Shell ar putea prelua benzinăriile Lukoil din România

09 ianuarie 2023

Potrivit unor surse din piața de energie, gigantul energetic anglo-olandez Shell ar putea reveni în piața de combustibili din România prin preluarea lanţului rusesc de benzinării Lukoil. Compania din Rusia intenționează să-și vândă afacerile din România, anume lanțul de benzinării şi rafinăria de la Ploieşti. Iar Shell, care a ieșit definitiv din România în 2007, este interesată de o întoarcere pe piața din România, prin preluarea benzinăriilor de la Lukoil.

Retragerea inițială a companiei Shell din România

În 2004, Shell a vândut către grupul MOL toate acțiunile, respectiv 59 de stații. Cu exceptia Shell Gas Romania, compania ungară mai prelua pe lângă benzinării și afacerea Shell cu lubrifianți dar și participația pe care o avea în joint-venture-ul la Aeroportul Henri Coandă privind furnizarea de carburanți pentru avioane. Inițial, Shell păstrează divizia de GPL, urmând să o vândă trei ani mai târziu la pachet cu operațiunile din alte cinci țări din Europa către compania franceză Rubis, toate pentru suma de 90 de milioane de euro. Afacerea încheiată în martie 2007 a inclus si diviziile Shell din Germania, Bulgaria, Spania, Cehia și Elveția, potrivit datelor comunicate de cele doua companii participante la tranzacție.

Retragerea Shell din Rusia

 Gigantul a anunțat că se va retrage și din asocierile cu conducta Nord Stream 2, dar și din toate legăturile cu Gazprom, anunț făcut la doar o zi după ce BP a precizat că renunță la pachetul de acțiuni deținut în cadrul companiei petroliere Rosneft, deținută la rândul ei de Kremlin. Valoarea estimată pentru toate participațiile și entitățile afiliate este de 3 miliarde de dolari. Pachetul ce se va vinde cuprinde participația de 50% dintr-un proiect de dezvoltare a câmpurilor Salym din vestul Siberiei, 50% dintr-un proiect de explorare din peninsula Gydan (nord-vestul Sibieri) dar și 27,5% din proiectul de gaze naturale lichefiate Sakhalin 2.

Revenirea în România

Lukoil caută să vândă businessul din România compus din lanţul de benzinării şi rafinăria de la Ploieşti, iar printre cei care ar fi interesaţi de benzinării ar fi și compania Shell. Gigantul energetic anglo-olandez ar putea astfel reveni în piața de combustibili din România prin preluarea lanţului de benzinării Lukoil, potrivit unor surse din piaţa energetică. Lukoil are în România peste 300 de benzinării, având printre cele mai extinse reţele de pe piaţa locală. Cele două companii nu au declarat oficial preluarea în mass-media, iar suma contractului dintre cele două rămâne necunoscută.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *