Situațiile financiare ale Bancii Centrale Europene pentru exercițiul financiar 2018

26 iunie 2019

Raportul administratorilor, publicat de BCE face parte integrantă din Conturile anuale ale BCE și are scopul de a oferi cititorilor informații contextuale cu privire la situațiile financiare 1*.  Având în vedere faptul că activitățile și operațiunile desfășurate de BCE sunt menite să sprijine obiectivele de politică, poziția și rezultatele sale financiare ar trebui analizate în contextul măsurilor adoptate.  Expansiunea bilanțului BCE a început în trimestrul IV 2014, ca urmare a achiziționării de titluri de valoare în cadrul celui de-al treilea program de achiziționare de obligațiuni garantate (third covered bond purchase programme – CBPP3) și al programului de achiziționare de titluri garantate cu active (asset-backed securities purchase programme – ABSPP). Expansiunea bilanțului a continuat în anii următori în principal ca urmare a achiziționării de titluri de valoare în cadrul programului de achiziționare de titluri emise de sectorul public (public sector purchase programme – PSPP).

32,9 mld. EUR Creștere înregistrată de activele totale în 2018

În anul 2018, activele totale ale BCE au crescut cu 32,9 miliarde EUR, până la 447,1 miliarde EUR, mai ales pe seama ponderii achizițiilor sale de titluri în cadrul programului de achiziționare de active (asset purchase programme – APP) 2*. Avansul a fost inferior celui consemnat în 2017, ca urmare a ritmului lunar mai scăzut al achizițiilor efectuate în cadrul APP în anul 2018. Achizițiile au avut drept rezultat o majorare a postului „Titluri de valoare deținute în scopuri de politică monetară”, în timp ce decontarea de fonduri aferente achizițiilor respective prin intermediul conturilor TARGET2 a condus la o creștere corespunzătoare a postului „Angajamente intra-Eurosistem.

În anul 2018, activele totale ale BCE au crescut cu 32,9 miliarde EUR, până la 447,1 miliarde EUR, mai ales pe seama ponderii achizițiilor sale de titluri în cadrul programului de achiziționare de active (asset purchase programme – APP)4. Avansul a fost inferior celui consemnat în 2017, ca urmare a ritmului lunar mai scăzut al achizițiilor efectuate în cadrul APP în anul 2018. Achizițiile au avut drept rezultat o majorare a postului „Titluri de valoare deținute în scopuri de politică monetară”, în timp ce decontarea de fonduri aferente achizițiilor respective prin intermediul conturilor TARGET2 a condus la o creștere corespunzătoare a postului „Angajamente intra-Eurosistem.

56% din activele totale sunt titluri de valoare deținute în scopuri de politică monetară

Titlurile de valoare exprimate în euro deținute în scopuri de politică monetară reprezentau 56% din activele totale ale BCE la sfârșitul anului 2018. La acest post din bilanț, BCE deține titluri achiziționate în cadrul programului destinat piețelor titlurilor de valoare (Securities Markets Programme – SMP), al celor trei programe de achiziționare de obligațiuni garantate (CBPP1, CBPP2 și CBPP3), al ABSPP și al PSPP.5 În anul 2018, achizițiile de titluri efectuate în cadrul CBPP3, ABSPP și PSPP6 au continuat până la sfârșitul anului, când achizițiile nete au încetat. Achizițiile au fost efectuate pe baza deciziilor Consiliului guvernatorilor privind achizițiile lunare totale ale Eurosistemului și sub rezerva unor criterii de eligibilitate prestabilite. Eurosistemul va continua să reinvestească, în totalitate, principalul aferent titlurilor ajunse la scadență achiziționate în cadrul APP, în conformitate cu decizia Consiliului guvernatorilor din 13 decembrie 2018.

23,3 mld. EUR Majorare consemnată de titlurile de valoare deținute în scopuri de politică monetară

În urma achizițiilor, portofoliul de titluri de valoare deținute în scopuri de politică monetară de BCE s-a majorat, în 2018, cu 23,3 miliarde EUR, până la 251,7 miliarde EUR (Graficul 2), achizițiile efectuate în cadrul PSPP reprezentând cea mai mare parte a acestei creșteri. Scăderea înregistrată de titlurile deținute în cadrul CBPP1, CBPP2 și SMP s-a datorat răscumpărărilor, care s-au cifrat la 1,5 miliarde EUR.

În anul 2018, valoarea echivalentă totală în euro a activelor externe de rezervă ale BCE, care constau în aur, drepturi speciale de tragere, dolari SUA, yeni japonezi și renminbi chinezești, s-a majorat cu 3,9 miliarde EUR, până la 69,6 miliarde EUR. Echivalentul în euro al deținerilor BCE de aur și creanțe în aur a crescut cu 0,6 miliarde EUR, până la 18,2 miliarde EUR, în 2018 (Graficul 3), pe fondul unui avans al prețului de piață exprimat în euro al aurului, volumul acestor dețineri în uncii de aur fin menținându-se nemodificat. Această creștere a condus, de asemenea, la majorarea cu o sumă echivalentă a conturilor de reevaluare ale BCE . Valoarea deținerilor valutare nete ale BCE a crescut pe seama deprecierii euroDeținerile valutare nete7 de dolari SUA, yeni japonezi și renminbi chinezești exprimate în euro ale BCE au crescut cu 3,2 miliarde EUR, până la 50,7 miliarde EUR (Graficul 4), în principal pe seama deprecierii euro față de dolarul SUA și yenul japonez. Această creștere s-a reflectat și în majorarea soldurilor din conturile de reevaluare ale BCE

Dolarul SUA a continuat să reprezinte principala componentă a deținerilor valutare ale BCE, ridicându-se la aproximativ 76% din deținerile totale la sfârșitul anului 2018. BCE administrează plasamentele de rezerve valutare prin intermediul unui proces în trei etape. În primul rând, responsabilii cu gestionarea riscurilor din cadrul BCE constituie un portofoliu de referință strategic, care este aprobat de Consiliul guvernatorilor. În al doilea rând, administratorii portofoliilor din cadrul BCE elaborează portofoliul de referință tactic, care este aprobat de Comitetul executiv. În al treilea rând, BCN efectuează operațiuni zilnice de plasament în mod descentralizat. Rezervele valutare ale BCE sunt investite cu precădere în titluri de valoare și depozite pe piața monetară sau sunt deținute în conturi curente . Titlurile din acest portofoliu sunt evaluate la prețurile pieței de la sfârșitul exercițiului financiar.

  1. *„Situațiile financiare” includ bilanțul, contul de profit și pierdere și notele corespunzătoare. „Conturile anuale” includ situațiile financiare, raportul administratorilor, raportul auditorului și nota privind distribuirea profitului/pierderilor;
  2. *Programul de achiziționare de active include CBPP3, ABSPP, PSPP și programul de achiziționare de titluri emise de sectorul corporativ (corporate sector purchase programme – CSPP). Mai multe detalii despre APP pot fi găsite pe website-ul BCE

Vă invităm sa citiţi mai mult accesând următoarele link-uri:

Sursa:

Sursa foto: https://realdeals.eu.com/news/2017/05/17/european-central-bank-confirms-leverage-guidance/ 

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *