Societatea de asigurări City Insurance, în pragul falimentului

10 septembrie 2021
Bază de date

Dan Mihai

City Insurance este în pragul falimentului din cauza datoriilor de sute de milioane de euro. Asiguratorul nu a putut demonstra Autorității de Supraveghere Financiară că dispune de minimul legal de capital (150 milioane de euro) pentru a-și derula activitatea, astfel riscând retragerea autorizației de funcționare. Un investitor olandez de o proveniență îndoielnică a cumpărat societatea de asigurări, însă nu și-a ținut angajamentul de a vira banii în cont. Zecile de mii de dosare ale clienților City Insurance vor fi preluate de Fondul de Garantare al Asiguraților.

City Insurance este, la momentul de față, cel mai mare asigurator RCA din România, deținând o cotă de piață de 45% si asigurând peste  3 milioane de șoferi . Numărul ridicat de șoferi care au ales să facă asigurare RCA prin intermediul acestei firme se datorează prețurilor ieftine, fiind și cele mai mici de pe piață.  Din cauza problemelor financiare și a dosarelor de daună nerezolvate, compania de asigurări a intrat in procese cu Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Deși City Insurance a raportat Autorității de Supraveghere că are disponibilități bănești la o bancă încă din 2017, în luna aprilie 2020, ASF a descoperit că între societatea de asigurări și societatea bancară în speță nu exista nici un fel de contract. Din cauza acestor nereguli, ASF a aplicat amenzi în valoare de 3 milioane de lei companiei, si încă 1 milion de lei fiecărui membru din conducere. Societății i se impusese termenul limită de 6 septembrie pentru a dovedi că funcționează conform legii, având de demonstrat că deține suma minimă de capital de 150 de milioane de euro necesară pentru operarea unei companii de asigurări. Acest lucru nu s-a întâmplat, ASF confirmând că City Insurance nu dispunea de suma necesară  la data limită. Din punct de vedere legal, autorizația de funcționare a asiguratorului ar trebui retrasă, însă ASF nu a pronunțat o decizie finală. În plus, 150 de milioane de euro reprezintă doar suma minimă pentru ca firma de asigurări sa funcționeze legal, suma necesară acesteia pentru a-și plăti datoriile ridicându-se la 300 de milioane de euro.

Intenția fondului de investiții I3CP de a salva City Insurance

Fondul de investiții I3CP Holdings BV este de origine olandeză , gestionează peste 15 miliarde de dolari și are birouri în Amsterdam și Atena.  Acesta a cumpărat societatea de asigurări de la fostul acționarul principal al acesteia, Vivendi International, având intenția să plătească cei 150 milioane de euro necesari pentru aproximativ 85% din acțiuni. Deși un purtător de cuvânt al I3CP afirmă că au luat toate demersurile legale pentru a cumpăra City Insurance, banii nu au fost încă virați în cont, fapt ce permite Autorității Financiare sa retragă licența de funcționare a asiguratorului în orice moment.

I3CP justifică achiziționarea acestei firme aproape intrată în faliment prin dorința de a dezvolta o companie de asigurări în zona est europeana, City Insurance având un rol strategic în acest context. Pe lângă obiectivele neclare și generalizate, bizar mai este faptul că I3CP, o marcă înregistrată a Exin Investment Holding BV, are același sediu social ca Exin Financial Services Holding BV, o companie olandeză intrată în faliment în urma unui scenariu foarte asemănător cu cel de la City Insurance. În 2017, Exin Financial Services Holding urma să cumpere o societate de asigurări din Grecia pentru suma de 819 milioane de dolari. Tranzacția a fost amânată și ulterior anulată, urmând ca fondul olandez să dea faliment in 2019. În plus, omul din spatele Exin si I3CP, Matt Fairfield, s-a aflat în discuții cu ASF pentru preluarea City Insurance alături de un cetățean olandez care a fost implicat și în discuțiile dintre International Insurance Corporation și Carpatica Asig. Carpatica Asig a fost o societate de asigurări românească care a dat faliment în urma unei înțelegeri eșuate prin care urma să fie cumpărată de International Insurance Corporation.

Ce se va întâmpla cu polițele de asigurare

În prezent, peste 3 milioane de români sunt asigurați prin intermediul City Insurance. În cazul în care ASF decide sa retragă autorizația de funcționare a asiguratorului, Fondul de Garantare a Asiguraților va prelua toate dosarele de daună ale acestuia. Polițele de asigurare vor rămâne valabile până la data expirării, iar FGA va deconta despăgubirile solicitate. Deși procesul este simplu pentru clienții City Insurance, persoanele lovite in trafic de o mașină asigurată la această companie vor trebui sa facă cerere de deschidere de dosar de daună direct la FGA. După ce cererea va fi analizată, suma decontată va fi plătită abia după încheierea tuturor demersurilor juridice ce implică City Insurance. Așadar, plățile ar putea fi amânate pe o perioada nedeterminata de timp, care ar putea dura între câteva luni si câțiva ani. În plus, achitarea datoriilor în valoare de câteva sute de milioane de euro de către FGA va însemna scumpirea asigurărilor pe toată piața din România. Acest lucru se datorează faptului că FGA este alimentat cu banii necesari de toate companiile de asigurări din țară.

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *