Summitul G7 de la Biarritz, locul unde se decide Brexitul

25 august 2019

Discuţiile de la Biarritz se anunţă aprinse în ceea ce priveşte impozitarea giganţilor digitali, relansarea economiei mondiale sau tensiunile comerciale americano-chineze, la o zi după impunerea de noi taxe vamale reciproce. La reuniunea la nivel înalt a G7 (format din Canada, Franţa, Germania, Italia, Japonia, Regatul Unit şi Statele Unite), care se încheie luni 26.08.2019 , mai iau parte cancelarul german Angela Merkel, premierul italian demisionar Giuseppe Conte, premierul britanic Boris Johnson, preşedintele american Donald Trump, premierul canadian Justin Trudeau şi premierul nipon Shinzo Abe.

În calitate de observator, Uniunea Europeană este reprezentată de preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. Președintele Donald Tusk va reprezenta UE la summitul G7. El va purta discuții cu liderii țărilor G7 despre provocările globale în domenii precum economia, politica externă și protecția mediului. Totodata Donald Tusk, și premierul britanic Boris Johnson, se vor întâlni la Biarritz, Franța, pentru a discuta despre Brexit în paralel cu summitul G7, a declarat un înalt oficial al UE.

Summitul se desfășoară în cadrul președinției franceze a G7, care se concentrează în jurul combaterii inegalităților. În acest context, președinția franceză a G7 a ajustat formatul G7 pentru a implica și liderii Uniunii Africane, FMI, OCDE, ONU și Băncii Mondiale. Summitul G7 va reprezenta pentru UE o ocazie de a apăra ordinea bazată pe norme și organizațiile sale, aceasta fiind cea mai bună abordare pentru guvernanța globală.
Trump i-a oferit lui Johnson un impuls, spunând că este „omul potrivit” pentru a oferi Brexit. Întrebat care a fost sfatul său pentru plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană. Trump a răspuns: „Nu are nevoie de sfaturi. Este omul potrivit pentru această funcţie” Președintele american a declarat că Regatul Unit va avea un acord comercial important cu SUA după Brexit. Trump și-a exprimat speranţa că negocierile cu Londra se vor desfăşura ”destul de rapid” şi a promis că acordul cu britanicii va fi ”unul foarte mare, mai mare decât a fost vreodată”. La rândul său, şeful executivului britanic a spus că SUA şi Regatul Unit vor încheia un ”acord fantastic după ce obstacolele vor fi depăşite”. Boris Johnson a mai declarat că Londra susţine ”pacea comercială” şi nu este în favoarea suplimentării tarifelor. ”Îl felicit pe preşedinte pentru tot ce realizează economia americană, este fantastic să vedem acest lucru”, a spus Boris Johnson după întâlnirea cu Trump. Johnson şi Trump au convenit că sistemul de sănătate britanic (NHS) nu va fi inclus în niciun acord comercial încheiat între SUA şi Regatul Unit. În ceea ce privește întâlnirea pe car toți liderii participanți la summit au avut-o, sâmbătă, aceștia au stabilit să îl mandateze pe Emmanuel Macron pentru a negocia cu Iranul, prioritatea rămânând cea de a împiedica dotarea Teheranului cu arme nucleare şi detensionarea situaţiei din regiunea Golfului Persic. ”Ca preşedinte în exerciţiu al G7, preşedintele Macron a fost mandatat să discute şi să trimită un mesaj autorităţilor iraniene pe baza schimburilor de opinii pe care le-am avut seara trecută”, a spus un oficial francez, fără a oferi alte detalii, scrie AFP citat de Agerpres.

Dezbaterile vor avea loc pe mai multe teme:
Comerțul- impozitarea internațională, în special în sectorul digital, modalități de protejare a sistemului comercial bazat pe norme, reforma Organizației Mondiale a Comerțului (OMC);
Africa– liderii G7 vor aproba un nou cadru între G7 și Africa și vor dezvolta împreună cu partenerii africani instrumente concrete de sprijinire a dezvoltării economice durabile pe întregul continent; plan de acțiune specific al G7 privind regiunea Sahel; UE va anunța, de asemenea, un sprijin financiar acordat acțiunii pozitive pentru accesul femeilor la finanțare în Africa (AFAWA) a Băncii Africane de Dezvoltare;
Combaterea inegalităților și emanciparea femeilor- UE a reafirmat angajamentul față de punerea în aplicare deplină și efectivă a Acordului de la Paris; se vor discuta noi inițiative de reducere a poluării cu materiale plastice; aprobarea unei carte de catre liderii G7 privind biodiversitatea;
Transformarea digitală– să se asigure faptul că aceasta este deschisă, liberă și sigură; modalităților de apărare față de amenințările străine a societăților și instituțiilor democratice, precum și a proceselor electorale; combaterea conținutului online cu caracter terorist.

Premierul britanic, vorbind la summitul G7 de la Biarritz, Franța, a afirmat că există o „șansă rezonabilă” ca Marea Britanie să părăsească UE la 31 octombrie cu un acord de ieșire. Boris Johnson, a spus editorului politic al Sky News, Beth Rigby, că un acord Brexit – sau un Brexit fără acord – depinde „în totalitate” de UE. „Să fiu clar, cred că în acest moment există o șansă rezonabilă ca noi să obținem un acord. Dar, pentru a obține acel acord- pentru a-mi repeta mesajul – trebuie să ne pregătim să ieșim fără acord” a spus Boris Johnson.
Domnul Johnson a călătorit în ultimele zile la Berlin și Paris pentru discuții cu cancelarul german Angela Merkel și președintele francez Emmanuel Macron. Întrebat dacă un acord Brexit a fost mai mult sau mai puțin probabil după acele întâlniri, premierul a spus: „Sunt un optimist.
Domnul Tusk a sugerat că dl Johnson nu va dori să intre în istorie ca „Mr No Deal”. Dar premierul a contracarat: „Cei care vor fi responsabili pentru ”fară acord”, nu va fi Marea Britanie, noi nu ne dorim acest lucru

Vă invităm sa citiţi mai mult accesând următoarele link-uri:
Sursa :

https://www.msn.com/en-ie/news/brexit/johnson-chances-of-brexit-deal-improving/ar-AAGiTAF?li=BBr5KbJ
https://www.cbc.ca/news/world/g7-summit-underway-1.5259208

Lăsaţi un raspuns

Adresa dumneavoastră de e-mail nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate *