 650 de zile.  Indicele S&P500 este unul echilibrat, fiind un bun indicator al economiei americane. Dintre cele 500 de companii cuprinse în acesta, 28% sunt de tehnologie, 13% de servicii medicale, 12% de produse pentru consum, 11.5% financiare, 10% de comunicații, 8% industriale, și restul de energie, imobiliare, materialeși utilități.

În schimb, indicele NASDAQ Composite, care conține toate companiile listate la bursa NASDAQ,  a doua cea mai mare bursă din lume, se află în scădere de peste 30% de la începutul anului. Acesta a scăzut de la maxiul istoric de 16.100 de puncte la 11.350 în prezent, valoare atinsă ultima dată în octombrie 2020. Acest lucru se datorează faptului că mai bine de jumătate din companiile listate la această bursă sunt de tehnologie, industrie care a suferit cel mai mult de la începutul anului. Printre cele mai mari scăderi de pe piață le-a înregistrat compania Zoom, aflată în momentul de față la o valoare cu 85% mai mică decât maximum istoric din pandemie, Netflix, cu o scădere de 75%, PayPal, cu -76% și Etsy, cu -75%.

Situația în Europa și Asia

În Europa, indicele STOXX600, echivalentul S&P500 care reprezintă performanța a 600 de companii din 17 țări europene, a scăzut cu 12% de la începutul anului, de la maximul său istoric. Tot de la începutul anului, bursa britanică London Stock Exchange se află într-o scădere de 27,5%, indexul DAX al bursei germane cu -13,5%, în timp ce indicele european Euronext se află într-o scădere de -13%. Printre cele mai afectate de situația economică actuală au fost piețele asiatice, acestea fiind afectate și de situația Evergrande de anul trecut. Astfel, indicele bursier AIA, care cuprinde cele mai mari companii din Asia de Est (China, Japonia, Singapore, Korea și Taiwan) se află într-o scădere de 40% de la începutul anului, în timp ce indicele chinezesc TENCENT, bazat în principal pe companii de tehnologie, este în scădere cu aproape -60%. Prin comparație, situația bursei din România pare că este mai bună față ce situația altor burse internaționale. De la începutul anului, indicele BET se află în scădere cu -12%, asta după revenirea de la atingerea minimului de -23% din acest an în martie 2022.

Scăderi masive pe piața criptomonedelor

O altă piață care a avut mult de suferit a fost cea a criptomonedelor, aceasta scăzând cu aproximativ 56% față de maximul istoric, de la $2.9 trilioane până la valoarea actuală de $1.25 trilioane. Bitcoin se află în scădere tot cu 56%, acesta reprezentând jumătate din întreaga piață, în timp ce alte proiecte din top se află chiar și la -90% din valoarea lor maximă. Deasemenea, pe această piață a mai avut loc un eveniment catastrofal, după ce proiectul LUNA de la Terra Labs și-a pierdut toată valoarea, scăzând într-un interval de câteva zile de la valoarea de 87$ la cea actuală de 0.00017$, asta dupa ce atinsese maximul istoric de 120$. Odată cu această cădere masivă, deținătorii acestei monede au suferit o pagubă colectivă de aproximativ $30 miliarde. În plus, LUNA era un proiect al Terra Labs care funcționa în paralel cu critpomoneda Terra USD (UST), care își propunea să fie un stablecoin prin care oamenii să își poată conserva veniturile din această piață. Ideea principală din jurul UST era ca acesta să păstreze o valoare constantă de 1$, în paritate cu dolarul american însă, odată cu căderea LUNA, și valoarea acestei monede a scăzut la 0,07$. Cu doar câteva zile înainte de această scădere, Terra Labs și-a închis birourile principale din Busan și Seoul, astfel deschizând drumul mai multor teorii și speculații în presă și în mediul online.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *