Eroare de gestiune, sau fraudă de proporții? Brokerul de criptomonede FTX, intrat în faliment

14 noiembrie 2022
Bază de date

Săptămâna trecută, una dintre cele mai mari platorme de tranzacționare, FTX, a dat faliment. Odată cu ea, fondurile a milioane de utilizatori, în valoare de peste $1 miliard au fost blocate. După cele întamplate, platforma ar mai fi suferit un supus atac cibernetic în urma căruia peste $600 milioane ar fi fost furați de hackeri. Această problemă a ajuns în atenția mai multor corpuri de reglementare internaționale.

Criptomonedele, un fenomen existent încă din 2008, au câștigat popularitate deosebită în timpul pandemiei, în timp ce majoritatea populației stătea în casă și se interesa de noi modalități de a face bani online. Astfel, întreaga piața a criptomonedelor a avut parte de o creștere de aproximativ 2600% din panemdie până la cel mai înalt nivel atins, când Bitcoin-ul ajunsese la valoarea de aproximativ $70.000 iar întreaga piață valora puțin peste $3 miliarde. Din acel moment, atins în noiembrie 2021, piața se află într-un declin de 75%, iar Bitcoinul valorează puțin peste $16.000. Odată cu această scădere, investiția actuală a multora a ajuns să valoreze mai puțin decât cea inițială. Însă investitorii individuali nu sunt singurii care sunt pe minus, afectate fiind și instituțiile și fondurile de investiții care au introdus acest tip de active în portofoliile lor.

Piața criptomonedelor rămâne una în mare parte nereglementată, ideea principală din spatele acestora rămânând decentralizarea. Totuși, tocmai această lipsă de reglemetare lasă loc unor fraude de proporții din partea hackerilor sau chiar a creatorilor de noi monede. Astfel, în 2021 pierderile din această piața cauzate de fraude s-au ridicat la peste $10 miliarde, iar în 2022 întregistrându-se, până acum, peste $3 miliarde.

Context

Cel mai recent eveniment din cadrul acestei piețe îl reprezintă falimentul gigantului FTX, un exchange cu sediul central în Bahamas, care activa însă în jurisdicții legislative din toată lumea. CEO-ul FTX, Sam Bankman-Friedman este un tânăr de 30 care, în zilele de glorie, avea o avere estimată de aproximativ $30 miliarde. În ultimul timp, acesta se implica și investea în mai multe proiecte alături de politicieni americani, cu scopul instituirii unor legislații în favoarea criptomonedelor. Pe lângă FTX, acesta mai controla alte zeci de companii din toată lumea, fie asociate, fie separate, fiecare cu domenii de activitate gravitând în jurul acestei piețe. Important de menționat este și faptul că exchange-ul FTX avea propria sa criptomonedă, FTT, care era folosită pentru diverse tranzacții și beneficii în cadrul platformei.

Pașii până la faliment

Pe 2 noiembrie, publicația CoinDesk a atras atenția asupra unui document  care părea să arate că Alameda Research, un fond speculativ condus de Bankman-Fried, deținea o cantitate neobișnuit de mare de monede FTT. FTX și Alameda sunt menite să fie afaceri separate, însă raportul susținea că au legături financiare strânse. Astfel, Bankman-Fried, care conduce și Alameda Research, este acuzat că ar fi folosit depozitele clienților FTX în valoare de peste 10 miliarde de dolari pentru a finanța tranzacții ale fondului de investiții. CEO-ul a negat orice acuzație, susținând că nu a folosit fondurile clienților FTX pentru a paria în cadrul fondului Alameda Research.

Pe 6 noimebrie, după publicarea acestor informații, Changpeng Zhao, CEO-ul celui mai mare exchange crypto din lume, Binance, și principalul competitor al FTX-ului, și-a făcut publică intenția de a vinde toate rezervele de FTT, în valoare de $530 miliarde pe care le deținea în cadrul platformei. Asta a panicat toți utilizatorii platformei FTX, aceștia dorind să își scoata instant investițiile din platformă, cu o valoare de peste $5 miliarde. Acest fapt a declanșat mai departe o criză de lichiditate care a dus, ulterior, la declararea falimentului. Într-o ultimă încercare de a salva situația, Bankman-Fried a început negocieri cu Zhao pe 9 noiembrie, cu intenția ca platforma Binance să cumpere FTX-ul pentru a îl salva. În urma negocierilor, Binance s-a retras din întelegere din cauza riscului la care se expunea prin instabilitatea financiară și a posibilei deturnări de fonduri ale clienților FTX. Astfel, pe 10 noimebrie, autoritățile fiscale din Bahamas au inghețat toate activele FTX, urmând ca platforma să depună cererea oficială pentru faliment în SUA pe 11 noiembrie.

Atacul cibernetic și urmări

De parcă toate cele întamplate nu erau de ajuns, după declararea falimentului, FTX ar fi fost ținta unui atac cibernetic în urma căruia un grup de hackeri ar fi furat peste $600 milioane din conturile blocate ale utilizatorilor. Având în vedere cele întamplate, există speculații în privința identității hackerilor, unii specialiști afirmând că acesta ar fi fost mai degrabă un atac intern prin care unii angajați să plece cu fondurile rămase din platformă. În urma celor întamplate, moneda FTT, principalul activ al platformei FTX, cu care plănuia să își acopere datoriile, a scăzut de la la prețul de $22 la aproape $1. În plus, fondurile a milioane de utilizatori și instituții au fost blocate și, ulterior, furate.

Departamentul de Justiție, Comisia pentru Valori Mobiliare și Bursă (SEC) și CFTC au lansat anchete asupra FTX, verificând dacă aceștia au ignorat legislațiile privind protecția depozitelor clienților și relațiile cu afiliații comerciali. SEC și CFTC cercetează, de asemenea, și legăturile  dintre FTX International, FTX.US și Alameda Research, firma de tranzacționare soră a FTX.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *